Βιβλιο

Η εξωτερική πολιτική και η υψηλή στρατηγική των κρατών

Μία προσπάθεια συνοπτικής ιστορικής αναλύσεως του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου υπό το πρίσμα της Υψηλής Στρατηγικής και του στρατηγικού δόγματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εξωτερική πολιτική και η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων και των βαλκανικών κρατών. Συμπεριλαμβανομένων Ελλάδος - Τουρκίας» του Ι. Παπαφλωράτου (εκδ. Λειμών)

«Η εξωτερική πολιτική και η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων και των βαλκανικών κρατών» του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, από τις εκδόσεις Λειμών.

Η εξωτερική πολιτική είναι ένα πεδίο ασκήσεως, κατά βάση, της κυβερνητικής δραστηριότητος ενός κράτους στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων. Αποτελείται από στρατηγικές συμφερόντων, τις οποίες επιλέγει η κάθε κυβέρνηση για να διαφυλάξει τα εθνικά συμφέροντα και να επιτύχει τους στόχους της στη διεθνή αρένα. Η μελέτη τέτοιων στρατηγικών σηματοδοτεί την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής. Στη σημερινή εποχή, κατά την οποία τείνει να διαμορφωθεί ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα, η έννοια της εξωτερικής πολιτικής έχει αποκτήσει έναν πολυεπίπεδο ρόλο. Δεν εμπίπτει πλέον αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών, αλλά μπορεί να ασκηθεί μέσω πολλών παραγόντων, π.χ. οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτικών κ.ά.

Το βιβλίο «Η εξωτερική πολιτική και η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων και των βαλκανικών κρατώνΣυμπεριλαμβανομένων Ελλάδος Τουρκίας» του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου (εκδ. Λειμών) αποτελεί μία προσπάθεια συνοπτικής ιστορικής αναλύσεως της εξωτερικής πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής μας (Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Κίνας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας), των Βαλκανικών κρατών (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας), καθώς και της Ελλάδος υπό το πρίσμα της Υψηλής Στρατηγικής και του στρατηγικού δόγματος.

Ως γνωστόν, τα κράτη έχουν μία Υψηλή Στρατηγική. Αυτή αφορά σε όλα τα διαθέσιμα μέσα, τα οποία μία συντεταγμένη πολιτεία δύναται να χρησιμοποιήσει προς επίτευξη των στόχων της. Φυσικά, δεν υπάρχει η τέλεια Υψηλή Στρατηγική. Αυτή σχεδιάζεται με σκοπό την ορθή διαχείριση επιλογών προς αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων με απώτερο σκοπό την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων...

Το βιβλίο βασίζεται στη μελέτη πλήθους συγγραμμάτων και άρθρων, αναλυτικός πίνακας των οποίων παρατίθεται στο τέλος αυτού. Απετέλεσε δε τον κύριο κορμό του περιεχομένου των παραδόσεων στην ενότητα «Διεθνείς Σχέσεις και Υψηλή Στρατηγική των κρατών», που έλαβαν χώρα υπό την μορφή διαλέξεων στην Σχολή Εθνικής Αμύνης, από την 11η Ιανουαρίου έως και την 2α Φεβρουαρίου 2021. (απόσπασμα από τον Πρόλογο του βιβλίου).


Ποιος είναι ο Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος

Ο Ιωάννης Παπαφλωράτος γεννήθηκε το 1973. Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, το 1992. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π.) και η εργασία του υπό τον τίτλο «Οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών επί της Γιουγκοσλαβικής κρίσεως (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση), 1991 - 1996» (η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Βαληνάκη) εκδόθηκε υπό την μορφή Background Paper σε 4 τόμους για τις διπλωματικές μας υπηρεσίες. Το 1997, έλαβε το πτυχίο του και την ιδία χρονιά μετέβη στην Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1998, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις από το Amsterdam School of International Relations. Το 1999, άρχισε την εκπόνηση της διεπιστημονικής διδακτορικής διατριβής του υπό την επίβλεψη του αείμνηστου καθηγητή και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου. Το 2004, αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με «άριστα». Κατόπιν, εργάστηκε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών επί διετία. Τον Σεπτέμβριο του 2009, υπήρξε διαλέκτης στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης του ΝΑΤΟ. Σήμερα, διδάσκει στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (Σ.ΕΘ.Α.), την Σχολή Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α.), την Αεροπορική Σχολή Πολέμου, την Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικής Αεροπορίας και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει στην Σχολή Ικάρων, την Σχολή Μετεκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και την Σχολή Νομικών Συμβούλων. Τον Δεκέμβριο του 2010, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύγγραμμά του υπό τον τίτλο «Η ελληνοϊταλική κρίση του 1923 - Το επεισόδιο Tellini/Κερκύρας». Είναι μέλος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας», της «Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια» και της «Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων». Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε 23 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, καθώς και ως συγγραφέας σε 7 συλλογικά έργα. Έχουν ήδη εκδοθεί 15 βιβλία του (ένα εκ των οποίων είναι το δίτομο έργο υπό τον τίτλο «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού», το οποίο έχει προλογίσει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος), ενώ έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 260 άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ