- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σαν σήμερα 18 Ιουλίου το 1918 γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα
Ανασκόπηση στις σημαντικότερες επετείους της ημέρας
Σαν σήμερα, 18 Ιουλίου. Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι. 102 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα
Διαβάστε τι συνέβη σαν σήμερα 18 Ιουλίου.
Γεγονότα
1913: Λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Οι αντιμαχόμενες πλευρές, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία από τη μία, έναντι της Βουλγαρίας, υπογράφουν ανακωχή.
1922: Η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει μονομερώς την αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1925: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο της προσωπικής του διακήρυξης με τίτλο «Ο αγών μου».
1936: Ο στρατηγός και μετέπειτα δικτάτορας Φράνκο εξεγείρεται εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος. Θα κρατήσει ως το 1939 και θα επικρατήσει ο Φράνκο.
1959: Στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο απομακρύνει τον Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.
1971: Ο Πελέ εμφανίζεται για τελευταία φορά με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, η οποία παίζει με τη Γιουγκοσλαβία.
1976: Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι παίρνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν 14 ετών.
1979: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλάζει χέρια, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να αγοράζει τις μετοχές της ομάδας.
2002: Ο Φώτης Νασιάκος, αρχηγός της ΕΛΑΣ, ανακοινώνει ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της οργάνωσης 17 Νοέμβρη και αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή.
2016: Σε επίθεση με τσεκούρι σε τρένο της γερμανικής πόλης Βίρτσμπουργκ, τραυματίζονται συνολικά 5 άτομα. Ο δράστης, που είναι ένας 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας, σκοτώνεται σε επιχείρηση της αστυνομίας.
Γεννήσεις
1853: Χέντρικ Λόρεντζ, Δανός επιστήμονας και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής το 1902 για την εργασία του σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
1918: Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.
1921: Τζον Γκλεν, Αμερικανός πολιτικός και κοσμοναύτης. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που το 1962 τέθηκε με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Θἀνατοι
1610: Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ.
1892: Τόμας Κουκ, Βρετανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα.
1941: Διονύσιος Λαυράγκας, Κεφαλονίτης μουσουργός, από τους βασικούς εκφραστές της Εθνικής Σχολής.
1989: Μαρίκα Νέζερ, Ελληνίδα ηθοποιός.
1998: Φλέρυ Νταντωνάκη: Ελληνίδα τραγουδίστρια που συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στον «Μεγάλο Ερωτικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Από την ψυχαγωγία στην καθημερινότητα των κοινοτήτων
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και ποιους αφορά
Οι δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού ενόψει του αυριανού αγώνα με την Καϊράτ στην Αστάνα
Λόγω των κινητοποιήσεων γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας
Αγρότες έχουν εισβάλει στoν αεροδιάδρομο
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
H εμφάνιση στη σκηνή που έγινε viral
Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν
Τι δήλωσε ο δημοφιλής τραγουδιστής σε πρόσφατη συνέντευξή του
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σε δομή αδέσποτων ο σκύλος
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.