Βιβλιο

Ο Βεξ Κινγκ μικρός ήταν στόχος ρατσιστικών επιθέσεων

«Όταν ήμουν νεότερος χρειαζόμουν βιβλία αυτο-βελτίωσης, γιατί το μόνο με το οποίο ήμουν εξοικειωμένος ήταν η πληγωμένη μου καρδιά και ο πόνος».

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 747
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βεξ Κινγκ
Ο Βεξ Κινγκ

Ο Βεξ Κινκγ, συγγραφέας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης, μιλάει για το βιβλίο του «Θετική ενέργεια, υπέροχη Ζωή» (εκδ. Μίνωας)

Ο Βεξ Κινγκ μόλις σε ηλικία 33 ετών, ως συγγραφέας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης, έχει καταφέρει να ασκήσει επιρροή σε χιλιάδες νέους στα social media, να μετρά πάνω από μισό εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και να ιδρύσει την Bon Vita. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που εμψυχώνει τους ανθρώπους καθημερινά να αλλάξουν τη ζωή τους, με μότο τη φράση «Good vibes». Ωστόσο ο δρόμος του ως εδώ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν μωρό, η οικογένειά του έμενε συχνά άστεγη ή ζούσε σε επικίνδυνες γειτονιές κι ίδιος αποτελούσε συχνά στόχο ρατσιστικών επιθέσεων. Όμως ήταν αυτές ακριβώς οι αντιξοότητες που τον ενέπνευσαν να βρει τον δρόμο προς μια καλύτερη ζωή, αφήνοντας πίσω του τις άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος. Με αφορμή το βιβλίο του «Θετική ενέργεια υπέροχη ζωή» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Μίνωας, μίλησε στην ATHENS VOICE.

Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την αυτοβελτίωση πρώτα απ’ όλα του εαυτού σας αλλά και των άλλων; Πότε αποφασίσατε να στραφείτε προς αυτό;
Υποθέτω ότι θα βοηθούσε αν σου δώσω ένα ιστορικό και μια πολύ σύντομη ιστορία της ζωής μου: ο μπαμπάς μου πέθανε έξι μήνες μετά τη γέννησή μου, η επιχείρηση της μητέρας μου μετά από κακοδιαχείριση από ένα μέλος της οικογένειας χρεοκόπησε και καταλήγαμε συχνά χωρίς σπίτι. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε, ενώ βιώναμε βία και ρατσισμό τα επόμενα χρόνια. Η ζωή μου ήταν οδυνηρή και μίζερη... και το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να βρω μια διέξοδο και να θεραπεύσω τις συναισθηματικές πληγές που είχα αποκτήσει κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού μου» στη ζωή, επειδή με εμπόδιζαν να βιώσω τη χαρά. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, στράφηκα στην προσωπική ανάπτυξη, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τον εαυτό μου, και την οικογένειά μου, να αλλάξω τα πράγματα. Μέσω βιβλίων και ακούγοντας τι έλεγαν άνθρωποι που θεωρούσα ινδάλματα μπόρεσα να αλλάξω τη νοοτροπία μου και να υιοθετήσω μια πιο θετική στάση, να αναμορφώσω τη ζωή μου.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα ασχοληθείτε με την αυτοβελτίωση των γύρω σας; Γιατί πιστεύτε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιους οδηγούς;
Όταν ήμουν νεότερος, δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω, αλλά ήξερα ότι με έλκυε η δημιουργική έκφραση μέσω των λέξεων και της γραφής και φυσικά πάντα ένιωθα ότι πρέπει να βοηθάω τους ανθρώπους και να τους μαθαίνω ό,τι είχα διδαχθεί. Ήθελα να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι δεν βίωναν αυτό που βίωσα και ήθελα να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα. Γι’ αυτό έγινα «πηγή βοήθειας» – οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τη συμβουλή μου και, με κάθε ειλικρίνεια, ένιωθα πιο ζωντανός όταν έκανα ενδοκσόπηση και έγραφα για τη σοφία που αποκόμισα από τις πληγές μου.
Ενώ δεν γνώριζα ότι η ζωή μου θα έπαιρνε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, πάντα έλεγα στον εαυτό μου όταν ήμουν παιδί ότι θα έγραφα ένα βιβλίο στο μέλλον που δυνητικά θα άλλαζε τη ζωή των ανθρώπων. Όταν ήμουν νεότερος χρειαζόμουν βιβλία αυτο-βελτίωσης, γιατί το μόνο με το οποίο ήμουν εξοικειωμένος ήταν η πληγωμένη μου καρδιά και ο πόνος. Οι άνθρωποι γύρω μου δεν ήξεραν πάντα πώς να με συμβουλεύουν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ζήσω μια καλύτερη ζωή, επειδή ήταν επίσης κολλημένοι στις ίδιες συνθήκες. Χρειαζόμουν πίστη, σοφία και κατεύθυνση. Έπρεπε να ξέρω ότι μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα, και τι έπρεπε να αρχίσω να κάνω για να κάνω την αλλαγή. Γι’ αυτό αυτοί οι οδηγοί είναι σημαντικοί. Σας δίνουν λύσεις και μοιράζονται προοπτικές ενδυνάμωσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αλλάξετε τη ζωή σας. Σας στρέφουν επίσης να βρείτε απαντήσεις μέσα σας.

Είχατε ταραγμένα παιδικά χρόνια. Ποια ήταν η πιο σημαδιακή στιγμή της ζωής σας;
Το πιο τραυματικό κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας ήταν η συνεχής βία και κακοποίηση εναντίον μας ως οικογένεια λόγω του ρατσισμού. Οι άνθρωποι μας φέρονταν άσχημα και μας έκαναν να νιώθουμε ανεπιθύμητοι στη γειτονιά μας. Ήταν δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι ήταν τόσο κακοί εναντίον μας επειδή απλώς ήμασταν διαφορετικοί. Με έκανε επίσης να αντιδρώ βίαια, καθώς προσπαθούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Αυτή η επιθετική συμπεριφορά έπειτα έγινε συνθήκη μέσα μου και ο θυμός και το αίσθημα απόρριψης που αυτές οι εμπειρίες προκάλεσαν, έλεγχαν μεγάλο μέρος της ζωής μου τα επόμενα χρόνια.

Βεξ Κινγκ «Θετική ενέργεια, υπέροχη Ζωή» (εκδ. Μίνωας)
Tι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο; Tι σημαίνει ευτυχία;

Για μένα, η ευτυχία είναι μια κατάσταση όπου βιώνεις συναισθήματα χαράς – και αυτό μπορεί να γίνει αισθητό ανά πάσα στιγμή γιατί η ευτυχία είναι πάντα μέρος του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, μόνο τις επιλογές σας και τις αντιδράσεις σας. Όταν κάτι δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, μπορείτε να το κοιτάξετε από τη φωτεινή πλευρά. Μερικές φορές, για να βρείτε την ευτυχία, απλά πρέπει να είστε ευγνώμονες που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν χειρότερα και επίσης, να θυμάστε, όλα τα πράγματα που συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά στη ζωή σας. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι το ίδιο πράγμα που κάνει ένα άτομο λυπημένο μπορεί να κάνει ένα άλλο άτομο ευτυχισμένο, απλά λόγω του τρόπου που βλέπει την κατάσταση.

Μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς προβλήματα; Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που αγχώνεται υπερβολικά για απλά καθημερινά πράγματα;
Όταν ασκείστε στο γυμναστήριο, το βάρος δεν γίνεται πιο εύκολο να σηκωθεί, εσείς γίνεστε πιο δυνατοί. Στη ζωή, τα γεγονότα που συμβαίνουν δεν γίνονται πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε, εσείς γίνεστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να τα αντιμετωπίσετε. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα να μας προκαλούν, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν ωριμάζουμε χωρίς προκλήσεις. Έτσι, σε κάθε νέο άτομο που είναι υπερβολικά ανήσυχο για τα καθημερινά, θα του έλεγα, πάρε μια βαθιά ανάσα και συντονίσου με την παρούσα στιγμή. Απελευθερώσου από οποιοδήποτε βάρος του παρελθόντος ή ανησυχίες για το μέλλον. Θυμήσου, τα πράγματα θα είναι εντάξει και ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις θα περάσει, όπως πάντα. Και καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία, θα εξελιχθείς σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;
Τελικά, η ευτυχία είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Εάν είστε χαρούμενοι είστε ελεύθεροι, δεν αισθάνεστε πλέον περιορισμένοι από οτιδήποτε έξω από εσάς. Κυνηγάμε τα πάντα στη ζωή ώστε να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Όταν είμαστε χαρούμενοι, είμαστε πιο ανοιχτοί στο να αγαπάμε τους άλλους και να παίρνουμε αγάπη – και ως άνθρωποι, ευημερούμε από την επαφή και τις σχέσεις. Εάν μπορείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας, θα μπορείτε να βρίσκετε την ευτυχία σας πιο συχνά – και πιστεύω πραγματικά ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι προσθέτουν στην ευτυχία ολόκληρου του κόσμου.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ