1821 Digital Gallery

Χ. Ταραντίλης: Μείωση γραφειοκρατίας στην ίδρυση των εταιρειών και τις δραστηριότητές τους

Ο Xρήστος Ταραντίλης σε ομιλία του στη Βουλή
Ο Xρήστος Ταραντίλης σε ομιλία του στη Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του στη Βουλή
 • A-
 • A+
0
Ο Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε στη Βουλή πώς οι νέες τεχνολογίες μειώνουν τη γραφειοκρατία στην ίδρυση εταιρειών και σε δραστηριότητές τους.

Ο Χρήστος Ταραντίλης, με την ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέλυσε τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στη διαδικασία σύστασης εταιρειών και την εμπορική δημοσιότητα για τη λειτουργία ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου και βουλευτής Επικρατείας στην αρχή της ομιλίας του ανέλυσε τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επήλθαν με την οδηγία 2019/1151, η οποία μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο. Όπως υπογράμμισε, με βάση τη νέα οδηγία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καταστήσουν δυνατή:

 • Τη σύσταση των εταιρειών,
 • την καταχώριση των υποκαταστημάτων και
 • την υποβολή πράξεων και στοιχείων εμπορικής δημοσιότητας εξ ολοκλήρου με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, χωρίς την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των ενδιαφερομένων.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι η νέα οδηγία εισάγει την αρχή της «άπαξ» υποβολής στοιχείων, η οποία συνεπάγεται ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να καλούνται να υποβάλουν τα ίδια στοιχεία στις δημόσιες αρχές περισσότερο από μία φορά.

Ίδρυση εταιρείας χωρίς γραφειοκρατία - Τι είπε ο Χρήστος Ταραντίλης στη Βουλή

Σχετικα
Ταραντίλης: Κομβική η διανοητική ιδιοκτησία στην τεχνολογία
Ταραντίλης: Κομβική η διανοητική ιδιοκτησία στην τεχνολογία

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σχετικά με την καθιέρωση ταχειών και λιγότερο γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη σύσταση εταιρειών και σήμερα η λειτουργία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ. ρυθμίζεται αντίστοιχα από δύο διαφορετικά νομοθετήματα, τον ν. 4441/2016 και τον ν. 4635/2019.

Όπως σημείωσε, «με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα τα δύο νομοθετήματα ενοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, τόσο για λόγους καλής νομοθέτησης, όσο και για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου». Παράλληλα, ο Χρήστος Ταραντίλης επεσήμανε ότι επιχειρούνται νομοτεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει πλήρης προσαρμογή με τις προβλέψεις της οδηγίας, καθώς και παρεμβάσεις που απλουστεύουν και αποσαφηνίζουν τις υποχρεώσεις καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. των πράξεων, δηλώσεων ή στοιχείων εταιρειών που απαιτούν εμπορική δημοσιότητα.

Υπηρεσία Μίας Στάσης - Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο

Στη συνέχεια ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου και στις αλλαγές που επέρχονται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ., το πεδίο εφαρμογής των οποίων διευρύνεται σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τον ρόλο της εποπτείας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

 • Στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.,
 • στις νομικές οντότητες που υπάγονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής της Υπηρεσίας Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ. και
 • τις αλλαγές στις καταχωρίσεις πράξεων εμπορικής δημοσιότητας.

Τα νέα μητρώα που δημιουργούνται για να μειωθεί η γραφειοκρατία στην ίδρυση εταιρειών

Σχετικα
Ταραντίλης: Πίστη στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας
Ταραντίλης: Πίστη στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε επίσης στα νέα μητρώα που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:

 1. Το Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων, στο οποίο καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά όλες οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι που δεσμεύονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν εμπορική ή οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα.
 2. Το Μητρώο μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά τα νομικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα, καθώς και οι αστικές εταιρείες χωρίς νομική προσωπικότητα.
 3. Το Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων, στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι εγγεγραμμένα στους επιστημονικούς φορείς της χώρας, όπως ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Επικρατείας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και την καθιέρωση on-line διαδικασιών στη λειτουργία των Υπηρεσιών Μίας Στάσης και του Γ.Ε.ΜΗ., πρωτοβουλία που αναβαθμίζει το επιχειρηματικό κλίμα και διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαφάνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5