Κινηματογραφος

Πέθανε η ηθοποιός Monica Vitti - Η ζωή και η καριέρα της

Μούσα του Αντονιόνι - Διέπρεψε στην κωμωδία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Monica Vitti στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1962
H Monica Vitti στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1962 © Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Monica Vitti: Πέθανε η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός. Ήταν μούσα του Αντονιόνι. Η ζωή, οι ταινίες της στον κινηματογράφο και η μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Η Monica Vitti, η Ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού τη Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι. Νωρίτερα, την τραγική είδηση για τον θάνατο της Monica Vitti είχε κάνει γνωστή σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον σύζυγο της ηθοποιού, τον Ρομπέρτο Ρούσο.

Τον Ρούσο η Μόνικα Βίτι τον παντρεύτηκε το 2000. Ήταν σε σχέση από το 1973. Ιταλικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις εκτενείς αναφορές στη ζωή και τους ρόλους της στον κινηματογράφο.

Η Μόνικα Βίτι ήταν μοναδική, με το χαμόγελο, την ειρωνεία και την εκφραστικότητά της. Αιθέρια ύπαρξη με απίστευτη ομορφιά, η υπέροχη ηθοποιός έπαιξε σε πολλές ταινίες.

Παρτενέρ του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Σόρντι, είχε μια βραχνή φωνή σήμα κατατεθέν, με πολλούς να συγκρίνουν αυτό το χαρακτηριστικό της γνώρισμα με την άλλη πασίγνωστη βραχνή φωνή του ιταλικού σινεμά: της Κλαούντια Καρντινάλε. Συμπρωταγωνίστησε μαζί της στις ταινίες «The Immortal Bachelor» (1975) και «Blonde in Black Leather» (1975).

Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου. Βλέποντας την να μεταγλωττίζει, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι είπε την καθοριστική για την πορεία της φράση: «Αυτή η κοπέλα έχει ωραίο κεφάλι, θα μπορούσε να κάνει και σινεμά».

Sex symbol της εποχής της, υμνήθηκε για την ομορφιά της αλλά και το υποκριτικό της ταλέντο, πετυχαίνοντας να αφήσει το στίγμα της στον κινηματογράφο με διάφορους ρόλους. Μπορούσε να παίξει σχεδόν τα πάντα: Από το δράμα μέχρι την κωμωδία. Ειδικότερα, στην κωμωδία αποθεώθηκε για τις ερμηνείες της. Διέθετε μια άνεση να συνδυάζει την απαράμιλλη ομορφιά της με ξεκαρδιστικές ερμηνείες. «Μοιραία κωμικό» την αποκαλούσε ο Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, καταφέρνοντας με δύο λέξεις να περιγράψει εύστοχα την Ιταλίδα ηθοποιό.

«Η Μόνικα κατάφερνε να είναι συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη» μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. «Είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή, να επικρατήσει και ως κωμική ηθοποιός, κάτι πολύ σπάνιο για μια γυναίκα» συνήθιζε να λέει ο Αλμπέρτο Σόρντι. Η Monica Vitti είχε την ικανότητα να τσαλακώνει την εικόνα του αψεγάδιαστου προσώπου που διέθετε, βγάζοντας παράλληλα μια απίστευτη γοητεία η οποία σαγήνευε τον θεατή. Ο Ιταλός σκηνοθέτης, Αντονιόνι, την ανακάλυψε και την ανέδειξε.

Η Μόνικα Βίτι στην κωμωδία «Nutty, Naughty Chateau», το 1963
Η Μόνικα Βίτι στην κωμωδία «Nutty, Naughty Chateau», το 1963 © Photo by Euro International Films/Getty Images/Ideal Image

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στη βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

L'Eclisse (1962) - First Kiss Monica Vitti - Alain Delon

Ποια ήταν η Monica Vitti

H Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι (όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Μόνικα Βίτι) γεννήθηκε το 1931 στη Ρώμη. Σπούδασε υποκριτική και πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ, του Ντίνο Ρίζι και του Μάριο Μονιτσέλι. Έγινε παγκόσμια γνωστή και η καριέρα της απογειώθηκε μέσα από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο οποίος έγινε μέντοράς της.

Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. «Με αιφνιδίασε!» είχε σχολίασει σε συνέντευξή της η Βίτι. Και είχε προσθέσει: «Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε 11 χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου...». Τελικά το ζευγάρι χώρισε.

Η Μόνικα Βίτι με τον Αντονιόνι στη Βενετία, το 1962
Η Μόνικα Βίτι με τον Αντονιόνι στη Βενετία, το 1962 © Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Η Μοnica Vitti έλαβε πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών 9 βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού και τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο.

Η Μόνικα Βίτι στην ταινία «Modesty Blaise», το 1966
Η Μόνικα Βίτι στην ταινία «Modesty Blaise», το 1966 © Photo by 20th Century Fox Pictures/Courtesy of Getty Images/Ideal Image

Πρωταγωνίστησε δίπλα σε γίγαντες του κινηματογράφου όπως Αλέν Ντελόν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Αλμπέρτο Σόρντι, Ούγκο Τονιάτσι, Μισέλ Πικολί και Μάικλ Κέιν. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένη στην Ελβετία, δίνοντας μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Monica Vitti - Teresa la ladra "L'Italia è proprio fatta a cazzo di cane"

Monica Vitti: The Lost Dark Rose of Italian Cinema

Οι ταινίες της Monica Vitti - Η αποθέωση σε Ιταλία και Γαλλία

Η Νύχτα, η Έκλειψη, Κόκκινη Έρημός, είναι ορισμένες μόνον από τις μεγάλες της επιτυχίες. Οι Γάλλοι έδειχναν στη Μόνικα Βίτι την ίδια αγάπη και εκτίμηση με τους συμπατριώτες της. Οι κριτικοί κινηματογράφου στο Παρίσι, με κάθε ευκαιρία, υπογράμμιζαν την εκφραστικότητα και το έντονο βλέμμα της Μόνικα Βίτι και το γεγονός ότι κατάφερνε να επικοινωνεί χωρίς να πρέπει να προφέρει ούτε μια λέξη.

Η Μόνικα Βίτι ερμήνευσε πάνω από 50 χαρακτήρες στον κινηματογράφο, παίζοντας σε ταινίες μέχρι το 1989, όταν και αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τα κινηματογραφικά πλατό. Μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στις ακόλουθες ταινίες:

  • 1955 Adriana Lecouvreur
  • 1960 Η Περιπέτεια
  • 1961 Η Νύχτα
  • 1962 Η Έκλειψη
  • 1963 Το αλατοπίπερο της ζωής
  • 1964 The flying saucer
  • 1964 Κόκκινη Έρημος
  • 1965 Οι κούκλες
  • 1966 Οι βασίλισσες
  • 1969 Βοήθησέ με… αγάπη μου
  • 1970 Σκάνδαλα παντρεμένων
  • 1971 Δώδεκα φορές θηλυκό
  • 1974 Το Φάντασμα της Ελευθερίας
  • 1975 Τρελές γυναίκες τα μεσάνυχτα
  • 1978 Αγάπες μου
  • 1979 Πονηρά κρεβάτια, κατεργάρες γόησσες
  • 1983 Φλερτ
  • 1990 Scandalo segreto.

Monica Vitti - Ti voglio

Το 2002 η Ιταλίδα ηθοποιός έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ «Notre-Dame de Paris». Είχαν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια άνοιας. Το 2012 γίνεται γνωστό ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ. Τα τελευταία χρόνια της ζωή της ζούσε απομονωμένη στη Ρώμη.

"L'Avventura", Michelangelo Antonioni (1960) - Monica Vitti

Στο θέατρο είχε ερμηνεύει Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ. Παράλληλα, διέπρεψε και στον χώρο της μεταγλώττισης.

Monica Vitti - Πού θα γίνει η κηδεία της

Η είδηση ότι η Monica Vitti (Μόνικα Βίτι) πέθανε, σκόρπισε θλίψη στους θαυμαστές της και τους λάτρεις του κινηματογράφου.

Η σορός της Ιταλίδας ηθοποιού αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Εφόσον η οικογένειά της δώσει τη συναίνεσή της, η κηδεία της Μόνικα Βίτι θα τελεστεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ