Βιβλιο

Fallοβόλες λέξεις

Μάθε τι καλό μας επιφυλάσσουν οι εκδότες στο fall book preview της A.V.

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 448
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48353-107203.jpg
© Μπελίνα Κορτότση

Το λογοτεχνικό φθινόπωρο σπεύδει, φέρνοντας τις υποσχέσεις ενός διαβαστερού χειμώνα.

Ελληνικά ονόματα μεγάλου κύρους, πλειάδα κυκλοφοριών σε πεζογραφία και ποίηση.

Φυλλοξένια
Στο χώρο της ελληνικής πεζογραφίας,
πλείστα πρωτοκλασάτα ονόματα επανακάμπτουν με φιλόδοξα έργα. Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει τη «Νίκη» (εκδ. Πατάκη), όπου αποπειράται να ατενίσει την ιστορία του 20ού αιώνα μέσα από το βλέμμα της μητέρας του και της μικρασιατικής καταγωγής οικογένειάς της. Η Σώτη Τριανταφύλλου περιδιαβαίνει «Σπάνιες γαίες» (εκδ. Πατάκη), αφηγούμενη τις περιπέτειες και τα ηθικά διλήμματα ενός Ρώσου εδαφολόγου στα χρόνια του σταλινικού καθεστώτος.
Ο Αλέξης Σταμάτης πατάει γερά στο παρόν με το μυθιστόρημα που φέρει τον προσωρινό τίτλο «Κάτω από έναν τέτοιο ήλιο» (εκδ. Καστανιώτη). Υλικό του, οι μεταλλάξεις μιας οικογένειας και μιας χώρας στη διάρκεια ενός αιώνα. Επίκειται επίσης Αύγουστος Κορτώ με «Το βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκη), μια μυθιστορηματική βιογραφία της μητέρας του, ενώ η Άλκη Ζέη κυκλοφορεί στο Μεταίχμιο το «Μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», όπου εξιστορούνται τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Από τον ίδιο εκδότη θα διαβάσουμε και τη «Γαλάζια αγελάδα» του Βασίλη Τσιαμπούση, μυθιστόρημα βασισμένο σε αυθεντικές μαρτυρίες περί της δράσης ονομαστών πολιτικών προσώπων στην Ανατολική Μακεδονία.
Η Ευγενία Φακίνου διαλέγει για πρωταγωνίστριά της μια άνεργη έγκυο γυναίκα στα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να συνθέσει την αλληγορία «Πλανόδιοι θεριστές» (εκδ. Καστανιώτης). Όσο για τον Μιχάλη Φακίνο, αυτός προτιμά ένα χαρακτήρα που συλλαμβάνεται «τη νύχτα που κάηκε η πρωτεύουσα» και υπόκειται ένα σωρό βάσανα καφκικής φύσεως, ανάμεσα στα οποία επίμονες ανακρίσεις και εξοστρακισμός σε μια αχαρτογράφητη βραχονησίδα («Λευκή ευθεία γραμμή», εκδ. Κέδρος).
Από το Μεταίχμιο αναμένουμε το «Αλλάζει πουκάμισο το φίδι» του Κώστα Ακρίβου, μια διερεύνηση της ελληνικής ταυτότητας μέσω ποικίλων ειδών γραφής. Ο Δημήτρης Στεφανάκης ανατέμνει την περίοδο 1939-1944 στο «Άρια, ο κόσμος από την αρχή» (εκδ. Ψυχογιός), ενώ ο ακαταπόνητος city lover της A.V., Δημήτρης Φύσσας, γράφει ένα ιδιότυπο μυθιστορηματικό χρονικό για τη μεταπολεμική Αθήνα που θα κυκλοφορήσει από την Εστία με τίτλο «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος». Νέα έργα επίσης αναμένονται από τους Μαρία Σκιαδαρέση (Πατάκης), Κωστή Γκιμοσούλη, Παύλο Κάγιο και Κωνσταντίνο Τζαμιώτη (Καστανιώτης), καθώς και από τον Κώστα Καλφόπουλο (Άγρα).
Σημειώστε παράλληλα και ορισμένες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες νέων πεζογράφων: «Σκόνη του τίποτα - Επτά παράλληλες ιστορίες» της Κέλλυς Πάλλα και «Ελληνιστί: ο γρίφος (Σχέσεις αίματος)» της Ηρώς Νικοπούλου, αμφότερα των εκδόσεων Γαβριηλίδη. «Φοράει κοστούμι» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και «Η μοναδική οικογένεια» του Λευτέρη Καλοσπύρου από τις εκδόσεις Πόλις, «Νικήτας Δέλτα» της Μαριλένας Παπαϊωάννου (εκδ. Εστία) και «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη) του Γιάννη Τσίρμπα. Πλην της Ηρώς Νικοπούλου, όλοι οι προαναφερθέντες ντεμπουτάρουν, άρα προσμένουμε τα πονήματά τους με αδημονία.

Φυλλοκτήτης
Ο Στρατής Χαβιαράς
κυκλοφορεί την ποιητική του αυτοβιογραφία στις εκδόσεις Κίχλη υπό τον τίτλο «Άχνα». Όμορφους στίχους μάς υπόσχεται επίσης η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Μάνου Ελευθερίου («Τα λόγια και τα χρόνια 1963-2013», εκδ. Μεταίχμιο).
Νέες ποιητικές συλλογές αναμένονται ακόμη από τους: Μάρκο Μέσκο (Γαβριηλίδης), Αλέξανδρο Ίσαρη (Κίχλη) και Χάρη Βλαβιανό (Νεφέλη).
Ιδού και δύο ηχηρές εκδόσεις: Ο Ίκαρος μας προσφέρει τον τόμο «Οιδίπους τυραννούμενος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις πρώτες συλλογές του Νίκου Καρούζου, σε συνδυασμό με δημοσιευμένα και αδημοσίευτα έργα του μείζονα ποιητή, ενώ ο Κέδρος ετοιμάζει την ανέκδοτη, γραμμένη στα μέσα της δεκαετίας του ’80, συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Υπερώον». Κυκλοφορεί ανήμερα των γενεθλίων του, στις 11 Νοεμβρίου. Ταιριαστό, δεν βρίσκετε;

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ