Πολιτικη & Οικονομια

Μίνι Eurogroup με ΔΝΤ για την Ελλάδα αλλά χωρίς την Ελλάδα - το λένε Washington Group και συγκαλείται όταν υπάρχει αδιέξοδο

Στη σύνοδο θα είναι και οι Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331506-686920.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Ζeitung οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Καθημερινή, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, έτσι ώστε να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, πρόκειται να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ειδική αυτή ομάδα, το Washington Group, από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει ενδεχομένως λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο. Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».

Πάντως παρά το Washington Group την Παρασκευή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί λόγοι: α)υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά και β) η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ