1821 Digital Gallery

Θεσσαλονίκη: Στον έλεγχο του ομίλου Σαββίδη το 67% του ΟΛΘ

ΠΑΟΚ: Κι άλλο αυτογκόλ ο Ιβάν Σαββίδης
Ο Ιβάν Σαββίδης © EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
Η εν λόγω συμφωνία ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου
  • A-
  • A+
0
Τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της SEGT, που ελέγχει το 67% του ΟΛΘ, πέρασαν στον έλεγχο του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη.

Στον έλεγχο του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη πέρασαν τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας SEGT, που ελέγχει το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ο όμιλος του επιχειρηματία προχώρησε σε συμφωνία με το το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP). Καθώς η συναλλαγή αφορά ποσοστά στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), η οποία ελέγχει το 67% του ΟΛΘ, και όχι απευθείας μετοχές της εισηγμένης, το τίμημα δεν ανακοινώθηκε. 

Να σημειωθεί πως το 67% του ΟΛΘ μέχρι σήμερα κατέχει η SEGT, που διαθέτει τρεις μετόχους:

  • την DIEP, που κατέχει και το 47% (το οποίο τώρα πωλεί στην Belterra Investments, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη),
  • τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link (στην οποία συμμετέχει και η China Merchant Port International), η οποία κατέχει το 33%,
  • και την Belterra Investments του ομίλου Σαββίδη, που ελέγχει το 20%.

Εάν προχωρήσει η εξαγορά του ποσοστού της DIEP, τότε η Belterra θα κατέχει το 67% της SEGT και κατ' επέκταση το 45% του ΟΛΘ. Η Terminal Link θα διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό της στην SEGT, το οποίο είναι 33%.

Η εν λόγω συμφωνία ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως στον ΟΛΘ συμμετέχει ακόμα το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 7,27% και το υπόλοιπο ποσοστό (25,73%) βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, μεταξύ της οποίας και Ελληνες και ξένοι θεσμικοί, με προεξάρχουσα τη Lansdowne Partners.

Σχετικα
Γαλάζιες μέδουσες στη Θεσσαλονίκη - Εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό (βίντεο)
Γαλάζιες μέδουσες στη Θεσσαλονίκη - Εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό (βίντεο)

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο εξάμηνο επιταχύνεται η κινητικότητα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης γύρω από το μετοχικό, επενδυτικό και διοικητικό επίπεδο, αρχής γενομένης στις αρχές Ιουλίου του προηγούμενου έτους, οπότε και στο μάνατζμεντ της εισηγμένης τοποθετήθηκε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου ο Αθ. Λιάγκος, πρόσωπο που φέρεται να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του ομίλου Σαββίδη: το φθινόπωρο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δεσμευτική επένδυση της επέκτασης του προβλήτα 6, έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων, και μεθαύριο Παρασκευή εκπνέει η σχετική καταληκτική ημερομηνία, με πέντε σχήματα να αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες ο ΟΛΘ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελέγχου των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, που έχει σε διαγωνιστική διαδικασία το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται τώρα και η δρομολογούμενη αύξηση του ποσοστού του ομίλου Σαββίδη στον ΟΛΘ, οδηγώντας πολλούς να εκτιμούν πως μπορεί ενδεχομένως να επιδιώξει μεσοπρόθεσμα και περαιτέρω ισχυροποίηση της συμμετοχής  του στην εισηγμένη. Οι ψυχραιμότεροι επισημαίνουν πάντως πως ενδεχομένως εξέπνευσε ο επενδυτικός ορίζοντας του γερμανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου DIEP και ίσως και άλλες συμφωνίες μεταξύ των μετόχων της SEGT, και έτσι ήταν ο προφανέστερος αγοραστής. Η Belterra ανακοίνωσε χθες πάντως πως «εφόσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση».

Υπενθυμίζεται πως το 67% του ΟΛΘ πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην SEGT έπειτα από σχετικό διαγωνισμό έναντι ποσού 231,92 εκατ. ευρώ και ανάληψης υποχρέωσης υλοποίησης επενδύσεων ύψους 180 εκατ. Χθες Τρίτη, αυτό το 67% αποτιμάτο στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου στα επίπεδα των 167 εκατομμυρίων ευρώ με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής.

Σχετικα
Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για το Σάββατο (25/6)
Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για το Σάββατο (25/6)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5