- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Ο Πάνος Παντελούκας κάνει «Έγκλημα στο Πότζο»
Ένα κράμα ιστορίας, μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας (εκδ. Βακχικόν)


Συνέντευξη: Ο Πάνος Παντελούκας μιλάει στον Ιωσήφ Αρνές για το νέο του βιβλίο «Έγκλημα στο Πότζο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
Στη Νότια Ιταλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπάκολι, μία γραφική κωμόπολη κοντά στη Νάπολη, ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι εξιχνιάζει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία εμπλέκονται έλληνες φοιτητές και η τοπική Καμόρα. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας, ο καθηγητής Σπινέλλι έχει σταθερό αρωγό σε αυτήν την υπόθεση τον καλό του φίλο, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας Νικόλα Σκιάνο.
Η αστυνομική νουβέλα «Έγκλημα στο Πότζο» (εκδόσεις Βακχικόν) του Πάνου Παντελούκα, είναι ένα κράμα ιστορίας μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων, το εύκολο χρήμα, και φυσικά η μαφία.
Αποτελεί την πρώτη μίας σειράς αντίστοιχων αστυνομικών ιστοριών με τον ίδιο πρωταγωνιστή.
Ο Πάνος Πνατελούκας μιλάει για το βιβλίο του «Έγκλημα στο Πότζο» (εκδ. Βακχικόν)
Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;
Η εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω ανοιχτά σκέψεις, ιστορίες, ιδέες και καταστάσεις που έχω στο μυαλό και την ψυχή μου.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;
Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο, είναι όλα θέμα στιγμής, διάθεσης, χρόνου και εσωτερικής γαλήνης.
Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Οι καθημερινοί άνθρωποι, τα πάθη, η αγάπη και τα βιβλία των κλασσικών.
Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;
Το αστυνομικό γενικά, το μυστήριο, η ιστορία.

Το βιβλίο είναι ένα κράμα αστυνομικού μυστηρίου και αρχαίας ιστορίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας και όχι μόνο (ανεργία, έλλειψη διεξόδων, εύκολο χρήμα, μαφία).
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Νομίζω ότι γίνεσαι.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;
Η λογοτεχνία δεν αλλάζει ριζικά, ήταν και θα είναι πάντα ένας έρωτας διαχρονικός.
Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Ναι, τη συνέχεια των αστυνομικών ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Καθηγητή Εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι.
Ποιος είναι ο Πάνος Παντελούκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Ομιλεί πέντε γλώσσες και είναι συγγραφέας ενός νομικού βιβλίου στα γερμανικά (2007), το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο "Menschenrechte". Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Tina Spinelli και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερηςπατρίδας του. H αστυνομική νουβέλα «Έγκλημα στο Πότζο» αποτελεί το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησε επίσημα η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, με πάνω από 400 εκθέτες, 1000 ομιλητές και 450 εκδηλώσεις
Τα μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας
Το ποιήμα της ημέρας είναι από τη δεύτερη ποιητική της συλλογή
Τα βιβλία τους, «Μωσαϊκό σκέψεων και λέξεων» και «Χαμένες ανάγκες», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα
Πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία;
Σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου που έφερε επανάσταση στη νευροεπιστήμη
Μια συζήτηση με τον Βρετανό συγγραφέα για το νέο του βιβλίου, τη λογοτεχνία και τη σχέση του με τη μουσική
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος αφηγείται τη ζωή της, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η καλύβα στο δάσος»
Συζητήσαμε με τον διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέα Ζάννο, για την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιογραφική βάση της Ελλάδας
Μια γενιά που ο Βιντσέντσο Λατρόνικο γνωρίζει πολύ καλά και ανατέμνει αμείλικτα
Aρκετοί θα τον συγκρίνουν με τον Καβάφη. Είναι όμως «κουίρ» ποιητής, με τον τρόπο που έχουμε μάθει να μιλάμε για την κουίρ ποίηση στις μέρες μας;
Ο χιλιανός συγγραφέας συζητά με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παρουσίαση του βιβλίου «Κοσμικές συνδέσεις: Η ποίηση στην εποχή της απομάγευσης» του Τσαρλς Τέιλορ
Κάνετε κι εσείς λίστες με βιβλία που έχετε διαβάσει; Ή μήπως γράφετε βιβλία για λίστες που κάνετε;
60 χρόνια και μια κριτική βιογραφία που «τσιμπάει» από τις εκδόσεις Λογότυπο
Ο αγαπημένος βρετανός συγγραφέας επιστρέφει για πέμπτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα
Από την ποίηση στη γη και η επιλογή της απομόνωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.