- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Florian Schneider: Η ιστορία ενός Kraftwerk
Η ιστορία του Florian Schneider, συνιδρυτή των Kraftwerk που έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες μετά τα 73α γενέθλιά του
Ο συνιδρυτής των Kraftwerk, Florian Schneider έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά που διαμόρφωσε την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής.
O Florian Schneider ξεκίνησε ως ντουέτο με τον Ralf Hütter τους Kraftwerk το 1970. Κάνοντας φωνητικά και παίζοντας συνθεσάιζερ, φλάουτο, βιολί, κιθάρα, κρουστά. Παρέμεινε στο σχήμα μέχρι το 2008. Περιόδευε μαζί τους ως το 2006 πριν την αποχώρησή του το 2008. Το 2015 ο Schneider έσπασε την σιωπή του και άφησε το ποδήλατό του σε μια συνεργασία με τον Dan Lacksman των βέλγων Τelex στο κομμάτι «Stop Plastic Pollution» για να αναδείξει το κρίσιμο ζήτημα της περιβαλλοντολογικής ευθύνης για την καμπάνια Parley For The Oceans.
Η επιρροή των Kraftwerk κυκλώνει όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ο David Bowie έγραψε ένα κομμάτι με το όνομά του: «V-2 Schneider». Ένα πλήθος μουσικών αποτίει φόρο τιμής στον ήρωά τους μέσω των social media. Jean-Michel Jarre, Νina Kraviz, Stuart Braithwaite (Mogwai), Saint Etienne, Edwyn Collins, Midge Ure (Ultravox), Gary Kemp (Spandau Ballet), Lloyd Cole, ΟΜD, Thomas Dolby. Πως θα ήταν ο ήχος της ηλεκτρονικής μουσικής αν δεν υπήρχαν οι Kraftwerk;
Γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1947 ο Schneider ήταν ο γιος του Paul Schneider-Esbelen, αρχιτέκτονα που σχεδίασε το αεροδρόμιο της Κολωνίας. Ξεκίνησε παίζοντας σε διάφορα γκρουπ παράλληλα με τις σπουδές στο Academy of Arts στο Nτίσελντορφ με πρώτο σχήμα τους Pissoff. Maζί με τον Ralf Hutter τον οποίο γνώρισε σε ένα μάθημα τζαζ αυτοσχεδιασμού δημιούργησε αρχικά τους Organisation πριν το ξεκίνημα τους ως Kraftwerk. Ως Organization κυκλοφόρησαν μόλις ένα άλμπουμ το 1970 με τίτλο «Τοne Float». Το 1971 ο Hutter έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του αφήνοντας στον Schneider το πρότζεκτ Κraftwerk που διευρύνθηκε με την προσθήκη των Michael Rother και Klaus Dinger, πριν φύγουν για να σχηματίσουν τους φοβερούς NEU!
Όμως ο Hütter επέστρεψε ξανά δίπλα στον Schneider αφήνοντας πίσω τα ροκ στοιχεία και εστιάζοντας στην χρήση των μηχανικών προγραμματισμένων ήχων. Με τα πρώτα τους συνθεσάιζερ ηχογράφησαν το 1973 το άλμπουμ «Ralf & Florian» προσθέτοντας σταδικά Minimoog και ARP Odyssey δείχνοντας τον ήχο του μέλλοντος. Την επόμενη χρονιά oι δύο εμμονικοί περφεκτιονίστες κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ «Autobahn» λίγο πριν γίνουν τετραμελές γκρουπ με την προσθήκη των Karl Bartos και Wolfgang Flür.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το όνομα «No Na», που σημαίνει «δεσποινίς» στη γλώσσα Bahasa
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Η επετειακή έκδοση που μεταμορφώνει την Τεχνόπολη σε μια εβδομάδα μουσικής χωρίς όρια
Άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ανοιχτά προς το κοινό
Επιστροφή στην εποχή του ρεμπέτικου, στα κομπολόγια και στη νυχτερινή ζωή του πάλκου
Από την πρώτη εμφάνιση του Γιοέπ Μπέβινγκ στην Ελλάδα έως το φετινό opening party του Bolivar
Taylor Swift, Bad Bunny και The Weeknd κυριαρχούν στις λίστες streaming
Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μουσική βραδιά για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου
Ένα συμφωνικό αφιέρωμα στον ρομαντισμό, με σολίστ τον διακεκριμένο τσελίστα Κίαν Σόλτανι
O Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη Mediterranean Colors Orchestra σε έναν διάλογο παλιών και νέων ερμηνευτών
«Συνομήλικοι δεν είμαστε;», αναρωτήθηκε η ηθοποιός πιασμένη χέρι-χέρι με τον Akyla
Ο τραγουδιστής πέθανε στις 21 Απριλίου 2016 από υπερβολική δόση φαιντανύλης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Eurovision στη Βιέννη μιλάει για όλα
Διαθέσιμο online για desktop και φορητές συσκευές
Ο διάσημος συνθέτης ετοιμάζει μιούζικαλ για τη μυστηριώδη κλοπή του 1911 στο Λούβρο
Ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ το πρόσωπο που θα δώσει το ελληνικό 12άρι στον μεγάλο τελικό
Στις εικόνες, ποζάρει στο καμαρίνι της, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή
Σημαντική μορφή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με διεθνή πορεία και σπουδαίες συνεργασίες
Μια μουσική εμπειρία που κινείται ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και την ελπίδα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.