Visual Browsing
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Compagnie Pernette © Stephan Girard

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με ελεύθερη είσοδο

Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι σε Αθήνα και Πειραιά
Compagnie Pernette © Stephan Girard
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου σε Αθήνα και Πειραιά με ελεύθερη είσοδο.

Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις σε απροσδόκητους χώρους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, είναι μονάχα μερικές από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουν οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών να παρακολουθήσουν φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Άνοιγμα στην πόλη
Για τρίτη χρονιά το «Άνοιγμα στην πόλη», ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, που έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε διάφορες γωνιές της πόλης μας, ξετυλίγεται στην Αθήνα και τον Πειραιά στηρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό πέρα από τα συνηθισμένα.

Ακόμη και για τις παραστάσεις χωρίς ελεύθερη είσοδο, το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ χαμηλό δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν στο Φεστιβαλικό καλοκαίρι.

Άνοιγμα στην πόλη - Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο
(σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι απαραίτητο δελτίο εισόδου που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Ταμεία του Φεστιβάλ).

Σχετικα
Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019
Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

Θέατρο

Ζωή Ξανθοπούλου, Μάριος Χάκκας: «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα»
6-8 Ιουνίου, 21:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Ζωή Ξανθοπούλου, Μάριος Χάκκας: «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα»
Ζωή Ξανθοπούλου, Μάριος Χάκκας: «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» © Χάκκας
Σχετικα
Κάθρυν Χάντερ: Μία γυναίκα ενσαρκώνει τον Προμηθέα στην Επίδαυρο
Κάθρυν Χάντερ: Μία γυναίκα ενσαρκώνει τον Προμηθέα στην Επίδαυρο

Περιπατητική παράσταση που θα ζωντανέψει τον κόσμο του λογοτέχνη Μάριου Χάκκα σε σύνδεση με την πόλη που αγάπησε και θα ξεκινήσει από την πλατεία «Εργατικά» στην Καισαριανή.

Lotus eaters - Πάνος Δεληνικόπουλος, «Amica mea»
Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού, 24 -27 Ιουνίου, 18:30 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)

Ο Οβίδιος επινοεί ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστολογραφία. Μύθοι για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την απουσία και τον θάνατο, αναπτύσσονται με έναν τρόπο διαφορετικό με μέσο την επιστολογραφία. 

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Πάνος Δεληνικόπουλος © Tasos Thomoglou
Πάνος Δεληνικόπουλος © Tasos Thomoglou

Πλατφόρμα: Διαφορετικότητα

Ηλίας Πούλος, «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει»
Victoria Square Project, Ελπίδος 13, Πλ. Βικτωρίας, 8-30 Ιουνίου στις 21:00

Εικαστική εγκατάσταση για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου. Ο εικαστικός Ηλίας Πούλος προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συνομιλία με το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου. Στη διάρκεια της εγκατάστασης θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις, στις 8 Ιουνίου, 21:00 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και στις 26 Ιουνίου, 21:00 με προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζερβά «Τώρα κάνω όνειρα».

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Ηλίας Πούλος, «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει» © Ηλίας Πούλος
Ηλίας Πούλος, «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει» © Ηλίας Πούλος

Αφροδίτη*
Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς, AMOQA, BEAVER, 14-23 Ιουνίου, 21:00

η μαγεία της*, το έργο της*, η επιθυμία της*, η δύναμή της*, η φροντίδα της* Aphrodite* her*magic, her*work, her*desire, her*power, her*care. 

Η πλατφόρμα Αφροδίτη* επικεντρώνεται στην κουίρ φεμινιστική τέχνη φέρνοντας σε επαφή τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με νέα ακροατήρια στην Αθήνα. *Στη σύγχρονη θεωρία του φύλου, ο αστερίσκος υποδηλώνει τη διεύρυνση των ταυτοτήτων του φύλου.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Αφροδίτη
Αφροδίτη

Παντελής Φλατσούσης, Κυψέλη – New Kids On the Block
15o Λύκειο Κυψέλης, 1-4 Ιουλίου, 21:00

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης. Αφηγήσεις παιδιών που μένουν στην Κυψέλη εμπλουτίζονται με συνεντεύξεις ενήλικων κατοίκων. Η παράσταση φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και η ιστορία της γειτονιάς ξετυλίγεται μέσα από τα παιδικά μάτια διαφόρων εθνικοτήτων.


Χορός

Compagnie Pernette, Χορός Περνέτ (Bal Pernette), Με τη συμμετοχή των Polkar.
Πεδίον του Άρεως, 21 Ιουνίου, 20:00

Η χορογράφος Ναταλί Περνέτ επινοεί ένα είδος χορού – συλλογικού παιχνιδιού στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές δημιουργώντας μια γιορτή μέσα στην πόλη.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Compagnie Pernette © Stephan Girard
Compagnie Pernette © Stephan Girard

Aterballetto, In/Finito
11 Ιουλίου, 21:00

Χορός και φωτογραφικό πρότζεκτ για αστικούς, φυσικούς ή ιστορικούς χώρους. Έξι χορογραφίες από ισάριθμους νέους χορογράφους πραγματοποιούνται σε αστικούς χώρους με ιστορική σημασία. Συγχρόνως, ένας φωτογράφος τις απαθανατίζει σε φωτογραφίες που κατόπιν σε εκτεθούν για να διαγράψουν τον δικό τους κύκλο ζωής.

Έλενα Αντωνίου, In situ.
4-11 Ιουνίου, 21:00 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο)

Μια περφόρμανς μακράς διάρκειας που επιχειρεί να αναγάγει το ανθρώπινο σώμα σε αέναο έργο τέχνης.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Έλενα Αντωνίου, In situ © Panagiotis Minas
Έλενα Αντωνίου, In situ © Panagiotis Minas

Γιάννης Μανταφούνης, One One One
Πεζόδρομος Ερμού (Θησείο), 7 Ιουλίου, 19:00. Με τη συμμετοχή χορευτών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Δύο καρέκλες περιμένουν δύο θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή, καθώς ένας ερμηνευτής θα χορέψει γι’ αυτούς.


Μουσική

Θοδωρής Οικονόμου, Ανάσα – solo piano.
Αστεροσκοπείο Αθηνών – Τηλεσκόπιο Δωρίδη, 18 – 20 Ιουνίου, 22:00

Ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι κάτω από τ’ αστέρια με απρόσμενα ηχητικά τοπία εμπνευσμένα από τον μινιμαλισμό αλλά και από κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Θοδωρής Οικονόμου © Renee Revah
Θοδωρής Οικονόμου © Renee Revah

Περίπατοι

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αθήνα – Τόποι μνήμης:

1. Περίπατος στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ. Ρωμαϊκή Αγορά, 3 Ιουνίου, 18:15 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Ρωμαϊκή Αγορά © P. Paraskevopoulos
Ρωμαϊκή Αγορά © P. Paraskevopoulos

2. «Η στράτα του Στράτη στην Αθήνα»: Λογοτεχνικός περίπατος στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη. Εκκίνηση από το σπίτι του Μυριβήλη στην οδό Ερεσσού, 11 Ιουνίου, 18:15

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Στράτης Μυριβήλης © Η. Αngelopoulou / Αρχείο Μυριβήλη
Στράτης Μυριβήλης © Η. Αngelopoulou / Αρχείο Μυριβήλη

3. «Από την Ομόνοια στο Σύνταγμα: στοές και πλατείες» με τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Συνάντηση: Πλατεία Ομονοίας, γωνία με οδό Σταδίου, 2 Ιουλίου, 18:00

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργασαρωνικού, «Οι πέτρες μιλούν».

Ο λόγος αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) με τη μορφή θεατρικών δρώμενων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 7-14 Ιουλίου, 11:00


Εκδηλώσεις στο Άνοιγμα στην πόλη με χαμηλό εισιτήριο

Θανάσης Χαλκιάς, Σινε-παρμένη του Hernán Rivera Letelier
Η ιστορία ενός φτωχού κοριτσιού που οι δικοί της μη μπορώντας να πληρώσουν περισσότερα από ένα εισιτήριο, στέλνουν εκείνη να παρακολουθεί ταινίες, ώστε μετά να τους τις αφηγείται. Η θαυμαστή αφηγηματική ικανότητα του κοριτσιού μαγεύει σιγά-σιγά όλο το χωριό. Μια site-specific παράσταση σε τρεις συνεχόμενες Τρίτες σε τρεις κινηματογράφους της Αθήνας. 4/6 «Ζέφυρος», 11/6 «Βοξ», 18/6 «Στέλλα» (τιμή εισιτηρίου 5 €)

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Θανάσης Χαλκιάς, Σινε-παρμένη του Hernán Rivera Letelier
Θανάσης Χαλκιάς, Σινε-παρμένη του Hernán Rivera Letelier

Stereo Nero Dance Co. Φθογγικά πάθη
Τα πάθη της γυναικείας ύπαρξης αποτυπώνονται επί σκηνής μέσα από μια σόλο περφόρμανς. Second Skin (Δαμοκλέους 8), 9-11 Ιουνίου, 20:00 & 22:00 (τιμή εισιτηρίου 5 €)

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Stereo Nero Dance Co. Φθογγικά πάθη
Stereo Nero Dance Co. Φθογγικά πάθη

Young Greek Classics 2019 Αφιέρωμα στο τσέλο – 4 νέοι Έλληνες τσελίστες
Τρεις συναυλίες από νέους Έλληνες μουσικούς με σπουδαίες σολιστικές διακρίσεις σε ένα ποικιλόχρωμο πρόγραμμα ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ωδείον Αθηνών – Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», 1,3 & 4 Ιουλίου (τιμή εισιτηρίου 5 €)

Βέρα Λάρδη – Αλεξάνδρα Βασιλείου, A New Era (?) / Μια νέα εποχή (;) Μια παράσταση – διάλογος
Ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία: πώς τις βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς; Τι σκέφτεται και πώς ζει η νέα γενιά των ΛΟΑΤΚΙ+; Λόγος, μουσική, χορός, ντραγκ σόου μπλέκονται σ’ ένα παζλ αφηγήσεων και σκηνικών δράσεων συνδέοντας δημιουργικά το θέατρο με την κοινωνική παρέμβαση. Six d.o.g.s. 27-30 Ιουνίου, 21:00 (τιμή εισιτηρίου 5 €)

Αόρατες διαδρομές
Μια ιδιαίτερη αστική περιήγηση με το περιοδικό δρόμου Σχεδία. Νυν και πρώην άστεγοι συμπολίτες μας, μέλη του δικτύου διανομής της Σχεδίας, μας ξεναγούν σε μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας: συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ημέρας. Εκκίνηση από τα γραφεία της Σχεδίας, Κολοκοτρώνη & Νικίου 2 – Ολοκλήρωση διαδρομής στην Ομόνοια (αφετηρία πούλμαν για Πειραιώς 260), Δε & Τε 18:00 – 20:00 & Κυ 11:00 – 13:00, 2 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, Ομάδα 3-15 ατόμων, απαραίτητη κράτηση θέσεων (εισιτήριο 8 €)

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Σχεδία - Αόρατες διαδρομές © Alexandros Katsis
Σχεδία - Αόρατες διαδρομές © Alexandros Katsis

Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Κινηματογράφος και Πόλη
Ένα αφιέρωμα (27/6 – 3/7) που περιλαμβάνει ταινίες των Βέντερς, Μορέττι, Σοφία Κόπολα, Γούντυ Άλλεν, Τρυφώ, Σιόμαν κ.ά., καθώς και τρείς βωβές ταινίες από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 που παρουσιάζονται αποκατεστημένες και με ζωντανή μουσική. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στις 29 Ιουνίου θα προβληθούν, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Μηνά Αλεξιάδη οι ταινίες Οι περιπέτειες του Βιλλάρ του Ζόζεφ Χεπ και Άνθρωποι την Κυριακή του Ρόμπερτ Σίοντμακ, και στις 30 Ιουνίου η Κοινωνική σαπίλα του Στέλιου Τατασόπουλου, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Κωνσταντίνο Βήτα. Θερινός Κινηματογράφος “Λαΐς”, 29 – 30 Ιουνίου, 21:00 (εισιτήριο 5 €)


Άνοιγμα στην πόλη – Πειραιάς, με ελεύθερη είσοδο
Σε συνεργασία με το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ανθρωπότητες 7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων
18 - 25 Ιουνίου

Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.

1. «Ζωή» − Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα
Δομές: «Μαργαρίτα», Εργαστήρι ειδικής αγωγής – Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά. Ομάδα: Παιδιά με νοητική στέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Συνεργάτης Ανδρέας Κολίσογλου. Ένα βιωματικό έργο που ωθεί τους επισκέπτες να προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών. Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, 18 Ιουνίου, 11:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / «Ζωή» − Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα © Antonios Androulidakis
«Ζωή» − Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα © Antonios Androulidakis

2. «Μοναξιά» − Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος.
Δομή: Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά. Συνεργάτες Πέρης Μιχαηλίδης, Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη – Κωνσταντίνα Βισβιροπούλου. Εγκατάσταση και δράση σε δημόσιο χώρο που διερευνά την έννοια της «οικίας» όπως γίνεται αντιληπτή από τα πρόσωπα που έχουν απολέσει αυτό το αγαθό. Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, 19 Ιουνίου, 19:00

3. «Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης.
Δομή: Οδοντιατρικός Σύλλογος - Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον Πειραιά. Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη, Λευτέρης Παπακώστας. Με τη συνδρομή κινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας θα δημιουργηθεί μια παράσταση με μαρτυρίες επαγγελματιών για την κοινωνικό-οικονομική ιστορία μέσω της στοματικής υγείας. 2η ΥΠΕ Μονάδα Υγείας Πειραιά, 20 Ιουνίου, 12:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / «Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης © Antonios Androulidakis
«Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης © Antonios Androulidakis

4. «Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας.
Δομή: «Πυξίδα», φορέας ψυχικής και κονωνικής υποστήριξης. Ομάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς. Συνεργάτες Χρήστος Χρυσόπουλος – Δανάη Παπουτσή. Δράση και επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς θα παρουσιάσουν επιστολές σε προσφιλή τους πρόσωπα. Η «ομίχλη» της ψυχικής ασθένειας γίνεται το μέσον μετάδοσης του κόσμου των ασθενών και αποδοχής τους. Πυξίδα, 21 Ιουνίου, 12:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / «Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας © Αntonios Αndroulidakis
«Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας © Αntonios Αndroulidakis

5. «Χαρά» − Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης.
Δομή: Καλός Ποιμένας – Στέγη Ανηλίκων Πειραιάς. Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι. Συνεργάτες Μαρία Ρεντίφη – Πειραϊκός Σύνδεσμος – Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Μαθητές και μαθήτριες από τα μουσικά σχολεία του Πειραιά μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο δημιουργούν μια πομπή και προσκαλούν τους διαβάτες να μοιραστούν την παιδικότητα της αυθόρμητης χαράς. Πλατεία Κοραή, 22 Ιουνίου, 12:00

6. «Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου, στις εργατικές πολυκατοικίες.
Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιά. Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων. Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου – Μαρίνα Κανελλοπούλου. Περφόρμανς στον χώρο των πολυκατοικιών: προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μαζί με μουσικές μαρτυρίες, μιλούν για την ιστορία των εργατικών κατοικιών και την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας. Εργατικές Πολυκατοικίες Κοκκινιάς, 23 Ιουνίου, 20:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / «Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου © Antonios Androulidakis
«Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου © Antonios Androulidakis

7. «Αγάπη» – Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας. Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιά. Συνεργάτες Γεράσιμος Δεστούνης – Βίλμα Ανδριώτη. Τα παιδιά του ιδρύματος γίνονται οι οικοδεσπότες ενός γεύματος φροντίδας και ανταπόδοσης. Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, 24 Ιουνίου, 19:30

Ημέρα παρουσίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Όλες οι δράσεις του προγράμματος “Ανθρωπότητες” θα εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον κατάλληλο τρόπο για την κάθε δράση και δομή. Εκτός από την παρουσία των συμμετεχόντων θα υπάρχουν ηχογραφήσεις, βίντεο, αναγνώσεις, και παιχνίδια με σκοπό να μην επαναληφθούν οι δράσεις αλλά να παρουσιαστούν σε μια αποχαιρετιστήρια γιορτή αποφεύγοντας βαρυσήμαντες χειρονομίες. Συνεργάτης Παρασκευάς Τερεζάκης. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 25 Ιουνίου, 21:00

Εικαστική έκθεση «Τα πετεινά»
Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει έκθεση του ποιητή και φωτογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου. Πορτρέτα που αποτυπώνουν μέσα από το βλέμμα τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και το βίωμα δυσμενών καταστάσεων. Ο ουμανισμός, κύριο μήνυμα των δράσεων Ανθρωπότητες, διατυπώνεται με έναν μεταφορικό τρόπο σε αυτή την έκθεση που διαρκεί παράλληλα με τις δράσεις. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 18-25 Ιουνίου, 11:00 – 20:00

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Εικαστική έκθεση «Τα πετεινά»
Εικαστική έκθεση «Τα πετεινά»

Αφιέρωμα στα παιδιά
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί έξι εκδηλώσεις (εκθέσεις, εργαστήρια, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μάθημα χορού, εγκατάσταση) αφιερωμένες στα παιδιά, όλες με ελεύθερη είσοδο.

Μαρκ Χατζηπατέρας, Building Hope.
Πειραιώς 260 – Προαύλιο, 30 Μαΐου – 30 Ιουνίου στις 19:30

Ένα διαδραστικό έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα μεγάλο παιχνίδι, στήνεται στο προαύλιο της Πειραιώς 260. Παιδιά με τους συνοδούς τους καλούνται να συναρμολογήσουν, οικοδομήσουν και να συνθέσουν μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Μαρκ Χατζηπατέρας, Building Hope
Μαρκ Χατζηπατέρας, Building Hope

Πικάσο και αρχαιότητα, Γραμμή και πηλός
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 20 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου, Δε – Τε – Πα – Σα: 10:00 – 17:00, Πε: 10:00 – 20:00, Κυ: 11:00 – 17:00.

Σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα και μυθολογικές σκηνές, στήνουν έναν ολόκληρο κόσμο εμπνευσμένο από αρχαιότητες που είδε ή που διάβασε γι’ αυτές ο ίδιος καλλιτέχνης. Επιμέλεια: Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης – Olivier Berggruen.

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά στο πλαίσιο της έκθεσης Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός
Πειραιώς 260, Προαύλιο, 8-9 Ιουνίου & 22-23 Ιουνίου, 18:30 (συμμετοχή με δελτίο προτεραιότητας).

Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα παιδιά μαζί με εθελοντές φοιτητές της ΑΣΚΤ θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν δικά τους έργα αντιστοιχίζοντας αρχαία με μοντέρνα έργα και ανακαλύπτοντας θραύσματα έργων σαν αρχαιολόγοι. Στο τέλος θα στήσουν τη δική τους έκθεση σαν επιμελητές. Σχεδιασμός – υλοποίηση εργαστηρίου: Δάφνη Κουρή – Χριστίνα Νάκου.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός
Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός

Over the rainbow – Δώρα Ανδρουλιδάκη, Drag Queen Story Hour – Athens Chapter
Πειραιώς 260, Προαύλιο, 29-30 Ιουνίου, 19:15

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο οποίο ντραγκ καλλιτέχνες αφηγούνται ιστορίες με θέμα τη διαφορετικότητα και στόχο την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων. Η αφήγηση είναι προσιτή σε παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και σε ενήλικες, γεγονός που καθιστά το πρόγραμμα κατάλληλο για όλη την οικογένεια.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν και κατασκευάζουν εμπνευσμένα από την παραστάσεις που θα παρουσιαστούν φέτος στην Επίδαυρο. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260 και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εικαστικά δρώμενα για παιδιά και ενήλικες με ζωγραφική παρέμβαση σε εξωτερικούς τοίχους των χώρων του Φεστιβάλ στην οδό Πειραιώς, με διοργάνωση του μουσείου και με τη συμμετοχή νέων εικαστικών καλλιτεχνών. Επιμέλεια – Συντονισμός για το ΜΕΠΤ: Ίρις Κρητικού – Αθανασία Σκληρού.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Μουσείο Παιδικής Τέχνης
 1. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής
  Πειραιώς 260, Κτίριο Β, 30 Μαΐου – 17 Ιουλίου, ανοιχτή καθημερινά 19:00 – 21:00
 2. Εργαστήριο γκράφιτι για παιδιά
  Πειραιώς 260, Παρασκευές 7 Ιουνίου & 14 Ιουνίου, 18:00 – 21:00
 3. Εργαστήρια στο Μουσείο παιδικής τέχνης
  Σάββατα 15,22,29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου, 11:00 – 12:30. Ελεύθερη συμμετοχή, με δελτίο προτεραιότητας. Απαραίτητη η προεγγραφή.

Οι δράκοι που χορεύουν – Dancing dragons.
Ένα κινητικό μάθημα με την Ιωάννα Τουμπακάρη για παιδιά 6 – 12 ετών στο πλαίσιο της ημέρας χορού. Το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές ιδέες του σύγχρονου χορού ενώ παράλληλα προσεγγίζει ποιότητες του παραδοσιακού κουνγκ φου. Γνωρίζει το σώμα του και τις ποικίλες δυνατότητες του μέσα από ετερογενή στοιχεία με στόχο μια διαφορετική συνειδητοποίηση και έκφραση. Μετακίνηση στον χώρο, μουσικότητα, συντονισμός, ταχύτητα, έκρηξη καθώς και παιχνίδι μας περιμένουν για εξερεύνηση στο Φεστιβάλ Αθηνών! Πειραιώς 260, 11:00 – 12:30


Χορός, Εικαστικά, Περφόρμανς και Ημερίδα στην Πειραιώς 260: 6 ξεχωριστές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών με ελεύθερη είσοδο

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Growing!
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, 4-6 Ιουλίου, 21:00

Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης και ο Cyril Baldy συναντούν τους χορευτές της ΚΣΟΤ.

Το μέλλον του σύγχρονου χορού της χώρας επί σκηνής! Διεθνείς έλληνες χορογράφοι, νέοι χορευτές, σπουδαστές, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι της ΚΣΟΤ ετοιμάζουν μια μοναδική παράσταση που αποτυπώνει τη μοναδική στιγμή, στην πορεία ενός χορευτή, αυτήν ακριβώς πριν από την εκτίναξή του στον επαγγελματικό στίβο. Ο νέος χορευτής εκτινάσσεται με όλα τα εφόδια που του έχει δώσει η σπουδή του, μαζί με την ορμή και τη φρεσκάδα αυτής της ηλικίας, ιδανικά συνδυασμένη με την ωριμότητα των χορογράφων που διαπρέπουν στον διεθνή χώρο.

Η παράσταση ξεκινά στις 21:00 στον χώρο Δ. Όσοι θεατές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν προηγουμένως, από τις 20:00, στο One One One, στον Κήπο της Πειραιώς 260. Το ίδιο έργο θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουλίου στον πεζόδρομο της Ερμού, στο πλαίσιο της ενότητας Άνοιγμα στην Πόλη.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ - με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ημέρα Xορού, 8 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις χορού. Για τα μαθήματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή στο seminars@greekfestival.gr

Η Πειραιώς 260 για μια ακόμα φορά «καταλαμβάνεται» από τον χορό. Μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη απόπειρα στο περσινό Φεστιβάλ, το εγχείρημα συνεχίζεται. Εναλλακτικές μορφές παρουσίασης, συλλογικές δράσεις, χορευτικές εμπειρίες και καλλιτεχνικά πειράματα δημιουργούν έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη.

Η Ημέρα Χορού ξεκινά με ένα κινητικό μάθημα για παιδιά και συνεχίζεται με πολλές άλλες εκδηλώσεις:

 1. 17:00-18:30 Αφρικάνικος Χορός για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη συνοδεία ζωντανών κρουστών. Κινητικό μάθημα με τη Στέλλα Σπύρου. Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής. Μουσικοί: Ακριβή Μπερδεμπέ, Μαριλίζα-Σμαράγδα Νικολαΐδου. Διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας: Γιώργος Στάθης.
 2. 13:00 – 15:30 Χορογραφικά Aποτυπώματα / Infinite Potentials: Choreographic Traces. Σύλληψη Ιδέας / Συντονισμός: Έλενα Νοβάκοβιτς & Ροδιά Βόμβολου. Ένα εργαστήριο στο οποίο χορογράφοι, θεωρητικοί του χορού, δραματουργοί, επιμελητές, καθώς και θεατές προσκαλούνται να αποτυπώσουν σε έναν ‘χάρτη’ ίχνη χορογραφικών πρακτικών.
 3. 19:00 – 21:00 Return Trip Παρουσίαση του εκπαιδευτικού/καλλιτεχνικού προγράμματος. Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χορού Aterballetto (Ιταλία) και χορογράφοι που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα Return Trip παρουσιάζουν το προγράμμα και συζητούν με το κοινό. Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto. Το Return Trip εντάσσεται στο πρόγραμμα ≪Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019≫, μια πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων της Ιταλίας, Γενική Διεύθυνση Θεαμάτων.
 4. 21:30 – 22:30 Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση. Μετά την περσινή πετυχημένη απόπειρα, το πείραμα συνεχίζεται! Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με έλληνες σύγχρονους χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, παιγνιώδη «παράσταση» Συμμετέχοντες χορογράφοι: Αναστασία Βαλσαμάκη, Βιτόρια Κοτσάλου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου (Άρης & Μάρθα), Μαριέλα Νέστορα, Εύη Σούλη & Κατερίνα Φώτη (Στέρεο Νερό), Κώστας Τσιούκας.

nora chipaumire, #PUNK
Πειραιώς 260, Κτίριο Α2, 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου, 23:00

Με αφετηρία το προβοκατόρικο τραγούδι της Πάττι Σμιθ “Rock ‘n roll nigger”, η χορογράφος Νόρα Τσιπομίρ (nora chipaumire) δημιουργεί οπτικά και ηχητικά τοπία σε μία περφόρμανς που μιλάει για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία όπως τις βίωσε η Τσιπομίρ στις δεκαετίες του ’70 και ’80 στη Ζιμπάμπουε. Στη περφόρμανς #PUNK η έννοια «μέλλον» μεταλλάσσεται: δεν υπάρχει μέλλον, το μέλλον ενυπάρχει στο παρόν. Η είσοδος γίνεται με δελτία εισόδου (από τα ταμεία και online , μέχρι 2 δελτία ανά άτομο).

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / nora chipaumire, #PUNK © Ian Douglas
nora chipaumire, #PUNK © Ian Douglas

Ημερίδα, Το καθ’ ημάς κουίρ
Πειραιώς 260, Κτίριο Α2, 27 Ιουνίου, 17:00 – 20:00

Η ελληνική κουίρ σκηνή παίρνει θέση για τη διαφορετικότητα, τον ριζοσπαστισμό και την «παρέκκλιση» σε μια ημερίδα όπου θεωρητικοί και καλλιτέχνες συνομιλούν για αιρετικές αισθητικές και έμφυλες ταυτότητες.Είναι το κουίρ μια αντικοινωνική δυστοπία ή μια νέα «κανονικότητα»; Υπάρχει μια ελληνική κουίρ αισθητική; Συντονίζει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Candice Breitz, Love Story
Πειραιώς 260, Κτίριο Α2, 30 Μαΐου – 30 Ιουνίου, ώρες λειτουργίας 19:00 – 24:00 

Στη βίντεο-εγκατάσταση της νοτιοαφρικανής Κάντις Μπράιτς (Candice Breitz) οι προσωπικές μαρτυρίες άγνωστών μας προσφύγων, προσώπων που συνήθως μένουν στη σκιά, αντιδιαστέλλονται με τη γοητεία που μας ασκούν οι διασημότητες. Οι ηθοποιοί Τζούλιαν Μουρ και Άλεκ Μπόλντουιν αναπαριστούν αποσπάσματα συνεντεύξεων προσφύγων μετατρέποντας τις ιστορίες σε προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Στη συνέχεια ο θεατής βλέπει τις πραγματικές ιστορίες διαπιστώνοντας το βάθος τους και τις αποχρώσεις τους.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Love Story © Ladislav Zajak Kow / Berlin
Love Story © Ladislav Zajak Kow / Berlin

Παύλος Τσάκωνας, Two, Hands
Πειραιώς 260, 30 Μαίου – 17 Ιουλίου, 19:00

To πασίγνωστο έργο – mural του εικαστικού Παύλου Τσάκωνα εμπνευσμένο από το σχέδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ Χέρια σε προσευχή που βρίσκεται στην αρχή της Πειραιώς, κοντά στην Ομόνοια, παραλλάσσεται σχεδιαστικά σε ένα νέο έργο, το Two, Hands, και γίνεται μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία στην κεντρική είσοδο της Πειραιώς 260, με την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-ηθοποιού Βάσιας Χρήστου.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Παύλος Τσάκωνας, Two, Hands
Παύλος Τσάκωνας, Two, Hands © Παύλος Τσάκωνας, Προσχέδιο

Μουσική στο Ηρώδειο - Σινεμά στη Μικρή Επίδαυρο και στην Πειραιώς 260

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Αναστάσιος Συμεωνίδης
Παγκόσμια ημέρα μουσικής
Έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21 Ιουνίου, 21:00

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του. Τιμώντας τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα. Το έργο εμπνέεται από τη ζωή του κόσμου της θάλασσας και τη λαϊκή θαλασσινή παράδοση και με την απουσία του μπαλέτου μετατρέπεται σε μία συμφωνική σουίτα. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται δύο από τα πιο σημαντικά έργα του Μέντελσον και αυτά με θέμα τη θάλασσα και τις εναλλαγές της από την ηρεμία στη θαλασσοταχή. Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης. Σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος

9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, 1989) του Πήτερ Γκρήναγουεϊ
Πειραιώς 260, Προαύλιο, 13 Ιουνίου, 21:00

Στο προαύλιο της Πειραιώς 260 θα προβληθεί η κορυφαία δημιουργία του βρετανού σκηνοθέτη, εικαστική, αποστομωτική και αδιαπραγμάτευτα προκλητική, με το αξέχαστο σάουντρακ του Μάικλ Νάιμαν.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκατου και ο Εραστής της
Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της

Δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo, 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 22 Ιουνίου, 21:30

Το μικρό θεατράκι της Επιδαύρου μετατρέπεται για μια μονάχα βραδιά σε θερινό σινεμά για να παρακολουθήσουμε το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Δεσμώτης του ιλίγγου.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo, 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo, 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εν Αιθρία 10
Εν Αιθρία 10
Ελληνοαμερικανική Ένωση
11.09.2019
Εν Αιθρία 10
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
12.09.2019
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5