Πολιτικη & Οικονομια

Το ΔΝΤ ζητά άμεσα μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Απαντά στο άρθρο Ρέγκλινγκ όπου τονίζεται πως το χρέος είναι βιώσιμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339980-707213.jpg
EPA/SHAWN THEW

Σχολιάζοντας σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, στο οποίο αναφέρεται πως «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Ταμείου τα οποία υποδεικνύουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ράις σε σημερινό briefing, τόνισε πως είναι αναγκαία η άμεση νομοθέτηση μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, αυτές θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού πρώτα η οικονομία αρχίσει ν’ ανακάμπτει. Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ, αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Ο κ. Ράις συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί». 

Τέλος, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ