Πολιτικη & Οικονομια

CNBC: Σε κίνδυνο να μείνει πάλι χωρίς χρηματοδότηση η Ελλάδα

«Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαξίμου - Σημαίες
Μαξίμου - Σημαίες © INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην λάβει η Ελλάδα νέα δόση χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες αναφορικά με τα κέρδη των ομολόγων σύμφωνα με το CNBC.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNBC, ο λόγος είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχουν καθυστερήσει καθώς μπορεί η χώρα να μην βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα διάσωσης, αλλά έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια ελάφρυνση χρέους. «Είναι πίσω από το πρόγραμμα σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν», είπε ανώνυμη πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο CNBC. 

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πακέτο διάσωσης, αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, σε αντάλλαγμα για την αναδιάρθωση του χρέους της, επισημαίνει το ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως η Αθήνα δεν θα ξεκινήσει την αποπληρωμή του χρέους πριν από το 2032, αλλά και ότι θα μπορεί να παίρνει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, ώστε τα χρήματα αυτά να επενδύονται στην ελληνική οικονομία. 

«Οι τεχνοκράτες της ΕΕ παρακολουθούν τι ακριβώς εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση που αυτό αποκλίνει από μια υγιή δημοσιονομική πορεία, μπορεί να σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν θα εγκρίνουν ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από το προτεινόμενο κομμάτι», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση καταδεικνύει πως έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε 16 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπήρχε δέσμευση πως θα είχαν γίνει μέχρι τα τέλη του 2018.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον CNBC αφορούν μεταξύ άλλων τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ληξιπρόθεσμα και πλέον θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έχουν δημοσιεύσει τη δεύτερη έκθεσή τους.

Μια έκθεση που θα είναι τεράστιας σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα αποφασίσουν στο Eurogroup του Μαρτίου αν θα εγκρίνουν τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι πρώτη από τις δύο ισόποσες δόσεις που η Αθήνα θα λάβει έως το 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ