Πολιτικη & Οικονομια

ΕΝΦΙΑ: Αύριο, Τρίτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Οι δηλώσεις Σταϊκούρα

Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
Ακίνητα © Eurokinissi/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - ΟΙ δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ta εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν αύριο, Τρίτη 10 Μαΐου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 δήλωσε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας φέτος και τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες αναταραχές, ωστόσο θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 3,1%.  Ακόμη, χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτίμησε ότι θα ανέλθει στο 5,6%, υψηλότερος δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση περίπου 600.000 φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι επιβαρύνεται φέτος. 

Ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η απόφαση.

Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ 100, 3| 9.5.2022

ΕΝΦΙΑ: Τι θα περιλαμβάνει το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα - Έως 10 δόσεις

Στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

  • Ο κύριος φόρος
  • Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
  • Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη, οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ