Visual Browsing

Έως και 12 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ το 2022

Αθήνα
Αθήνα © Semina Psichogiopoulou/Unspash
«Παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά το 2022
  • A-
  • A+
0
Σταϊκούρας: Μέχρι και 12 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ το 2022 - «Εξαντλείται» τον Ιούνιο το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων.

Σε 10 ή ακόμη και 12 δόσεις τον χρόνο θα καταβάλλεται από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, που θα έχει και ανανεωμένους συντελεστές με σκοπό να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποφορολογηθεί για τις ιδιοκτησίες τους, δήλωσε την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα άνοιξε «παράθυρο» για μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022.

«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις έξι δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και 10 οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Η δυνατότητα είναι να φτάσουν μέχρι τις 12», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας στο Mega.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η άσκηση (σ.σ. για τον νέο ΕΝΦΙΑ) συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα, θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε, ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές».

Σχετικα
Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες», σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι, μέσω αυτής της άσκησης, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Θα επιδιώξουμε συμπληρωματικά προς την άσκηση που συζητήσαμε, να προσθέσουμε αυτή τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ».

 

Σχετικα
Έως 72 δόσεις η τελική ρύθμιση οφειλών για τα κορωνοχρέη
Έως 72 δόσεις η τελική ρύθμιση οφειλών για τα κορωνοχρέη

Η αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες 

«Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές.

»Το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%», εξήγησε.

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Εξαντλείται» τον Ιούνιο το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι ως τα τέλη Ιούνιου επιδιώκεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην αυτοματοποιημένη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Υλοποιείται ένας καινούργιος νόμος από την 1η Ιουνίου, με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά σε πολύ περισσότερες δόσεις: 240 προς το δημόσιο και μέχρι 420 στις τράπεζες. Ξεκίνησε η πλατφόρμα, και θα ενσωματώνονται σιγά-σιγά όλα τα στοιχεία γιατί η ρύθμιση θα βγαίνει αυτόματα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά του κάθε πολίτη. Στην ίδια πλατφόρμα θα μπουν στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Θα έχουμε όλο το προφίλ του πολίτη και θα βγαίνει αυτοματοποιημένα η ρύθμιση. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να υπάρχει η προσωποποιημένη ενημέρωση του πολίτη», κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5