Μουσικη

Ο Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) διαλέγει ένα τραγούδι

Ακούστε πού το αφιερώνει και δείτε το βίντεο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) διαλέγει ένα τραγούδι

Ο Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) διαλέγει και αφιερώνει το τραγούδι «Come on Eileen» των Dexys Midnight Runners.

 

 

 

 

«Come on Eileen» των Dexys Midnight Runners: H ιστορία του τραγουδιού

1982. Δύο χρόνια πριν πάρουν μπρος οι μηχανές παραγωγής σουξέ των Stock Aitken Waterman, ο Kevin Rowland, ο Jim Paterson και ο Al Archer κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους «Too-Rye-Ay», στον οποίο περιλαμβάνεται και το «Come on Eileen». Το τραγούδι, αν και δεν θύμιζε σε τίποτα την περιρρέουσα αισθητική των 80s, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία πηγαίνοντας στο Νο1 των charts σε Βρετανία, Αυστραλία και Αμερική, ρίχνοντας από την πρώτη θέση το «Billie Jean» του Μάικλ Τζάκσον. 
Η ενορχήστρωση της «Eileen» δεν έχει συνθεσάιζερ, κάτι «υποχρεωτικό» για την εποχή, αλλά μπάντζο, ακορντεόν, βιολί και σαξόφωνο. Σε συνέντευξή του ο Rowland αναφέρει ως μουσικές επιρροές των Dexys τα τραγούδια «Concrete and Clay» των Unit Four Plus Two και «It’s Not Unusual» του Tom Jones. 
Οι στίχοι του τραγουδιού βασίζονται σε αληθινή ιστορία. Η Eileen ήταν παιδική φίλη του Kevin Rowland. Τα «έφτιαξαν» όταν ήταν 13 χρονών και έκαναν σεξ ένα-δυο χρόνια αργότερα. Ο τραγουδιστής των Dexys Midnight Runners μεγάλωσε σε ένα ασφυκτικά θρησκευόμενο περιβάλλον, όπου το σεξ θεωρούνταν «βρόμικο». Γράφοντας την «Eileen», εξέφραζε τα συναισθήματα ενός καθολικού καταπιεσμένου εφήβου που απολαμβάνει την πρώτη του σεξουαλική σχέση, αντιλαμβάνεται τη σύνδεση του έρωτα με τη λαγνεία, ονειρεύεται την απελευθέρωσή του από τα κοινωνικά ταμπού.
Οι Dexys Midnight Runners θεωρούνται από κάποιους αδαείς Αμερικανούς one hit wonders, καθώς μόνο το «Come On Eileen» πέρασε με επιτυχία τον Ατλαντικό. Στην παγκόσμια επιτυχία του τραγουδιού βοήθησε και το βιντεοκλίπ, που προβαλλόταν διαρκώς από το νεόφαντο MTV, αν και δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ των στιλιζαρισμένων βιντεοκλίπ εκείνης της εποχής. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του τεράστιου Julien Temple, οι Dexys βγήκαν στους δρόμους του λονδρέζικου Κένινγκτον και εικονοποίησαν την ιστορία της Eileen φορώντας σαλοπέτες και χωρίς λακ στα μαλλιά. 
Το «Come On Eileen» αναδείχτηκε καλύτερο βρετανικό σινγκλ στα Brit Awards του 1983. Το 2015 ψηφίστηκε από το βρετανικό κοινό ως το έκτο πιο αγαπημένο σινγκλ της δεκαετίας του ’80 και φιγουράρει στη 18η θέση στη λίστα με «100 Σπουδαιότερα Τραγούδια των 80s.

Τα νέα των Locomondo

Συνεχίζεται η επιτυχία των δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2019, το «Star» με το φανταστικό ομώνυμο τραγούδι και το «Radio». Το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και πάλι τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό που τόσο μας έχουν λείψει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ