- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πέθανε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου
Συνεργάστηκε με διάσημα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ τραγούδησε υπό την μπαγκέτα διάσημων αρχιμουσικών
Απεβίωσε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου - Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Απεβίωσε χθες σε ηλικία 75 ετών η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου, η οποία διέγραψε σπουδαία σταδιοδρομία σε μεγάλα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με τη σημαντική πανεπιστημιακή της καριέρα.
Κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και αδελφή του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, διακρίθηκε για την άρτια, μεστή, εκφραστική φωνή της, αλλά και για τη μοναδική επί σκηνής θεατρικότητά της. Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε σπουδές στη Βιέννη και στο Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (Μόναχο), της οποίας μέχρι το 1995 υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος.
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και εξής σε μια διαφορετική γκάμα ρόλων. Ερμήνευσε ρόλους όπως Σέξτος («Η μεγαλοψυχία του Τίτου» του Β. Α. Μότσαρτ), Μαντάμ Φλώρα («Το μέντιουμ» του Τζαν Κάρλο Μενότι), Λυσιστράτη στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), αλλά και Ιοκάστη («Οιδίπους Τύραννος» του Ίγκορ Στραβίνσκι). Επιπλέον, συμμετείχε στην παρουσίαση της συμφωνικής μπαλάντας του Αντίοχου Ευαγγελάτου «Η Λυγερή και ο Χάρος».
Συνεργάστηκε με διάσημα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ τραγούδησε υπό την μπαγκέτα διάσημων αρχιμουσικών. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης στην όπερα «Η Αριάδνη στη Νάξο» με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981), ενώ ερμήνευσε παγκοσμίως σπουδαίους πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου, όπως Κάρμεν, Άμνερις («Αΐντα»), Φενένα («Ναμπούκκο»), Οκταβιανός («Ο ιππότης με το ρόδο»), Ντοραμπέλλα («Έτσι κάνουν όλες»), Σαρλότ («Βέρθερος»), Φρίκα και Βαλτράουτε («Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν») κ.ά. Ερμήνευσε επίσης έργα του 20ού αιώνα, ενώ στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονταν ορατόρια, έργα συμφωνικής μουσικής και γερμανικά τραγούδια (Lieder).
Ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία, ενώ μαθητές της διέπρεψαν και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Δίδαξε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από το 2001 υπήρξε αντιπρύτανις του ίδιου ιδρύματος. Το 2003 εξελέγη καθηγήτρια στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης. Επιπλέον, συμμετείχε συχνά ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους της και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Στις 24 Οκτωβρίου στο Fuzz, το καλλιτεχνικό τους στοίχημα ζυγίζει πάνω από 200 κιλά — και κρατά τη μορφή του μυστική
Ένα νέο χορευτικό ραντεβού ηλεκτρονικής μουσικής για τα Σαββατόβραδά μας
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Η ανάρτησή της στο Instagram
65 χρόνια μετά την ηχογράφηση του «Weiße Rosen aus Athen»
Στη σκηνή με τη Ντούα Λίπα για την ακουστική εκτέλεση του «Antología»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.