Θεατρο - Οπερα

Οιδίπους Τύραννος-Βάτραχοι

Σημειώσατε 1

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23899-56483.jpg

Η Athens Voice βάζει τέλος στις φήμες. Δεν ήταν αριστοφανικός δάχτυλος - ένα διαφημιστικό τρικ για τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη (αφού δεν παίζονται φέτος) η… εισβολή των συμπαθητικών αμφίβιων. Εξάλλου ένα μόνο βατραχάκι ήταν αυτό που προκάλεσε… τόσο πανικό.

Επεισοδιακή παράσταση παρακολούθησαν το Σάββατο το βράδυ οι 6.500 χιλιάδες και πλέον θεατές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, όπως τον «διάβασε» ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις και τον ερμήνευσαν επί σκηνής ο (εξαιρετικός στον ομώνυμο ρόλο) Αιμίλιος Χειλάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (εκκεντρικός ως Τειρεσίας, εντυπωσιακός ως Ιοκάστη, συγκινητικός ως γεροβοσκός), ο Χρήστος Σαπουντζής (απολαυστικός Κρέοντας, μεταξύ άλλων) και οι οχτώ ηθοποιοί του χορού που τους πλαισίωναν με κορυφαίο τον Κώστα Κορωναίο.

Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, μέρος της αριστερής όπως βλέπει κανείς τη σκηνή πλευράς του θεάτρου φάνηκε να ενοχλείται από κάτι, χωρίς ωστόσο να θορυβηθεί το υπόλοιπο θέατρο. Λίγο όμως μετά από τη μέση της παράστασης, μία φωνή ξεσήκωσε «κύμα» θεατών διαδοχικά στις κερκίδες, καθώς πολλοί ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν τη λέξη φίδι.

Τα φώτα άναψαν, οι ταξιθέτες καθησύχασαν το κοινό, ο Αιμίλιος Χειλάκης πλησίασε τις κερκίδες και ζήτησε ψυχραιμία και ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ανέβηκε επί σκηνής και έδωσε οδηγίες στους ηθοποιούς του από ποιο σημείο να συνεχίσουν τη σκηνή.

Τα φώτα έσβησαν και ο Κώστας Κορωναίος ξανάπιασε το τραγούδι του σα να μη συνέβη τίποτε εν μέσω θερμού χειροκροτήματος από το κοινό που εκδήλωσε τη συμπαράστασή του στους ηθοποιούς που επιβεβαίωσαν περίτρανα το the show must go on.

Το φινάλε βρήκε το κοινό όρθιο να χειροκροτεί και να φωνάζει μπράβο. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε η μουσική του Δημήτρη Θεοχάρη, ενώ πολύ καλά λόγια ακούστηκαν για τα λιτά σκηνικά και κοστούμια του Κέννι Μακλίλαν και τους φωτισμούς του Νίκου Βλασόπουλου που έπαιξαν με το καυστικό φως και το λυτρωτικό σκοτάδι που χαρακτηρίζουν την ιστορία του Οιδίποδα.

Σε μίνι γκάλοπ που ακολούθησε ανάμεσα σε κοινό και ταξιθέτες ακούστηκαν οι εκδοχές μικρό βατράχι, ποντίκι και φίδι, με το βατράχι να προηγείται μακράν σε εμφανίσεις. Ο χαμογελαστός κόσμος που έσπευσε στα καμαρίνια και αποχωρούσε χαμογελαστός από το θέατρο φάνηκε να προτίμησε την παράσταση από τον πανικό.

(Το βατραχάκι δεν βρέθηκε για να του δοθούν συγχαρητήρια για τον πανικό που σκόρπισε).

*Τρίτη 10/7 και Tετάρτη 11/7 η παράσταση Οιδίπους Τύραννος παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης στις 9:30.

Φωτό: Μάρω Παπαδοπούλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ