1821 Digital Gallery
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 308

Ωχ, σ’ ερωτεύτηκα

Είναι ο έρωτας ευχή ή κατάρα; Φέρνει ευτυχία ή δυστυχία; Η μοριακή βιολόγος ηρωίδα του Λύο θα ανακαλύψει τη φόρμουλα του «παντοτινού έρωτα», που κάνει τους παλιούς έρωτες να ξαναζωντανεύουν
Λύο Καλοβυρνάς

Το τελευταίο βιβλίο του Λύο Καλοβυρνά έχει τίτλοLove Forever Ωχ!” (εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σελ. 312, € 14). Αυτό το μικρό, ύπουλο ωχ! συνοψίζει το πρόβλημα. Είναι ο έρωτας ευχή ή κατάρα; Φέρνει ευτυχία ή δυστυχία; Η μοριακή βιολόγος ηρωίδα του Λύο θα ανακαλύψει τη φόρμουλα του «παντοτινού έρωτα», που κάνει τους παλιούς έρωτες να ξαναζωντανεύουν. Όλους; Και τι γίνεται αν δεν ήταν ποτέ... έρωτας;

Το Love for ever είναι ευχή ή κατάρα; Ευχή φυσικά, όπως «ειρήνη στον κόσμο». Κατάρα όταν δεν σου κάθεται καν η love for a while.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σου για... πάντα; «Άνθρωπος» και «πάντα» δεν κάνουν χωριό, ούτε στον έρωτα ούτε πουθενά. Είμαστε το μόνο είδος που παίζει μπουνιές με το χρόνο και το ξέρει. Αυτή η γνώση της παροδικότητάς μας επηρεάζει όλα όσα κάνουμε και νιώθουμε, όπως φυσικά και τον έρωτα.

Κι αν υπάρχει, «πρέπει» να κρατήσει για πάντα; Ή γίνεται εφιάλτης; O έρωτας συνήθως κρατάει μερικά χρόνια και μετά καβαλάμε τα δάκρυά μας και τσουλάμε στον επόμενο ή τον μεταπλάθουμε σε κάτι άλλο.

Σχετικα
Sam Albatros: Παίζει ένα αγόρι με κούκλες;
Sam Albatros: Παίζει ένα αγόρι με κούκλες;

Γιατί ερωτευόμαστε τους λάθους ανθρώπους; Δεν είναι «λάθος» άνθρωποι. Έτσι τους ονομάζουμε όταν δεν μας βγαίνουν όπως είχαμε παραγγείλει, να ορίστε και η αίτηση που συμπλήρωσα...

Πιο σημαντικό είναι η αγάπη ή ο έρωτας; Το καθένα στον καιρό του, λέω εγώ. Ένας δυνατός, παθιασμένος έρωτας μπορεί να μετουσιωθεί σε αγάπη. Αρκεί από την αρχή να μην πρόκειται μόνο για τυφλωμένο σεξ ή ρομαντικά λογάκια, αλλά για μια πηγαία επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Τουλάχιστον για μένα, αν δεν μπορώ να μιλήσω και ν’ ακουστώ (και το αντίστροφο) χωρίς να κρατάω πισινές, να τον βράσω τον έρωτα. Για μένα έρωτας σημαίνει ξεφόβισμα: να αποκαλυφθώ στο σύντροφό μου και να καλωσορίσω τη δική του αποκάλυψη.

Ποιο από τα δύο κατά τη γνώμη σου μας κάνει ευτυχισμένους; Και χωρίς ποιο δεν μπορούμε να ζήσουμε; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πάρα πολλά, αλλά υπάρχει λόγος; Δεν νομίζω ότι η ευτυχία και ο έρωτας/αγάπη έχουν σχέση. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, αντιθέτως επενδύουν στη δυστυχία τους· σχεδόν προσδοκούν να χωρίσουν (και μάλιστα άσχημα) για να χαρούν τα νταλκαδοτραγούδια τους. Οι δυστυχισμένοι έρωτες πουλάνε περισσότερο, ενώ τους ευτυχισμένους τους θεωρούμε ξενέρωτους, όχι αρκετά παθιασμένους, λες και το πάθος πρέπει πάντα να οδηγεί στην καταστροφή.

Σχετικα
Ευάγγελος Βενιζέλος: Σήμερα η παρουσίαση του νέου του βιβλίου
Ευάγγελος Βενιζέλος: Σήμερα η παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Πιστεύεις ότι ο έρωτας είναι υπερεκτιμημένος; Όχι τόσο υπερεκτιμημένος όσο περίτεχνα και υπέρμετρα διακοσμημένος, σε βαθμό που αν τον δούμε χωρίς τα στολίδια του κινδυνεύουμε να μην τον αναγνωρίσουμε. 

Πόση σημασία έχει τελικά αν μια σχέση αντέχει στο χρόνο; Ως άπληστα ζώα που είμαστε τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα. Οπότε ναι, έχει σημασία αν μια σχέση κρατά στο χρόνο, είναι ένας μικρός θάνατος όταν τελειώνει. Απ’ την άλλη, αν δεν φύγει κάτι, πώς θ’ αδειάσει χώρος για να έρθει κάτι καινούργιο, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σαν άνθρωποι; Ο έρωτας μας μεταμορφώνει, περνάμε πίστες. Απλώς μερικές ωραίες πίστες θα ’θελες να κρατούσαν περισσότερο οι άτιμες, ειδικά αν πέφτει game over εκεί που δεν το περιμένεις... 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5