Πολιτισμος

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Η Τεχνητή και η Προγονική Νοημοσύνη πρέπει να συναντηθούν

Αlpha Mission - Δelos: Η πρωτοβουλία του Wolrd Human Forum που κάνει τη Δήλο το κέντρο του κόσμου

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μιλάει για την πρωτοβουλία Alpha Mission - Δelos που γίνεται με τη συνεργασία και της NASA για να σωθεί το νησί της Δήλου.

«Ολόκληρο το ελληνικό πνεύμα το διατρέχει ο περήφανος νόμος σύμφωνα με τον οποίο μόνο το πιο δύσκολο είναι εγχείρημα για τον Ελεύθερο Άνθρωπο». Αυτό λέει ο Νίτσε, σε ένα από τα έξι κείμενα που έγραψε για την Ελλάδα.

Το πολύ δύσκολο εγχείρημα είναι: Η μικρή-τεράστια Δήλος να γίνει το κέντρο του κόσμου από το οποίο θα φύγει το πιο ισχυρό απεγνωσμένο μήνυμα για την κλιματική κατάρρευση. Η ίδια η Δήλος θα θυσιαστεί για να είναι η πρώτη και πιο χαρακτηριστική απώλεια για την ανθρωπότητα που θα καταγραφεί στα βιβλία του μέλλοντος.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης έχει ήδη πει ότι «ένα μέρος της Δήλου έχει ήδη βυθιστεί κάτω από το νερό. Υπολογίζουμε ότι ως το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει από 20 ως 40 εκατοστά. Η Δήλος είναι το ground zero της κλιματικής αλλαγής και όσων προκαλεί».

Αρχαίος ναός στο νησί της Δήλου
© Dilan Duszguner

Κάποιοι Ελεύθεροι Άνθρωποι ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα: Αlpha Mission – Δelos. Μια συλλογική πρωτοβουλία η οποία συνδυάζοντας την επιστήμη, την τεχνολογία του διαστήματος, τη μυθολογία, και μέσα από την Τέχνη θέλει να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους παγκόσμια για την ήδη αργοπορημένη δράση για την κλιματική κατάρρευση. Το Αlpha Mission – Δelos θα τρέξει σε συνδυασμό με το πρόγραμμα NASA’S ARTEMIS MISSION. Η πρωτοβουλία γι’ αυτή όλη τη διοργάνωση είναι του World Human Forum με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία κινητοποίησε πολλούς σημαντικούς φορείς και πρόσωπα, όπως ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.

Συναντήσαμε την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για να συζητήσουμε για όλα αυτά…

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Είναι αρνητικά εντυπωσιακό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι η Δήλος, ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος ανοιχτό μουσείο, και τα αρχαία μνημεία εκεί ήδη πλήττονται από την άνοδο της στάθμης του νερού.
Η Δήλος είναι ένας χώρος δύσκολος, γιατί ενώ είναι απέναντι στη Μύκονο και στην Τήνο, ο καιρός που την χαρακτηρίζει πολλές φορές το κάνει δύσκολο να την πλησιάσεις. Και έτσι κάπου έχει μείνει λίγο σαν «Ωραία Κοιμωμένη». Πιστεύω στην ιδέα που έχουμε να ξαναξυπνήσει η Δήλος και να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος αυτό το μήνυμα το έχουμε συνδέσει με την καινούργια αποστολή της NASA με την οποία θα πάει πάλι στο φεγγάρι το 2025 και χρησιμοποιεί το όνομα «Άρτεμις», της θεάς που γεννήθηκε στη Δήλο. Σε αυτήν την αποστολή θα περπατήσει η πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι. Μέσα από όλα αυτά που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Δήλο, θέλουμε να θυμίσουμε ότι αυτός ο ιερός τόπος κινδυνεύει. Μέσα από αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Δήλος ως αρχαιολογικός και εμβληματικός πολιτιστικός χώρος, πρέπει να θυμηθούμε ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης του νερού αφορά και πολλούς άλλους τόπους στη χώρα μας, και στον υπόλοιπο κόσμο. Μας αφορά όλους.

Αρχαία μνημεία στο νησί της Δήλου
© Dilan Duszguner

Και για όλα αυτά η επιστήμη έχει προειδοποιήσει εδώ και μισό αιώνα. Υπάρχει από το 1985 αυτή η καταπληκτική ομιλία προειδοποίηση του Καρλ Σέιγκαν στο Κογκρέσο.
Την επιστήμη την χρειαζόμαστε και θα έπρεπε να την είχαμε ακούσει πολύ περισσότερο εδώ και χρόνια. Ξέρουμε τι γίνεται και δεν έχουμε ακούσει τους επιστήμονες. Η δικιά μου η γενιά δεν τα κατάλαβε αυτά ή δεν ήθελε να τα ακούσει ή δεν την άφησαν να τα ακούσει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πλέον η λογική πλευρά του μυαλού μας δεν φτάνει για να μας ξεκουνήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσουμε στα συναισθήματά μας, στην καρδιά μας και να αισθανθούμε με όλο μας το είναι ότι κάτι αλλάζει άκρως προβληματικά για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας. Με αυτή την έννοια θα γίνει η συναυλία στη Δήλο.

Η ορχήστρα νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
EUYO concert in Hamburg © Daniel Dittus

Οι «4 εποχές» του Βιβάλντι «πειραγμένες»  αφού θα υπάρξει μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου», που θα παιχτούν στην Δήλο, προφανώς έχουν έναν συμβολισμό που θέλετε να δοθεί.
Η μουσική είναι επιλεγμένη για να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα. Οι περίφημες «4 εποχές», οι οποίες όμως θα παιχτούν σε μία διασκευή που λέγεται «οι (αβέβαιες) 4 εποχές», γιατί όλοι ξέρουμε ότι πλέον σχεδόν δεν βλέπουμε εποχές. Σε αυτή τη συναυλία αβέβαιο θα είναι ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όπου η μουσική του Βιβάλντι παίζεται με άλλο τρόπο, μοιάζει πιο πολύ με techno μέσα από αλγόριθμους που έχουν φτιάξει επιστήμονες. Αυτή τη μουσική θα την ακούσουμε από την ορχήστρα νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα νέα παιδιά της Ευρώπης από δεκαοκτώ χώρες, τα οποία θα συνοδεύονται από τον Σωκράτη Σινόπουλο με τη λύρα του. Στην ιστορική αυτή συναυλία θα βρίσκεται και η Ουκρανή Diana Tishchenko, πολύ σημαντική καλλιτέχνης στο κλασσικό βιολί. Και τι ωραία σύμπτωση, το Diana σημαίνει Άρτεμις. Να πω ότι στη Δήλο το βράδυ της επόμενης Δευτέρας θα βρίσκονται μόνο οι μουσικοί.

Diana Tishchenko
Diana Tishchenko © Anastasia Vodchenko

Είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό το φαινομενικά ετερόκλητο μείγμα, αρχαίων μνημείων και μυθολογίας με τη σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι η εποχή του Artificial Intelligence, της τεχνητής νοημοσύνης, όμως χρειαζόμαστε και την προγονική νοημοσύνη που στα αγγλικά είναι Ancestral Intelligence. Οπότε τα δύο A.I.'s, η Τεχνητή και η Προγονική Νοημοσύνη πρέπει να συναντηθούν, όχι γιατί ακούγεται ωραίο αλλά γιατί οι προκλήσεις της εποχής μας είναι τέτοιες που μόνο αν χρησιμοποιήσουμε και τις δυο νοημοσύνες μαζί θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Το μήνυμά της Δήλου είναι αυτό.

Εναέρια φωτογραφία του νησιού της Δήλου

Στη Δήλο, στην οποία γεννήθηκαν και ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, που έδωσαν τα ονόματά τους στις δύο εμβληματικές αποστολές στο φεγγάρι...
Όταν η NASA στην πρώτη αποστολή στην οποία περπάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι έδωσε το όνομα «Απόλλωνας», ήμουν μικρό παιδί, και δεν θυμάμαι κανέναν στην Ελλάδα να το συνέδεσε και να είπε: «Α, ο Έλληνας θεός». Σήμερα κινδυνεύαμε να γίνει ακριβώς το ίδιο. Να φύγει η Άρτεμις για το φεγγάρι και εμείς από την Ελλάδα να μην αντιδράσουμε λέγοντας «μια στιγμή, έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε». Και όταν λέω «εμείς», εννοώ το νησί, την ελληνική μυθολογία, τη σοφία που υπάρχει σε αυτή την μυθολογία και τα μηνύματά της, Αυτό που κάνουμε φέτος είναι μόνο η αρχή. Η Δήλος θα ακολουθήσει την «Άρτεμη» σε ολόκληρη την πορεία της μέχρι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης να περπατήσει στο φεγγάρι, και θα στέλνει πάντοτε το ίδιο μήνυμα στην ανθρωπότητα για την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δήλος

Κλείνοντας τη συζήτησή μας συμφωνήσαμε με την κυρία Μητσοτάκη ότι αυτή ακριβώς είναι η φράση «η προστασία της ζωής επάνω στον πλανήτη» και όχι η προστασία του πλανήτη όπως με υπερφίαλη άγνοια λέμε οι άνθρωποι. Ο πλανήτης, ό,τι ζημιά και να του κάνουμε, θα ξαναβρεί τον βηματισμό του και θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμάς, μέχρι να διαλυθεί σε περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί.


Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -ώρα προσέλευσης 20:00- στο site και τα social media του Μεγάρου. Θα μεταδοθεί ζωντανά και από το ARTE, σε πόλεις της Ευρώπης.

Σωκράτης Σινόπουλος
Σωκράτης Σινόπουλος © Σέβη Τσώνη

Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και τον διευθυντή Δημήτρη Αθανασούλη. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ