1821 Digital Gallery
ΕΝΦΙΑ: Έχει λάθη και διορθώνονται

ΕΝΦΙΑ: Έχει λάθη και διορθώνονται

Χαρδούβελης: «Έχω διορθώσει λάθη που δεν έχετε δει καν»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και υπογράμμισε ότι τα λάθη διορθώνονται. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε», τόνισε ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Χαρδούβελης υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου λέγοντας πως έχει προοδευτικό χαρακτήρα και εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθεί και από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε πως είναι ευθύνη όλων να δημιουργηθεί μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έφερε στη συζήτηση το ζήτημα της νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής. Στην αντιπαράθεση, επισήμανε, με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της και γι’ αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. «Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την ευρωζώνη» τόνισε.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι γίνεται αντιληπτό ότι η μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Προοδευτική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σήμερα είναι η ενεργή υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων σε ένα βραχυχρόνια πιο ευέλικτο μακροοικονομικό περιβάλλον» είπε και πρόσθεσε πως το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. «Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις. Αυτές αφορούν στην αναβάθμιση πανευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών – στην ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία και αλλού. Είναι και πολιτικές αντικυκλικού χαρακτήρα», είπε εκτίμησε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν σύντομα και συγκεκριμένο μίγμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα επιταχύνουν την επούλωση των κοινωνικών πληγών της κρίσης, που χώρες όπως η Ελλάδα έχουν υποστεί. «Όλες ανεξαιρέτως οι κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις και όλες οι χώρες - μέλη αποδέχονται λοιπόν την ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Θεωρώ από αυτή την άποψη ότι ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Να συμφωνήσουμε όλοι, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». Τέλος, έστειλε μήνυμα προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ή τουλάχιστον κάποιων εκ των σημαντικών διατάξεων του, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5