Επικαιροτητα

Kylie Minogue: Μίνι κορμί, ψυχή θηρίο

Especially for you

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-688530456.jpg
© Gie Knaeps/Getty Images

Kylie Minogue: Η ζωή και η καριέρα της Αυστραλέζας ποπ σταρ Κάιλι Μινόγκ, που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Χρονιά-ορόσημο: 1988. Ήταν είκοσι χρονών και είχε φτάσει πολύ ψηλότερα από όσο θα τολμούσε να ονειρευτεί στα δεκαπέντε της, όταν κέρδιζε έναν τοπικό διαγωνισμό νέων ταλέντων, ή στα δεκαοκτώ της, όταν σάρωνε τα Logies (το αυστραλιανό αντίστοιχο των Emmy) για τη συμμετοχή της στη σαπουνόπερα «Neighbours». Ερχόταν στο σύμπαν του παγκόσμιου θεάματος από την Αυστραλία ως η Πιο Δημοφιλής Τηλεοπτική Προσωπικότητα και συμβόλιζε την ακάθεκτη ορμή της εύπεπτης μουσικής. Ήταν άγγελος με τα όλα του: με αγγελικό πρόσωπο, χαμόγελο και φτερά για να την οδηγούν όλο και ψηλότερα στους αιθέρες της σόουμπιζ. Έγινε δεκτή στο Λονδίνο μετά βαΐων και κλάδων. Την ανέλαβε η παραγωγικότατη τριπλέτα των Stock, Aitken, Waterman και της χάρισε μέσα σε μόλις μερικούς μήνες την καθολική διαπλανητική αποδοχή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

Στην Ελλάδα της νεόφαντης δορυφορικής τηλεόρασης, το σινγκλ «I Should Be So Lucky» είναι το ιδανικό σάουντρακ για τις ατελείωτες ώρες μπροστά στο MTV, το Sky και το Super. Τραγουδίστρια για όλη την ελληνική οικογένεια, σεμνή και γλυκούλα, σε αντίθεση με την έξαλλη Σαμπρίνα, για παράδειγμα, του μπικίνι, της πισίνας και των «Boys». Στη Θεσσαλονίκη η TV100 αντιλαμβάνεται την γκέλα της και αγοράζει τους «Neighbours», την ίδια στιγμή που στη βρετανική τηλεόραση η σειρά σημειώνει την υψηλότερη τηλεθέαση. Εκτός από τους δημότες Θεσσαλονίκης και περιχώρων, στους groupies της Κάιλι συγκαταλέγονται ο πρίγκιπας Τσαρλς και η μητέρα του Ελισάβετ. Οι δίσκοι της σε Ευρώπη και Ασία γίνονται πλατινένιοι, η κατάκτηση της δύσης, βλέπε Αμερική, είναι θέμα λίγων μηνών. Η διείσδυσή της στις γκέι κοινότητες, μεγάλη, οι συγκρίσεις της με τη Μαντόνα, αναπόφευκτες, όμως, η συνέχεια θα αποδείξει ότι πάντα υπάρχει χώρος για πραγματικά ταλέντα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

Το ’89 ήδη η Κάιλι κινείται με την κεκτημένη ταχύτητα της προηγούμενης χρονιάς. Το βιντεοκλίπ του «Especially For You», σε ντουέτο με το συμπατριώτη και συμπρωταγωνιστή της στην τηλεόραση Τζέισον Ντόνοβαν, αποτελεί ιστορικό μνημείο, καθώς περιγράφει καλειδοσκοπικά και με ακρίβεια τους εφηβικούς έρωτες αλλά και τη στιλιστική αντίληψη των 80s. Τον Οκτώβρη κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της, «Enjoy Yourself», τον Δεκέμβριο για χάρη της οι δυσκίνητοι γραφειοκράτες Εγγλέζοι καταργούν μια γαλαζοαίματη παράδοση αιώνων και της αναθέτουν τη χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση της Regent St., ενώ στην πρεμιέρα της ταινίας «The Delinquents», όπου πρωταγωνιστεί, 20.000 φαν δημιουργούν το αδιαχώρητο στη Leicester Square του Λονδίνου για να τη δουν από κοντά. Είναι αναμφισβήτητα το πιο ευπώλητο προϊόν. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά εξαντλούν την επινοητικότητά τους αναζητώντας τίτλους και διακρίσεις που να την περιγράφουν. Οι αναγνώστες της «Sun» τη χρίζουν «Νο1 Νεοεμφανιζόμενη Τραγουδίστρια», οι αναγνώστες του «U.K. Smash Hits» «Πιο Φαντεζί Γυναίκα και Καλύτερη Τραγουδίστρια», οι Αυστραλοί φίλοι του «TV Hits» «Πιο Σέξι Προσωπικότητα», σύμφωνα με τη «The Mirror», είναι η «Καλύτερη Ηθοποιός στον Κόσμο». Το βρετανικό περιοδικό «Nο. 1’s» συνοψίζει όλες τις χάρες της και καθαρίζει: «Καλύτερη Τραγουδίστρια, Καλύτερη Ηθοποιός, Πιο Αξιαγάπητη Γυναίκα».

Kylie Minogue and Jason Donovan - Especially For You - Official Video

Τα επόμενα χρόνια η Κάιλι απλώς εδραιώνει την παρουσία της στην επιτυχία, βλέποντας παράλληλα συναδέλφους με τους οποίους συμπορεύτηκε στα τσαρτ και την οθόνη του MTV (βλέπε Σαμπρίνα, Ρικ Άσλεϊ, Bros ή Mili Vanili) να επιστρέφουν ένας ένας στο σπίτι του και την αφάνεια. Με ποιο τρόπο σπάζει τον κύκλο αέναης αναλωσιμότητας της ποπ; Παίρνει τη γενναία απόφαση να γίνει μια dance queen-χαμαιλέοντας που δε θα αφήσει τους οπαδούς της να βαρεθούν. Γράφει στίχους, κυκλοφορεί δίσκους, δίνει συναυλίες σε ασφυκτικά γεμάτα στάδια, με τον κόσμο να ουρλιάζει και να χορεύει και τους σεκιουριτάδες να περνούν δύσκολες στιγμές, γίνεται κέρινο ομοίωμα στο «Madame Tussauds», αγγίζει το εμπορικό ζενίθ. Απαντά στην παγκόσμια λατρεία χαρίζοντας μετρητά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Καθώς μεγαλώνει, η ανάγκη να ξεφύγει από την προκάτ ποπ και να πειραματιστεί με την εικόνα της μοιάζει επιτακτική. Το ανέμελο κορίτσι ωριμάζει, μεταμορφώνεται διαρκώς, γίνεται γοητευτικά σέξι, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται καλλιτεχνικά, με τη μουσική ελίτ να την παίρνει πλέον στα σοβαρά και να επιδιώκει τη συνεργασία της. Το 1995 στο πλευρό του Νικ Κέιβ η Κάιλι αναρωτιέται «Where The Wild Roses Grow» (αλλά φτάνει μόλις στο Νο11 των βρετανικών τσαρτ), το 1998, στο έκτο άλμπουμ της, συνεργάζεται με τους Manic Street Preachers και τον Dave Ball των Soft Cell, ενώ στη συνέχεια συμμετέχει στο άλμπουμ των Pet Shop Boys, κάνει ντουέτο με τον Ρόμπι Γουίλιαμς, δουλεύει με τους Scissor Sisters. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

Η Αυστραλία έχει κάθε δίκαιο να αισθάνεται εθνικά υπερήφανη. Στους Ολυμπιακούς του 2000, στο Σίδνεϊ, η Κάιλι έρχεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κοινό της ever, μαγεύοντας 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατών. Το 2001 συμμετέχει στο «Μουλέν Ρουζ» και το 2002 τα κλαμπ δονούνται ρομποτίστικα υπό τους ήχους του «Can’t Get You Out Of My Head». Τα άλμπουμ «Fever» και «Body Language», το βιβλίο «Kylie: La La La», που περιλαμβάνει 300 φωτογραφίες με τα highlights της καριέρας της και γίνεται ανάρπαστο, η ανέλπιστη επιτυχία και ζήτηση της σειράς εσωρούχων «Love Kylie» και το βραβευμένο από τη βρετανική τηλεόραση διαφημιστικό της για την «Agent Provocateur» την οδηγούν αισίως στη χρονιά-ορόσημο 2005.

Οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες. Τα σχέδιά της περιλαμβάνουν παγκόσμια περιοδεία του σόου «Showgirl», με άνοιγμα στη Γλασκόβη και κατάληξη στο Glastonbury το καλοκαίρι. Όμως η ζωή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αυθάδεια και την παρανοϊκή της δύναμη να ακυρώνει σχέδια. Διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, αναβολή του «Showgirl», ακύρωση της εμφάνισης στο Glastonbury, δηλώσεις συμπαράστασης και προσευχής, βασανιστική αναμονή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

Ένα χρόνο μετά, στο επίσημο site κάνουν την εμφάνισή τους φωτογραφίες της. Ο καρκίνος νόμισε πως θα κερδίσει το παιχνίδι με την Κάιλι, αλλά δεν υπολόγισε το τσαγανό της Αυστραλέζας. Το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να της χαρίσει ένα καινούργιο, κοντό κούρεμα. Είναι γερή, είναι δυνατή, είναι πάλι εδώ! Αναγεννημένη, με ένα γενναιόδωρο, σχεδόν θεραπευτικό χαμόγελο, επιμένει να φλερτάρει το πεπρωμένο με τη σαγήνη, την αυτοπεποίθηση και τον οπτιμισμό της εφηβείας της στα eighties. Μαζί με τις φωτογραφίες σκάει και η ελπιδοφόρα είδηση περί συνέχισης της στραπατσαρισμένης περιοδείας «Showgirl».

Το 2009 βγήκε τουρνέ με τίτλο «For You, For Me», το 2010 κυκλοφόρησε το 11ο άλμπουμ της, «Aphrodite», to 2011 ξαναβγήκε στο δρόμο, το 2012 γιόρτασε τα 25 της χρόνια στη μουσική με τουρ, single και δίσκο, ενώ πρωταγωνίστησε και σε δύο ανεξάρτητες ταινίες. Νέος δίσκος το 2014, «Kiss Me Once», νέος δίσκος στα σκαριά και το 2017. Είναι ολοφάνερο: η Κάιλι ανήκει στο μέλλον.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Minogue (@kylieminogue)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ