Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση

Τα 5 μαθήματα από την ελληνική κρίση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Στουρνάρας
Γιάννης Στουρνάρας © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα, σημείωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.. «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Όπως είπε, η εγχώρια αποταμίευση είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, οπότε είναι κρίσιμο να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχέση με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σημείωσε ότι αποτελεί μια «απλή και συστημική λύση».

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας το πρώτο μάθημα είναι πως ηκαθυστέρηση της αναγκαίας προσαρμογής μεγεθύνει το πρόβλημα, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Το δεύτερο μάθημα σχετίζεται με την ορθή ακολουθία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την ιδιοκτησία των παρεμβάσεων πολιτικής κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Το τρίτο μάθημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας είναι πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν πρέπει να μην γίνονται δακτυλοδεικτούμενες, αλλά να λαμβάνουν αλληλεγγύη προκειμένου να βοηθηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατήσουν οι λαϊκίστικες φωνές.

Ως τέταρτο μάθημα ανέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί ο καταμερισμός κινδύνων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, κάτι που είπε πως θα γίνει μέσω της προώθησης της Ένωσης Τραπεζών και Κεφαλαιαγορών και μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης. «Για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος, ο καταμερισμός των κινδύνων πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του κινδύνου και τον στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, ως πέμπτο μάθημα ανέφερε τη διαρκή δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις. «Για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος που ωριμάζει με βιώσιμους όρους, οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγουν να απέχουν από τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ