- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική ταινίας: Ο οίκος Γκούτσι (House of Gucci)
Πατρίσια Γκούτσι: «Ορκίζομαι στον Πατέρα, στον Υιό και στον Οίκο των Γκούτσι»
Κριτική για την ταινία «Ο οίκος Γκούτσι (House of Gucci)» του Ρίντλεϊ Σκοτ με τους Λέιντι Γκάγκα, Άνταμ Ντράιβερ, Αλ Πατσίνο, Σάλμα Χάγεκ καιΤζάρεντ Λέτο.
Μέσα από την καταγραφή του παρασκηνίου που οδήγησε στον φόνο του Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του Πατρίσια, παρακολουθούμε τις έκρυθμες σχέσεις των μελών της θρυλικής οικογενειακής αυτοκρατορίας του ιταλικού οίκου μόδας Gucci.
Κυρίως μια ανελέητη σάτιρα για τους «αυτοκρατορικούς» οίκους της μόδας παρά μια οικογενειακή τραγωδία based on a true story είναι ο «Οίκος Γκούτσι». Όπως και πριν από τέσσερα χρόνια με το «Όλα τα λεφτά του κόσμου», το βιογραφικό δράμα εποχής που είχε ως θέμα την άρνηση του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Πολ Γκέτι στα 70s να πληρώσει τα λύτρα της απαγωγής του εγγονού του, ο Ρίντλεϊ Σκοτ αντλεί έμπνευση από ένα ακόμη αυθεντικό γεγονός που σχετίζεται με κάποιο διάσημο όνομα. Αυτή τη φορά η οικογενειακή τραγωδία των Γκούτσι με τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του Πατρίσια το 1995 προσφέρει την πρώτη ύλη στον 84χρονο σκηνοθέτη του «Άλιεν» και του «Μπλέιντ Ράνερ». Σαν βγαλμένο από το Χόλιγουντ, το σενάριο του «Οίκου Γκούτσι» υπογραμμίζει την απαράμιλλη δύναμη και την απρόσμενη δραματουργία του κλισέ «η ζωή ξεπερνά τη φαντασία», με την αφηγηματική ικανότητα του Σκοτ να μετατρέπει έντεχνα την ιστορία της οικογένειας Γκούτσι σε μια διασκεδαστική –και αρκετά κωμική στις λεπτομέρειές της– άποψη γύρω από την εκτυφλωτική (αλλά και γεμάτη ματαιοδοξία) λάμψη κάποιων «αυτοκρατορικών» οίκων ομορφιάς. Η ταινία δεν αφορά τόσο το έγκλημα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη στα 90s όσο την ανάλυση των χαρακτήρων και τη σκιαγράφηση μιας οικογένειας «τεράτων» και, φυσικά, της αλλοτριωτικής δύναμης του χρήματος, όπως φαίνεται κυρίως στην περίπτωση της πληθωρικής και ασταμάτητης Πατρίσια (η Λέιντι Γκάγκα με καλές και λιγότερο καλές στιγμές καταφέρνει να αποδώσει τον χαρακτήρα της ηθικής αυτουργού του εγκλήματος) αλλά και του απρόθυμου αρχικά Μαουρίτσιο να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Πίσω από το επιβλητικό αποτύπωμα μιας εποποιίας χτισμένης στις βάσεις της χλιδής και του χρήματος, ο Σκοτ βρίσκει την ευκαιρία να ειρωνευτεί μέχρι τέλους την οικογενειακή αυτοκρατορία των Γκούτσι, έχοντας πολύτιμους συνδρομητές τους αξεπέραστους Αλ Πατσίνο και Τζέρεμι Άιρονς, που υποδύονται απολαυστικά τα αδέλφια Γκούτσι, τα οποία έχτισαν το brand name Gucci που όλοι γνωρίζουν σήμερα.
INFO
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίντλεϋ Σκοτ
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζαρεντ Λετο, Σάλμα Χάγιεκ, Τζέρεμυ Αϊρονς, Αλ Πατσίνο, Άνταμ Ντράιβερ, Τζακ Χιούστον, Λέιντι Γκάγκα, Ριβ Κάρνεϊ, Βίνσεντ Ριόττα, Αλέξια Μουρέι, Φλόρενς Άντριους, Γιούσεφ Κέρκουρ
- χρονολογια: 2021
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 1.000 δημιουργοί και ηθοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους
Τα επιχειρήματά τους
Τι απέγιναν το κινηματοθέατρο των αδελφών Χόλαντ και το κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον
Η πρωταγωνίστρια του «Wednesday» αποκαλύπτει την κρίση ταυτότητας μετά την Disney και τον ρόλο που της έσωσε την καριέρα
Ανεπαρκή χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα μετά το περιστατικό με τον Τζον Ντέιβιντσον που επισκίασε την τελετή απονομής
«Μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για απόλυτο αριστούργημα», δήλωσε ο 29χρονος σταρ
Ο βραβευμένος ηθοποιός εμφανίστηκε χωρίς μπλούζα, ενώ χρησιμοποιούσε μια ομπρέλα
Eίχαν να συναντηθούν από τα γυρίσματα της αγαπημένης πλέον ταινίας
Η παλιομοδίτικη αντίληψη περί ρομαντισμού συνδέεται με μια κακόγουστη αναμόχλευση όλων των κλισέ για την «ιταλική γοητεία και ομορφιά» στη νέα ταινία των Τσαρλς και Ντάνιελ Κινέιν
Η ταινία του Φιλιππινέζου Λαβ Ντίαζ είναι μια αντισυμβατική βιογραφία που απέχει πολύ από την ακαδημαϊκή φόρμα και την εξιδανίκευση του κεντρικού ήρωα
Η φωτογράφος και ο σκηνοθέτης μιλούν για τη μνήμη, την απώλεια και την ευθύνη του θεατή.
Η στιγμή της αποκάλυψης στη μητέρα του ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά
Η συζήτηση για τον επόμενο πρωταγωνιστή παραμένει ανοιχτή από το 2021
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα στο Μεξικό - Δείτε τις πρώτες εικόνες του ηθοποιού ως ντετέκτιβ
Κορυφαίοι αθλητές μιλούν για τις θυσίες, τα λάθη και τη διαδρομή πίσω από την επιτυχία
Μετράμε τρεις μεγάλες, φιλόδοξες ταινίες επιστημονικής φαντασίας σε μια χρονιά, καμία από αυτές sequel σε superhero universe.
Από τις 3 έως 10 Μαΐου 2026 στο Ηράκλειο Κρήτης
Η πρεμιέρα του «The Hunt for Gollum» έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου 2027
Tων σκηνοθετών Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.