- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Athens Jazz 2022: Women in Jazz στην Τεχνόπολη
21 καλλιτέχνιδες, all-female bands και σχήματα με front women από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, από τις 23 έως τις 29 Μαΐου
21ο Athens Jazz festival, με θέμα Women in Jazz, από τον Δήμο Αθηναίων, στην Τεχνόπολη, 23-29 Μαΐου: To line up και οι δράσεις της φετινής διοργάνωσης.
Το Athens Jazz επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, με θέμα Women in Jazz. Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης αλλάζει, εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και, με βασικό στόχο για φέτος να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική και στη jazz ειδικότερα, να προβάλλει τις μουσικές και τις ιστορίες των γυναικών, παρουσιάζει ένα πολύ ξεχωριστό line-up. Στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν συνολικά 21 καλλιτέχνιδες, all-female bands και σχήματα με frontwomen από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, και η πόλη θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά καταξιωμένες μουσικούς με διεθνή καριέρα, σημαντικά achievements και εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ αλλά και ό,τι πιο σύγχρονο και φρέσκο έχει να παρουσιάσει η σκηνή σήμερα.
Η πρώτη μέρα του Athens Jazz (Δευτέρα 23 Μαΐου) είναι, όπως πάντα, αφιερωμένη στην ελληνική jazz, όπου και θα εμφανιστούν οι τρεις νικήτριες του φετινού διαγωνισμού. Την έναρξη θα κηρύξει και επίσημα η Χριστίνα Ψύχα ως η νέα πρόταση του φεστιβάλ, μια εξαιρετική νέα δημιουργός με ευρείες μουσικές σπουδές, για να αναλάβει τη σκυτάλη η Lia Hide με το σχήμα της, μια περίπτωση που ξεχωρίζει καλλιτεχνικά στην εγχώρια σκηνή, συνδυάζοντας τη σύγχρονη artistic dark pop με τον ποιητικό λόγο αλλά και τζαζ εκφάνσεις, εκπροσωπώντας για φέτος την κατηγορία Jazz+.
Headliner της βραδιάς η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ, το Tania Giannouli Trio με ιθύνουσα την Τάνια Γιαννούλη, μια μουσικό και καλλιτέχνιδα με σημαντικότατη διεθνή παρουσία και μια ακόμα σημαντικότερη σειρά live εμφανίσεων ανά τον κόσμο που της έχουν χαρίσει μια περίοπτη θέση στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα.
Την Τρίτη 24 Μαΐου, το κοινό θα απολαύσει τη Bára Zmeková από την Τσεχία, μια καλλιτέχνιδα της οποίας η ευαισθησία και ο λυρισμός δεν γνωρίζουν σύνορα. Για τη συνέχεια, η Lucia Fumero από την Ισπανία, και συγκεκριμένα από τη Βαρκελώνη, θα μας παρουσιάσει τον δικό της μοναδικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από μια folk και τζαζ διαδρομή, ενώ τη βραδιά θα κλείσει μία από τις πιο δημοφιλείς τζαζ τραγουδίστριες της Ουγγαρίας, η Zita Gereben, με την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή αλλά και πολλές δυναμικές soul και ροκ νύξεις.
Την Τετάρτη 25 Μαΐου, πρώτη στη σκηνή θα εμφανιστεί η αγγλικής καταγωγής Claire Parsons από το Λουξεμβούργο, η οποία μέσα από το πολυεθνικό της project “In Geometry” καταφέρνει να εμπλουτίζει με νέες ιδέες και ηχοχρώματα την ευρωπαϊκή τζαζ, για να την ακολουθήσει η STAV από το Ισραήλ ή – κατά κόσμον – Stav Achai. Ένα από τα βασικά ονόματα του φετινού International Music Showcase Festival, μια καλλιτέχνιδα με πλούσια παλέτα που μπολιάζει τον μινιμαλισμό, την αφρικανική παράδοση τη ροκ και, φυσικά, τη τζαζ.
Τέλος, θα ακούσουμε την ΑVEC από την Αυστρία, η οποία πέρα από την απλότητα και την ευθύτητα της μουσικής της, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ποπ σκηνή της χώρας της αλλά και μια ισχυρότατη fanbase – όχι άδικα.
Πρώτη εμφάνιση της Πέμπτης 26 Μαΐου είναι οι O.N.E., το μοναδικό αμιγώς γυναικείο τζαζ γκρουπ στην Πολωνία, τέσσερις γυναίκες που αντλούν από την πλούσια παράδοση της χώρας και δεν σταματούν να διακρίνονται σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθεί η πολυπράγμων σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Maria Faust από την Εσθονία, μία από τις πιο γνωστές και πολλά υποσχόμενες της χώρας, μαζί με το free jazz σχήμα της Jazz Catastrophe. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη μία και μοναδική Lucy Woodward (ΗΠΑ), τραγουδίστρια των θρυλικών Snarky Puppy και με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, ανάμεσα στις οποίες οι Rod Stewart, Barbra Streisand, Celine Dion και Pink Martini.
Ακόμη, την ίδια μέρα, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία απολαύσει ακόμα τη Makiko Hirabayashi, μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία – με έδρα της την Κοπεγχάγη, μαζί με το τρίο της, στο οποίο μάλιστα παίζει και η δεξιοτέχνις στα κρουστά Marilyn Mazur, γνωστή από τη συμμετοχή της στο Miles Davis Group. Και αυτό σε ένα venue-έκπληξη!
Την Παρασκευή 27 Μαΐου, θα ακούσουμε από την Ολλανδία την σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Kika Sprangers με το κουιντέτο της, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ολλανδικής τζαζ σήμερα. Τη σκηνή, στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπαχρέιν Yazz Ahmed. Εξαιρετική τρομπετίστρια, συνθέτρια και παραγωγός, διακρίνεται στις σκηνές των μεγαλύτερων φεστιβάλ και στα αξιολογικά polls των jazz media ως μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της σύγχρονης τζαζ σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς, συνδυάζοντας με ευφάνταστο τρόπο τη τζαζ με σύγχρονα ηλεκτρονικά τοπία και στοιχεία από τη μικτή της πολιτισμική κληρονομιά.
Headliner της βραδιάς η διάσημη Ιταλίδα Simona Molinari, τραγουδίστρια με πλούσια προϊστορία καλλιτεχνικών projects, διακρίσεων σε φεστιβάλ, όπως το φημισμένο Σαν Ρέμο, και συνεργασίες με θρυλικά ονόματα, όπως οι Al Jarreau, Gilberto Gil, Peter Cincotti, Andrea Bocelli.
Το Σάββατο 28 Μαΐου, το πρόγραμμα του Athens Jazz ανοίγει η Karin Hammar από τη Σουηδία, μαζί με τους Fab 4, το σχήμα που η ίδια δημιούργησε το 2014, ένα από τα πιο δημιουργικά της σουηδικής τζαζ σήμερα. Τη διαδέχεται η LIUN & The Science Fiction Band, επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας. Η ελβετικής καταγωγής τραγουδίστρια Lucia Cadosch, με βάση της το πολυμουσικό Βερολίνο, θα μας παρουσιάσει μια urban μουσική που αντλεί από dark ρυθμολογίες, space jazz εικόνες και ψυχεδελικά electro-pop σχήματα, ένα σύμπαν στο οποίο συνυπάρχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Τη βραδιά θα κλείσει μια καλλιτέχνιδα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: η Αλέξια Βασιλείου από την Κύπρο. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη ποπ καριέρα (και στην Ελλάδα), στράφηκε στις πραγματικές μουσικές της αγάπες, τη τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Αμερική αναπτύσσοντας τη δική της πολυμεταβλητή μουσική τέχνη, έχοντας μάλιστα να επιδείξει πολλές και πολύ μεγάλες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Chick Corea.
Η τελευταία μέρα του Athens Jazz για φέτος ξεκινά με τις 3:rma από τη Σλοβενία, ένα ιδιαίτερο ντουέτο που συνδυάζει την ποιητική folk τραγουδοποιία με τη σύγχρονη κοινωνική ενσυναίσθηση, μια ουσιώδης προσέγγιση σε ζητήματα γυναικείας υπόστασης και διαπροσωπικών σχέσεων. Ακολουθεί η εκρηκτική μπασίστρια και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεύτρια Ellen Andrea Wang από τη Νορβηγία, ισχυρότατη παρουσία στη σύγχρονη τζαζ (plus) και όχι μόνο τοπική σκηνή αλλά και με διεθνείς συνεργασίες (Sting, Manu Katché, Marilyn Mazur). Την αυλαία του φεστιβάλ κλείνουν οι Ida Nielsen & The Funkbots από τη Δανία. Όχημά τους το εκρηκτικό funk και οι υψηλών ενεργειών ηχορυθμοί αλλά και τα cool vibes μαζί με τα soul συναισθήματα. Το όνομα της Nielsen, άλλωστε, είναι πολύ γνωστό καθώς ήταν η δεξιοτέχνις μπασίστρια του Prince από το 2010 έως το 2016.
Τέλος, παράλληλα με τα 21 live shows, το Athens Jazz παρουσιάζει μια σειρά νέων δράσεων που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ, από τις 20 έως τις 29 Μαΐου, για να δημιουργήσουν μια γεμάτη φεστιβαλική εμπειρία που τόσο μας έχει λείψει. Μαζί με την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METApolis και την ομαδική αγορά του Meet Market, τους βασικούς «συνοδοιπόρους» του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες προβολές, έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις γυναίκες της jazz, διεθνές συνέδριο με ομιλίες και workshops και club program σε αγαπημένες μουσικές σκηνές της Αθήνας με live shows και dj sets.
Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξή του, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, το Athens Jazz προλογίζει ένα τριήμερο open-air προβολών στο Πάρκο Ελευθερίας, σε συνεργασία με το IN-EDIT International Music Documentary Film Festival. Τρία μουσικά ντοκιμαντέρ μας διηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τριών γυναικών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία της μουσικής, της Billie Holiday, της Patti Smith αλλά και της Λίλας, μέλος των Slave to Sirens, της πρώτης all-female thrash metal μπάντας στη Μέση Ανατολή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Η φετινή διοργάνωση κινείται γύρω από τη θεματική «Μουσικές ρίζες»
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει τα Κρεμλίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.