1821 Digital Gallery
Χανιά, το παλιό λιμάνι

Χανιά: τα νέα αναπτυξιακά έργα πολιτισμού

Δρομολογούνται η ανάπλαση της ανατολικής τάφρου της παλιάς πόλης, η αποκατάσταση της Βίλας Πωλογιώργη και της Βίλας Σβαρτς. Ολοκληρώνεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Χανιά, άποψη από το παλιό λιμάνι © Unsplash / Guzman Barquin
Χανιά: τρεις προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης από το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Χανίων

Η σημασία και η αναπτυξιακή δυναμική των νέων έργων πολιτισμού που εκκινούν στα Χανιά ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων υπό την προεδρία της Λίνας Μενδώνη. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Αφορούν στις μελέτες ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου της πόλης, και στις μελέτες αποκατάστασης δύο ιδιαίτερα σημαντικών μνημείων των Χανίων της Βίλας Φον Σβαρτς και της Βίλας Πωλογιώργη.

Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Σταύρος Αρναουτάκης
Οι Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων πολιτισμικής ανάπτυξης στα Χανιά

Οι νέες προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης στα Χανιά

Συγκεκριμένα η μελέτη ανάπλασης Ανατολικής Τάφρου Παλιάς Πόλης, έχει προϋπολογισμό € 177.225,71 και διάρκεια 15 μηνών. Σκοπός της σύμβασης είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη της Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου.

Επιπλέον, υπογράφηκε σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπερία, προϋπολογισμού 672.199,84 και διάρκειας 18 μηνών. Χαρακτηρισμένη ως μνημείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτήρια της κρητικής πόλης, που όμως χρήζει άμεσων σωστικών ενεργειών. Με την ωρίμανση των μελετών διασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργου για τη διάσωση και αποκατάστασή του.

Σχετικα
Ανοίγει το Μουσείο Σερίφου στο παλιό Ξενία
Ανοίγει το Μουσείο Σερίφου στο παλιό Ξενία

Ένα ακόμα έξοχο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, από τα σημαντικότερα μνημεία του 19ου αι. των Χανίων, η Βίλα Σβαρτς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. Η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της έπαυλης στη Χαλέπα είναι προϋπολογισμού 672.199,84 ευρώ και διάρκειας 18 μηνών. Η εγκατάλειψη του κτηρίου οδήγησε στην ερείπωση της έπαυλης, που επιδεινώθηκε μετά την κατάρρευση της στέγης και του ξύλινου μεσοπατώματος, ενώ η λεηλάτησή της από τα αξιόλογα στοιχεία ολοκληρώθηκε κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Οι τρεις συγκεκριμένες μελέτες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των μελετών ωρίμανσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης του τρέχοντος ΕΣΠΑ.  Όπως ανάφερε η υπουργός Πολιτισμού: «Αυτό σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για την υλοποίηση τους. Επίσης, από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αποκατάσταση των δύο προμαχώνων, του Αγίου Δημητρίου και του Mocenigo. Τα έργα έχει προγραμματιστεί να ενταχθούν στο ΕΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Λίνα Μενδώνη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου και ξεναγήθηκε από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το μουσείο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα ευρήματα έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες τους και χρειάζονται ελάχιστες λεπτομέρειες, προκειμένου να αποδοθεί στους επισκέπτες. «Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εκτός από μείζων πολιτιστικός θησαυρός για τους Χανιώτες, δίνει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία σημαντική επένδυση πολιτισμού, αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν καταλυτικά υπέρ της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» υπογράμμισε.

Η Λίνα Μενδώνη για την αποκατάσταση στη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης, τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θέμη Βλαχούλη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, για την πορεία του έργου της αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Μονής, το οποίο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2021. Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας αβελτηρίας του εργολάβου, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5