1821 Digital Gallery
ΤτΕ: Μονόδρομος η συμφωνία

ΤτΕ: Μονόδρομος η συμφωνία

Για να μην γίνει η ελεγχόμενη κρίση ανεξέλεγκτη

Μονόδρομος είναι η σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους σύμφωνα με Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο. Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα είναι «η αρχή μίας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μία ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό» αναφέρει η ΤτΕ, προσθέτοντας πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως την περίοδο του ευρώ.

«Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μία φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης» προειδοποιεί η ΤτΕ, η οποία «υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, η ΤτΕ σημειώνει πως από τις ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και ότι η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Εξίσου σημαντική εκτιμά πως θα είναι, όμως, και η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. «Χρειαζόμαστε σήμερα μία βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε» επισημαίνεται στην Έκθεση.

Σχετικα
IMC - Η δύναμη της διαφορετικότητας στις σύγχρονες επιχειρήσεις
IMC - Η δύναμη της διαφορετικότητας στις σύγχρονες επιχειρήσεις

Φόβοι για νέο γύρο ύφεσης

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ σημειώνει πως η επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα γίνει εντονότερη το β’ τρίμηνο του 2015, με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης.

«Με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία οφείλονται στην αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι, αν βελτιωθεί το κλίμα, η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά» αναφέρεται στην έκθεση.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5