Visual Browsing
«Ανυπόστατη και πλαστή» η καταγγελία για διαφθορά στην Καλών Τεχνών

«Ανυπόστατη και πλαστή» η καταγγελία για διαφθορά στην Καλών Τεχνών

Η απάντηση της ΑΣΚΤ και του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Τη δική τους απάντηση στην «πλαστή και ανυπόστατη», όπως τη χαρακτηρίζουν, καταγγελία περί διαφθοράς στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, έδωσαν οι υπάλληλοι και νυν και πρώην πρυτανικές αρχές της ΑΣΚΤ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εξηγεί: 

Πρώτον, το δημοσίευμα επικαλείται μια πλαστή ανώνυμη επιστολή φερομένων ως διοικητικών υπαλλήλων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για να προσάψει στο Ίδρυμα την διάθεση ενός ποσού 36.926 ευρώ, που αφορά στην εκπόνηση ενός εικονικού, όπως το χαρακτηρίζουν, προγράμματος με θέμα την «Στρατηγική Πολιτιστικής Διπλωματίας», από ομάδα ερευνητών συνεργαζομένων με το Ίδρυμα. Το γεγονός δηλαδή, ότι το Ίδρυμα εξυπηρετώντας τους στρατηγικούς του στόχους προβολής του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, εκπονεί επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με αυτό τον στόχο, είναι κατά την εφημερίδα και τους ανώνυμους υπαλλήλους, σκάνδαλο! Η μερίμνα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού να διαμορφώσει επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο για το που και πως θα ξοδευτούν τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια και με τρόπο αποτελεσματικό, χαρακτηρίζεται πρωτοσέλιδα ως «στημένες έρευνες». Το πρόγραμμα αυτό είναι πραγματικό και συναρτάται απολύτως με τους σχεδιασμούς και την στρατηγική του Ιδρύματος. Βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ μέρος του παρουσιάστηκε στην Θερινή Ακαδημία με θέμα: «Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτιστική Διπλωματία» στην Ολυμπία από 25 – 31 Αυγούστου 2014, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δεύτερον, το ότι αυτή η καταγγελία των φερομένων ως υπαλλήλων είναι μια πλαστογραφία και μια συκοφαντική κατασκευή νοσηρών εγκεφάλων, αποδεικνύεται από την ανακοίνωση του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού της ΑΣΚΤ, που είναι το νόμιμο θεσμικό όργανο των εργαζομένων της Σχολής, οι οποίοι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 25.9.2014, καταγγέλλουν την πλαστογράφηση που επιχειρείται με την χρήση του τίτλου «Οι Διοικητικοί Υπάλληλοι Της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών». Το ίδιο καταγγέλλεται από τους τέως και νυν πρυτάνεις της Σχολής, καθηγητές Γιώργο Χαρβαλιά και Μάριο Σπηλιόπουλο, οι οποίοι καταδικάζουν την πράξη της συκοφάντησης, η οποία στρέφεται εναντίον της υπόληψης μελών ΔΕΠ της ΑΣΚΤ και των συνεργατών της. (επισυνάπτονται τα σχετικά κείμενα)

Σχετικα
MFA Degree Show 2021: Φοιτητές της ΑΣΚΤ μιλούν για το έργο τους
MFA Degree Show 2021: Φοιτητές της ΑΣΚΤ μιλούν για το έργο τους

Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να καταγγείλει και να λάβει θέση απέναντι σε αυτή την συκοφαντική δυσφήμηση του Ιδρύματος και του Προέδρου. Αυτή η επιχείρηση να πληγεί το κύρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος που εσχάτως ανέλαβε το έργο της αναβίωσης ενός θεσμού, ο οποίος έπνεε τα λοίσθια, κρίνεται ως μη απαλλαγμένη σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, καταστάσεων και παραγόντων που συνδέονται τόσο με το παρελθόν του Ιδρύματος, όσο και με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ανώνυμες καταγγελίες εμφανίζονται αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της διαδικασίας εκκαθαρίσεως των προγραμμάτων του, μεταξύ των οποίων και η αναφερόμενη στο δημοσίευμα «Φιλαναγνωσία»; Σημειώνεται, επίσης, πως η ανόρθωση του Ιδρύματος διεθνώς είναι εν εξελίξει, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που εμφανίζονται ή των εμποδίων που διάφοροι επιτήδειοι δημιουργούν και θα συνεχίσει την αποστολή του, δηλαδή την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια για οικονομική εξυγίανση είναι σε τελική φάση, ενώ ταυτόχρονα τα προγράμματα προχωρούν, εκεί όπου υπάρχουν παλαιά και νέα παραρτήματα. Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε ως Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στους κόλπους του, στις εκθέσεις Βιβλίου της Φρανκφούρτης, του Βελιγραδίου και της Κωνσταντινούπολης, αποδεικνύοντας εκ νέου εμπράκτως, μετά την επιτυχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ότι οι φόβοι πως θα αδρανήσουν οι αρμοδιότητες και δράσεις του τέως Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα, διαψεύδονται.

Τέταρτον, ως προς την αναφορά για τον Βασιλικό Οίκο της Ισπανίας και το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ιδρύματος με ισπανικά ιδρύματα, στα οποία επικεφαλής εμφανίζονται μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, τα θεωρούμε φαιδρά και ανάξια σχολιασμού, όπως και τα αναφερόμενα συκοφαντικά ως προς αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου του, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στο παρελθόν για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, απασχολούνται αμισθί και σε εθελοντική βάση. Σήμερα δε, Κυριακή, ημέρα του συκοφαντικού δημοσιεύματος, κλείνει τις πύλες του και το Τριήμερο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και για πρώτη φορά, στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιδρύματος με την συμμετοχή εκδοτών, εκπαιδευτικών, γονέων, παιδιών και πλήθος κόσμου.

Πέμπτον, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού πρόκειται να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προσφεύγοντας στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την διαφύλαξη του καλού ονόματος του ιδίου του θεσμού και των προσώπων που αποτελούν την ηγεσία του Ιδρύματος.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5