Visual Browsing
ΣΕΒ: Βαριά φορολογία - καθυστέρηση αξιολόγησης υπονομεύουν την οικονομία

ΣΕΒ: Βαριά φορολογία - καθυστέρηση αξιολόγησης υπονομεύουν την οικονομία

Η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του ΑΕΠ καθώς και στην εξασθένηση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο του 2017 και τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά τον ίδιο μήνα. Από την πλευρά της προσφοράς, πάντως, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός στο 4ο τρίμηνο του 2016 συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ενίσχυσαν περαιτέρω τη δυναμική τους.

Αυτά διαπιστώνει σε γενικές γραμμές ο Σύνδεσμος Εληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο (μαρτιάτικο)μηνιαίο Δελτίο του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 

Λεπτομερέστερα:

Οι πιο πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις είναι:

  • Καταγράφτηκε πτώση του ΑΕΠ κατά -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της πτώσης των επενδύσεων παγίων και αποθεμάτων. Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 92,9 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2017, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της κάμψης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Η σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για 2ο συνεχόμενο μήνα προέρχεται από την έντονη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών και σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.
Σχετικα
Πώς και γιατί η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ
Πώς και γιατί η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ

    •    Η ανάκαμψη του όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων που είχε αρχίσει από το 3ο τρίμηνο του 2016 (+3,7%), αποδυναμώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (+2,3%), λόγω της σημαντικής υποχώρησης που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο 2016 (-0,9%). Στο σύνολο του 2016 ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, πάντως, αυξήθηκε οριακά (+0,4%, έναντι μείωσης -0,5% το 2015).

    •    Στην αγορά εργασίας παρατηρούνται μικτές τάσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει τον Δεκέμβριο του 2016 στάσιμο στο 23,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015 (24,1%). Οι καθαρές προσλήψεις, μετά από τη μεγάλη υποχώρηση του Ιανουαρίου 2017 (-29,8 χιλ. θέσεις), τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση από το 2001 (+24.9 χιλ. θέσεις, έναντι +14,4 χιλ. τον Φεβρουάριο 2016), με το ποσοστό όμως των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να παρουσιάζει αυξητική τάση.  

Από την άλλη:

  • Οι εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων, έπειτα από αύξηση +2,9% σε όγκο το 4ο τρίμηνο του 2016, συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Ιανουάριο του 2017 (+6,1% σε αξία και +3,2% σε όγκο). 
Σχετικα
Υπερεθνικό φορολογικό καρτέλ
Υπερεθνικό φορολογικό καρτέλ

    •    Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2017 (+7,2%), κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρισμού (+28,6%), ενώ στη μεταποίηση χωρίς καύσιμα ο σχετικός δείκτης επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+1,4%) μετά από την υποχώρηση του Δεκεμβρίου του 2016 (-2,6%).

    •    Στον τουρισμό εξακολουθούν και τον Δεκέμβριο του 2016 να καταγράφονται θετικές επιδόσεις (+15,6% οι αφίξεις και +4,7% οι εισπράξεις), ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ο όγκος των τουριστικών υπηρεσιών (αποπληθωρισμένος δείκτης κύκλου εργασιών) παρουσίασε αύξηση +3% (έναντι +1,1% το 3ο τρίμηνο 2016). 

    •    Τον Δεκέμβριο του 2016, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά €235 εκατ., ενώ στο σύνολο του 2016, η μείωση των εισπράξεων από υπηρεσίες, ιδίως από μεταφορές, ήταν η κύρια αιτία διαμόρφωσης ενός οριακού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ύψους -€68,2 εκατ., έναντι πλεονάσματος €2,2 δισ. το 2015, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα capital controls.

 

Γενική εικόνα

Η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι, παρά τη σχετική επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης λόγω αβεβαιότητας, η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η πορεία αυτή όμως μπορεί να ανατραπεί, αν δεν αποκατασταθεί ταχύτερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Σε αυτή τη βάση, η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ισχυρότερη ανάπτυξη το 2017, έτσι ώστε η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5