1821 Digital Gallery
Μαρίνα Κουλουμούνδρα
ΤΕΥΧΟΣ 339

1.000 BEst seLLer

Ένας τίτλος με εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό συνήθως έχει κι εδώ επιτυχία...
Μαρίνα Κουλουμούνδρα

Οι εκδόσεις BELL, Χαρλένικ Ελλάς μετρούν 1.000 βιβλία και η Μαρίνα Κουλουμούνδρα, διευθύντρια του Εκδοτικού Τμήματος, κάνει μια αποτίμηση στην A.V.

Οι αγαπημένοι σας από τους 300 συγγραφείς των BΕLL; Aν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιους θα είναι ο Stephen King και o John le Carre, γιατί ανέδειξαν δύο «περιθωριακά» είδη σε καθαρή λογοτεχνία και πάνω απ’ όλα είναι συγγραφείς της ανθρώπινης ψυχής. Ο Thomas Harris, με τον ανυπέρβλητο ήρωά του τον Χάνιμπαλ, που άλλαξε τη φυσιογνωμία του θρίλερ. Ο Michael Connelly – για πολλούς ο νέος Raymond Chandler. Ο Dennis Lehane για το «Σκοτεινό Ποτάμι» του. Η Marian Keyes, γιατί μ’ έχει κάνει να κλάψω αλλά και να γελάσω πολύ. Και τέλος ο μοναδικός Woody Allen.

Ποιων συγγραφέων τα βιβλία είναι πρώτα σε πωλήσεις; Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται σταθερά τα βιβλία του Stephen King, του James Patterson, του Lee Child, του Wilbur Smith και του John Grisham. Αν δούμε όμως συνολικά τους πάνω από 1.000 τίτλους μας, ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις παραμένει το «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας» της Colleen McCullough.

Υπάρχει συγγραφέας που έκανε τρελές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα δεν γνώρισε την ίδια απήχηση ή το αντίστροφο; Ένας τίτλος με εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό συνήθως έχει κι εδώ επιτυχία. Πάντως αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Αμερικανίδας Barbara Wood, που έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα και τα βιβλία της εκδίδονται πρώτα εδώ και στη Γερμανία και μετά στις ΗΠΑ! Αντιστρόφως, ένα εξαιρετικό βιβλίο, το «Ψυχρό Δέρμα» του Albert Sanchez Pinol, που ήταν 90 εβδομάδες μπεστ-σέλερ στην Ισπανία και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες, εδώ δεν βρήκε την απήχηση που του άξιζε.

Σχετικα
Ο Στέφανος Δάνδολος και «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο»
Ο Στέφανος Δάνδολος και «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο»

Βάσει ποιας λογικής διαχωρίζετε τα βιβλία σας σε αυτά του «περιπτέρου» και σ’ αυτά του βιβλιοπωλείου; Καταρχήν η βασική σειρά μας, τα BELL Best-Seller, δεν είναι βιβλία «περιπτέρου» με την παραδοσιακή έννοια. Εκδίδονται σε μικρότερο σχήμα, αλλά με άριστες τεχνικές προδιαγραφές ως προς το χαρτί και τη βιβλιοδεσία τους και κυκλοφορούν και στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία. Όσον αφορά στα βιβλία μας με μεγαλύτερο σχήμα που κυκλοφορούν μόνο στα βιβλιοπωλεία, υπάρχουν δύο κατηγορίες: πρώτον, παλαιότεροι τίτλοι που μέσα στα χρόνια έγιναν κλασικοί και κρίνουμε ότι οι αναγνώστες θα τους ήθελαν για τη βιβλιοθήκη τους σε μια πιο «πολυτελή» μορφή, όπως είναι έργα του Stephen King, του Thomas Harris, του Ken Follett κ.ά. Δεύτερον, έργα που εξαρχής θεωρούμε κάπως πιο δύσκολα προσεγγίσιμα και άρα στο περίπτερο, με τον πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης του βιβλίου, δεν θα είχαν το περιθώριο να βρουν το κοινό τους. Τέτοια έργα ήταν το θεωρητικό βιβλίο του King «Περί Συγγραφής» και οι τίτλοι του David Lodge.

Η ελληνική, κυρίως, κριτική στάθηκε –για να το πω κομψά– επιφυλακτική απέναντι σε συγγραφείς όπως ο John Grisham, ο Thomas Harris, ο Michael Crichton κ.ά. Έχει αλλάξει αυτή η στάση; Για να το θέσω κι εγώ… κομψά, η επιφυλακτικότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό. Η «σοβαρή» κριτική ασχολείται μόνο με «σοβαρά» θέματα και ό,τι είναι εμπορικό εκ προοιμίου στερείται ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια μια μερίδα κριτικών έχει αρχίσει να προσεγγίζει το σύγχρονο μυθιστόρημα ακομπλεξάριστα και με πιο ευρύ πνεύμα και είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την αξία συγγραφέων που… διαπράττουν το αμάρτημα να έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σ’ όλο τον κόσμο.

Με δεδομένη την κρίση του βιβλίου, τα βιβλία τσέπης, λόγω τιμής, είναι μια λύση. Όμως, όταν άλλοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι το προσπάθησαν δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα! Γιατί συνέβη αυτό; Από το 1982 που ξεκίνησαν, τα BELL έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών ως η σειρά των μεγάλων σύγχρονων συγγραφέων. Βιβλία από την κορυφή των μπεστ-σέλερ διεθνώς, σε πολύ προσιτή τιμή, που έξω κυκλοφορούν σε ακριβές, σκληρόδετες εκδόσεις. Οι απόπειρες που έγιναν από άλλους εκδότες δεν πληρούσαν πάντα όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως γι’ αυτό δεν ευοδώθηκαν.

Τι ετοιμάζετε για το επόμενο εξάμηνο; Σύντομα κυκλοφορεί ο «Κερασφόρος», του νέου «τρομερού παιδιού» του θρίλερ (και γιου του Stephen King) Joe Hill. Ακόμη, η συνέχεια του πολύκροτου «Αθώος Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου» του Scott Turow, το έκτο, πολυαναμενόμενο, βιβλίο της προϊστορικής σειράς «Τα Παιδιά της Γης» της Jean Auel, το post mortem μυθιστόρημα του αξέχαστου Michael Crichton, καθώς και οι νέοι τίτλοι των John le Carre, Ken Follett, Wilbur Smith.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5