- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Billy Nomates: Το Punk του Μέλλοντός μας
«Σ’ έναν κόσμο γεμάτο από yes-men, ας υπάρχει κι ένα no-girl»
Σημειώσεις Ενός Μονομανούς: Η punk φιγούρα Billy Nomates, το βιβλίο «Δον Υπαστυνόμος» του Δημήτρη Καρακίτσου, τα νέα τραγούδια των Alfa Mist, Rosemary Standley
➽ «Σ’ έναν κόσμο γεμάτο από yes-men, ας υπάρχει κι ένα no-girl» έλεγε η Billy Nomates όταν είχε κυκλοφορήσει το “No”, αυτό το απίθανο σινγκλ από το ντεμπούτο της άλμπουμ. Ο δίσκος που φέρει το όνομά της έπρεπε να είναι οπωσδήποτε στη λίστα με τα καλύτερα του Μονομανούς για το 2020, μόνο που το συνειδητοποίησα κάπως αργά, ακούγοντας το “Mork n’ Mindy” των Sleaford Mods, όπου συμμετέχει η Billy. Ήδη η εταιρεία της, η Invada του Geoff Barrow και του Paul Horlick ανακοίνωσε για τις αρχές Μαρτίου ένα EP, που λέγεται “Emergency Telephone” και όπως λέει η ίδια, «αναφέρεται στην κατάρρευση της επικοινωνίας σε προσωπικό, σε ψυχικό και σε φυσικό επίπεδο. Είναι πολύ παράξενο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακριβώς την εποχή που έχουμε τα πιο πολλά τεχνικά μέσα. Ίσως χρειάζεται μια απευθείας γραμμή». Το punk της Billy μπορεί να διατηρεί μια μακρινή ηχητική σχέση με το punk των Sex Pistols, κρατάει όμως όλο το attitude και το μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία στη σημερινή πραγματικότητα. Μαζί με τους Sleaford Mods, τους Idles (που σιχαίνονται οι Sleaford Mods) και τους Shame, αποτελούν τα πιο σημαντικά σχήματα του είδους στη σημερινή Βρετανία.
➽ Απολαμβάνω την καίρια γραφή του Δημήτρη Καρακίτσου στο «Δον Υπαστυνόμος» που κυκλοφορεί από τους Αντίποδες. Ένα σουρεαλιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που στην αρχή δεν καταλαβαίνεις πού το πάει αλλά μένεις καρφωμένος λόγω της εξαιρετικής σειράς στην οποία βάζει τις λέξεις. Απίθανο, ανατρεπτικό χιούμορ, θρασύτατη ειρωνεία, πρόσωπα με περίεργα ισπανικίζοντα ονόματα, ασύμμετρη εξέλιξη αφήγησης και περιλήψεις στην αρχή κάθε κεφαλαίου, που φέρνουν στο μυαλό τον Δον Κιχώτη. «Με τα φτηνοπάπουτσά του να σβαρνίζονται σε ξύσματα μολύβδου, ο Αστόλφος κατευθύνεται προς την πηγή της φωνής. Ποιος είναι αυτός που αποκάλεσε τον Αστόλφο ανόητο και ροφό; Υπομονή, φίλοι! Θα το δούμε στο κεφάλαιο που ακολουθεί». Έπος!
➽ Ο Alfa Mist έρχεται από το ανατολικό Λονδίνο, είναι dj, παραγωγός και πιανίστας και φέρνει στις αποσκευές του τον ολοκαίνουργιο άνεμο της ανάμιξης σχεδόν όλων των ιδιωμάτων της μαύρης μουσικής με έμφαση στο hip hop και τη jazz. Δεν είναι καθόλου καινούργιος, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία-τέσσερα άλμπουμ κι ένα σκασμό σινγκλ. Άσε που έχει προλάβει να επισκεφτεί και την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια για συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το καινούργιο του άλμπουμ τον φέρνει πιο κοντά στη jazz απ’ ό,τι τα παλαιότερα με το “Run Outs”, που είναι και το μοναδικό κομμάτι που έχει ως τώρα αποκαλυφθεί, να φέρνει στο μυαλό τους Mammal Hands και το συνολικό attitude της Gondwana. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα σοβαρά βρετανικά mail order, πρόκειται για σπουδαίο δίσκο.
➽ Τη θυμάμαι από την εποχή των Moriarty, μια μπάντα που δανειζόταν το όνομά της από τον Κέρουακ, ήταν κατά βάση γαλλική, μόνο που η τραγουδίστριά τους είχε αμερικάνικη καταγωγή και όνομα, λεγόταν Rosemary Standley. Αγαπούσα ιδιαίτερα το “Gee Whiz But This Is A Lonesome Town”, ιδίως λόγω του “Motel” αλλά και μερικών ακόμη τραγουδιών. Στην πορεία τους έχασα, μα τώρα ξαναβρίσκω τη Rosemary στο απίστευτο ντουέτο με την τσελίστα από τη Βραζιλία, Dominique Pinto, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Dom la Nena. Τόσο το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ είναι αριστούργημα, όσο και το καινούργιο τους, το “Ramages”, όπου διασκευάζουν από Cohen και Brel μέχρι Lennon και… Τσιτσάνη. Φαντάσου μια απαλή και τρυφερή «Συννεφιασμένη Κυριακή»! Η Rosemary επιπλέον, βρίσκει τον χρόνο να τραγουδήσει και ολίγον Schubert στο album “Schubert In Love”, που κυκλοφορεί από τη γαλλική alpha, όπου επίσης τα πηγαίνει περίφημα. Αποκάλυψις!
Υ.Γ. Το νέο όνομα της vintage pop από το Μάντσεστερ είναι Portable Radio. To ντεμπούτο τους έρχεται τον Μάρτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκίνησε με διθυράμβους και την Τετάρτη 24/6 θα είναι ξανά στο Release Athens
«Δεν χάθηκε ποτέ η πίστη μας», δήλωσε ο 64χρονος τραγουδιστής από το Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο του Ορέστη Καραμανλή ήταν ένα καθαρά συμμετοχικό έργο που δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως τον κόσμο
Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Brat» όχι μόνο δεν έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ
Ο νέος κύκλος που ξεκίνησε φέτος στο Φεστιβάλ εστιάζει στη σύγχρονη μουσική ως ολιστική εμπειρία
Το «The Age Of Everything» θα είναι διαθέσιμο από τις 2 Οκτωβρίου
Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages
Ο πρωτοπόρος της ελληνικής ροκ, που έφερε τον «ηλεκτρισμό» στα μουσικά πράγματα της χώρας, μιλάει στην ATHENS VOICE
«Ο Γιάννης μου το χάρισε, μαζί με τη φιλία του και τον ευχαριστώ» δήλωσε ο δημοσιογράφος
Με την μεγάλη τους περιοδεία, με τίτλο Celebrating 50 years, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αφιέρωμα απέδειξε τη διαχρονικότητα των δύο μεγάλων καλλιτεχνών
Η ιδανική αρχή για τη δέκατη επέτειο του Release Athens
Yπέστη καρδιακή προσβολή μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο
Ο Luis Maldonado μιλά στην ATHENS VOICE πριν την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού συγκροτήματος στην Ελλάδα για τα 50 χρόνια ιστορίας τους
Μια βραδιά με συναίσθημα, rockabilly ιστορίες και ζωντανή - κυριολεκτικά - σύνδεση με χιλιάδες ανθρώπους
Την Κυριακή 21 Ιουνίου δίνουμε ραντεβού από τις 20:00 έως τις 22:00
Release the bats! Μερικές σκέψεις ανυπομονώντας για την εμφάνισή του στην Πλατεία Νερού
Ο Γάλλος DJ μάς δίνει μουσικό ραντεβού στο Θέατρο Βράχων, στις 26 Ιουνίου
Λίγο πριν το Bakery House Party #2, το Σάββατο 13 Ιουνίου, από τον VOICE 102.5, μιλούν στην ATHENS VOICE
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.