Θεατρο - Οπερα

Οι «Γείτονες από πάνω» στο θέατρο Πειραιώς 131

Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για τις ερωτικές και συζυγικές σχέσεις, ακόμα κι όταν είναι σκέτες ερωτικές ή σκέτες συζυγικές.

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
θεατρική παράσταση, αφίσα, γείτονες από πάνω
© Γιώργος Καλφαμανώλης για το θεατρικό «οι γείτονες από πάνω»

Γείτονες από πάνω: Εντυπώσεις από την παράσταση του Δημήτρη Μαλισσόβα, με τους Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Σταρόβα και Γιώργο Κοψιδά.

Δύο ζευγάρια περνάνε ένα βράδυ αντάμα στο διαμέρισμα των «από κάτω», όπου προσκαλούνται οι «από πάνω», για να γνωριστούν καλύτερα… ή επειδή η από-κάτω σύζυγος βαριέται, επειδή ο γάμος της με τον από-κάτω σύζυγο είναι σκέτη πλήξη, κι επειδή οι από-πάνω είναι περίεργα τραίνα. Η βραδιά ξεκινάει αμήχανα και εξελίσσεται γεμάτη εκπλήξεις. Που δεν σας τις λέμε, για να πάτε να δείτε το έργο – έχει πολλή πλάκα, και ενδιαφέρον είτε είστε σε σχέση είτε όχι. Το λέω με βεβαιότητα επειδή το μετάφρασα κάτι χειμωνιάτικες νύχτες, και πέρασα τέλεια με το έργο του Ισπανού Σεσκ Γκέι. Το οποίο ανακάλυψε φίλος θεατρομανής, ενθουσιάστηκε με την ιστορία, με τους τέσσερεις χαρακτήρες και την εξέλιξή τους, οπότε ενθουσιαστήκαμε παρέα.

θεατρική παράσταση, αφίσα, γείτονες από πάνω
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Παίζουν οι Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Σταρόβας και Γιώργος Κοψιδάς. Τους τηλεφώνησα στην πρόβα με ερώτηση σχετική με το έργο: Είστε υπέρ της ανοιχτής ή κλειστής σχέσης; Το ξέρει όλος ο κόσμος αλλά διευκρινίζω για τυχόν αφηρημένους ότι ανοιχτή είναι η σχέση που υποδέχεται τρίτα και τέταρτα, τακτικά ή έκτακτα άτομα, είτε ως «μπάτε σκύλοι αλέστε» είτε ως πικάντικο στοιχείο, και κλειστή είναι η κλασσική παραδοσιακή σχέση με δύο άτομα. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου απάντησε, «Ως πολύ ‘προοδευτική’ που είμαι, τάσσομαι υπέρ της κλειστής σχέσης! Έχω την αίσθηση ότι αν παρεισφρήσουν τρίτα άτομα, σίγουρα θα υπάρξουν θέματα…» Η Υακίνθη Παπαδοπούλου είπε «Είμαι υπέρ της ελευθερίας των επιλογών και των στιγμών. Υπέρ του να διεκδικούμε την ευτυχία μας χωρίς να μπαίνουμε σε καλούπια και με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς».

Ο Δημήτρης Σταρόβας πήρε από το κινητό του Γιώργου Κοψιδά (είχε μείνει από μπαταρία) και είπε «Πας καλά, ποιος θα βγει να πει ότι είναι υπέρ της ανοιχτής σχέσης; Άσε που η ανοιχτή δεν είναι σχέση!» Πράγμα που είχε πει μισό λεφτό πιο πριν και ο Κοψιδάς, συμπληρώνοντας ότι προτιμάει να μιλήσει ως ρόλος και όχι ως Γιώργος… αν και τελικά είπε ως Γιώργος: «Πιστεύω ότι οποιοδήποτε ‘κλείσιμο’, έλεγχος, κτητικότητα και χειραγώγηση καταφέρνει να αποστραγγίζει και να καταστρέφει τη σχέση. Η φύση μας είναι να είμαστε ελεύθεροι και σε κανέναν δεν αρέσει να περιορίζουν την ελευθερία του. Κατά τη γνώμη μου, μια σχέση για να έχει διάρκεια και να είναι υγιής, χρειάζεται να βασίζεται στο ΄άνοιγμα’, στην ελευθερία τη χαρά, την βαθιά επικοινωνία, το παιχνίδι, την πνευματική εξέλιξη, τον σεβασμό και την αγάπη άνευ όρων! Οι σύντροφοι να επιλέγουν να είναι μαζί, όχι επειδή πρέπει, όχι από έλλειψη, αλλά από ανάγκη να μοιραστούν όλα τα όμορφα συναισθήματα που έχουν μέσα τους!» 

Οι «Γείτονες από πάνω» έχουν γίνει πετυχημένη ταινία που πατάει εντελώς στο έργο (“The people upstairs”) το 2020 και προτάθηκε για πέντε βραβεία Goya. Το έργο σας λέω έχει γέλιο, και σε βάζει σε σκέψεις, είναι έξυπνο, σύγχρονο, με κανονικούς ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς ή με ανθρώπους που ξέρουμε. Ή που θα θέλαμε να ξέρουμε. Το σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας, ο οποίος έχει υπογράψει ωραία σώου αλλά και (άλλα) έργα, σκηνικά κάνει η Μαίρη Τσαγκάρη, φωτογραφίες ο Γιώργος Καλφαμανώλης, Ενδυματολόγος η Νικόλ Παναγιώτου. Θα περάσετε τέλεια, θα σκεφτείτε, και μπορεί να αγαπηθείτε ή και μέχρι να σφαχτείτε με το ταίρι σας μετά την παράσταση… δραστηριότητες που πάντα έχουν τη χάρη τους. 

θεατρική παράσταση, αφίσα, γείτονες από πάνω
© Γιώργος Καλφαμανώλης για το θεατρικό «οι γείτονες από πάνω»

«Οι Γείτονες Αποπάνω», από 1 Απριλίου, Πειραιώς 131, τηλ 2117500737. Τετάρτη και Κυριακή στις 8.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ