Κινηματογραφος

Τι θα δούμε στο 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

Έρχεται τον Μάιο και τον Ιούνιο με αφιερώματα στους Τζορτζ Στίβενς, Γιόνας Μέκας, Μπαμπέτ Μανγκόλτ και Θόδωρο Αγγελόπουλο

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ο γίγας" του Τζορτζ Στίβενς
"Ο γίγας" του Τζορτζ Στίβενς στο 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στην Ταινιοθήκη

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η διοργάνωση-θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος επιστρέφει από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου φιλοδοξώντας να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα.

"The more the merrier" του Τζορτζ Στίβενς
"The more the merrier" του Τζορτζ Στίβενς

Το 12ο ΦΠΚΑ θα είναι υβριδικό: θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις δύο χειμερινές αίθουσες της Ταινιοθήκης και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν και διαδικτυακά στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα αφιερώματα του φετινού προγράμματος, που πλαισιώνουν το καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (με ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ), αλλά και η ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες».

Τα αφιερώματα του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

12o ΦΠΚΑ: Αφιέρωμα στον Τζορτζ Στίβενς

Ο Τζορτζ Στίβενς (1904-1975) άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην χρυσή εποχή του Χόλυγουντ. Υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το οποίο κέρδισε για τις ταινίες Μια θέση στον ήλιο (A Place In The Sun) το 1951 και Ο Γίγας (Giant) το 1956. Από τη δεκαετία του ’40 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 υπέγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλυγουντ (από τη Γυναίκα της Χρονιάς μέχρι την Ανθρώπινη Δικαιοσύνη) με τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής : τον Κάρι Γκραντ, τον Τζέιμς Ντιν, την Κάθριν Χέπμπορν και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Ο Κάρι Γκραντ στην ταινία "The talk of the town του Τζορτζ Στίβενς
Ο Κάρι Γκραντ στην ταινία "The talk of the town του Τζορτζ Στίβενς

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Στίβενς βρέθηκε στο μέτωπο και με την κάμερά του κατάφερε να τραβήξει το μοναδικό έγχρωμο φιλμ του πολέμου (από την πλευρά των Συμμάχων). Εμφάνισε το 16άρι φιλμ όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για πολλά χρόνια αυτό παρέμεινε άγνωστο, μέχρι που ο γιος του, Τζορτζ Στίβενς Τζούνιορ –ο οποίος είναι, επίσης, σκηνοθέτης–, αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον πατέρα του και το ανακάλυψε στην αποθήκη. Ο Στίβενς γύρισε συνολικά 14 κουτιά φιλμ και έγινε ο πρώτος που μας έδωσε μια έγχρωμη άποψη της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία και, μεταξύ άλλων, συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, τον Απρίλιο του 1945.

Αφιέρωμα στον Γιόνας Μέκας στο 12o ΦΠΚΑ

Ο Γιόνας Μέκας (1922-2019) από τη Λιθουανία θεωρείται ο νονός του αμερικανικού αβάν-γκαρντ κινηματογράφου. Υπηρέτησε τον ανεξάρτητο πειραματικό κινηματογράφο από όλα τα πόστα (υπήρξε σκηνοθέτης, φωτογράφος, μοντέρ, ηθοποιός αλλά και ποιητής και συγγραφέας), ενώ ήταν ο διευθυντής του Anthology Film Archives, ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά αρχεία του κόσμου, με σημαντική δράση στην διάσωση και προβολή της φιλμικής κληρονομιάς.

Συνεργάτης του Άντι Γουόρχολ, του Τζον Λένον αλλά και του Σαλβαδόρ Νταλί, ο Μέκας, που έφυγε από κοντά μας το 2019, αδιαφορούσε για τη συμβατική πλοκή και τους συμβατικούς χαρακτήρες και πειραματιζόταν διαρκώς με τα νέα μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

"Roof piece on the High Line" της Μπαμπέτ Μανγκόλτ
"Roof piece on the High Line" της Μπαμπέτ Μανγκόλτ

Η Μπαμπέτ Μανγκόλτ στο 12o Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου Αθήνας

Η Mπαμπέτ Μανγκόλτ είναι Γαλλίδα φωτογράφος, καλλιτέχνις και σκηνοθέτις, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 1970. Φίλη του Γιόνας Μέκας, ξεκίνησε ως διευθύντρια φωτογραφίας σε πειραματικά φιλμ, με πιο γνωστά αυτά της Σαντάλ Ακερμάν (Ζαν Ντιλμάν) και της Ιβόν Ράινερ (Ζωές των περφόρμερ). Σκηνοθέτησε, επίσης, σημαντικά πειραματικά ντοκιμαντέρ για την πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή του σύγχρονου χορού, της περφόρμανς και του θεάτρου της Νέας Υόρκης, για την ίδια την πράξη του κοιτάγματος στην κινηματογραφική δημιουργία και για το αμερικανικό τοπίο.

"Water motor" της Μπαμπέτ Μανγκόλτ
"Water motor" της Μπαμπέτ Μανγκόλτ

Το 12o ΦΠΚΑ έχει προσκαλέσει τη σημαντική κινηματογραφίστρια στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο κοινό μια επιλογή από το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό της έργο.

Θόδωρος Αγγελόπουλος
Θόδωρος Αγγελόπουλος

Αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Πέρασαν 10 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του βραβευμένου auteur στα γυρίσματα της ταινίας του Η άλλη θάλασσα. Στο σχετικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά από τα αριστουργήματα του ποιητή των εικόνων στη μεγάλη οθόνη – ακριβώς όπως αρμόζει στο μεγάλο έργο του.


INFO
12o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Διάρκεια: 25 Μαϊου-15 Ιουνίου 2022
Tαινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 2103612046

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ