Visual Browsing
Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά
ΤΕΥΧΟΣ 653

Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά

Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι πάντα ο Κολοσσός του Αμαρουσίου!

Το 1965 στο Μαρούσι, ο Γιάννης Τσαρούχης χτίζει το σπίτι αλλά και το ατελιέ του: στο νούμερο 28 της οδού Πλουτάρχου, ο ζωγράφος στήνει τον προσωπικό του χώρο, ενώ στον πρώτο όροφο και το δώμα της οικίας το εργαστήριό του γίνεται το περίφημο πεδίο-εργοτάξιο σωμάτων, πινέλων, χρωμάτων, ιδεών και της εμβληματικής ζωγραφικής του.

Το 1981 ο ίδιος ο Τσαρούχης ιδρύει το περίφημο Ίδρυμα Τσαρούχη, προσδίδοντας στον πάνω όροφο και την ιδιότητα του εκθεσιακού χώρου. Διοργανώνει εκθέσεις, το αποκαλεί «το Μουσείο Αμαρουσίου», εδώ βρίσκεται πλέον η ζωή του όλη.

«Άνθρωπος με φτερά πεταλούδας όρθιος»
Σχετικα
Κορωνοϊός: Ανοίγει τη Δευτέρα το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι
Κορωνοϊός: Ανοίγει τη Δευτέρα το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Πίνακες, σημειώσεις, βιβλία, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που προπάντων χάρη σε αυτό, το φωτογραφικό αρχείο, μπορεί σήμερα η Αθήνα να ξαναζήσει στον ρυθμό και την αύρα του. Την αισθητική των ιδεών αλλά και της «πράξης» του: έως και τις 31 Μαΐου, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να νιώσουν πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης από το 1966 έως και το 1989. Μια πιστή απόδοση του «τόπου», του χώρου και φυσικά των συναντήσεών του. Με φίλους, «μοντέλα», προσωπικά του αντικείμενα, φώτα και σκιές που χειρίζονταν με μαεστρία, έργα καρφιτσωμένα σε τοίχους ή υφασμάτινα «διαστήματα»: όλα αφημένα να πλέουν ελεύθερα, μποέμ, ξέγνοιαστα.

Έργα σε πιστά αντίγραφα, σε φυσίκ μέγεθος, «Αισθανόμουν πάντα την ανάγκη να κάνω ζωγραφική μεγάλου μεγέθους», μια πιστή δηλαδή απόδοση του «τσαρούχιου» κόσμου. Ο διονυσιασμός, το γλέντι, η ομορφιά, η παιδική αέναη ως προς την απλότητα της φόρμας και της αλήθειας ματιά του, η αγιογραφική του προσέγγιση σε εικόνες τοπίων και ανθρώπων, αυτή δηλαδή η γήινη μα και εξαϋλωτική, μυθική αλλά και τόσο ριζωμένη με το εδώ και τώρα των ηρώων του, συνιστούν μια υπέρτατη ευκαιρία για να ξανασυνδέσουμε με την ελληνικότητα του ζωγράφου.

Σχετικα
Ο Αλέξης Ζορμπάς «επιστρέφει» στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
Ο Αλέξης Ζορμπάς «επιστρέφει» στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

«Η Άνοιξις», 1977

Μέσω Αμαρουσίου κι ενός μουσείου που πήρε ξανά ζωή χάρη στην Documenta 14: στο πλαίσιό της όχι μόνο εκτέθηκαν μέρη της σκηνογραφικής μελέτης του Τσαρούχη, αλλά και πραγματοποιήθηκαν βασικές επισκευές στο κτίριο. Ανακαινισμένο σήμερα το Μουσείο Τσαρούχη παίρνει ζωή. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου.

Φαντάσου το, είναι σαν να μπαίνεις πάλι εκεί! Στο εργαστήριο του κυρίου Γιάννη. Ο χρόνος παγώνει, ο ζωγράφος είναι σαν να είναι πάλι εκεί, φωνές, παιχνίδια, φίλοι, χρώματα, σώματα, επιθυμίες, γέλια, μια βόλτα-εμπειρία.

Η έκθεση «Το εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη» σε γυρίζει στο παρελθόν. Όχι όμως με μια ρετρό διάθεση, αλλά σαν νοσταλγία μέλλοντος. Μια μυστικιστική - φανερή, μια σιωπηλή- θορυβώδης συνύπαρξη που επανασυστήνει τον ζωγράφο. Που απεικόνισε θαυμαστά το είναι του. Και το όλον μας: από την αρχαιότητα έως και το τώρα, μέσα στο θρυμματισμένο μωσαϊκό δηλαδή της ιστορίας μας, η ζωγραφική του δεν συνθέτει τίποτα άλλο πέρα από την αναζήτηση της χαμένης μας ταυτότητας.

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Τιμή εισόδου: 3 ευρώ
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00

www.tsarouchis.gr

«Ο Χειμώνας», 1977-1979

Πρώτη ιδέα «Ανθρώπων με φτερά πεταλούδας», 1965

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5