Πολιτισμος

13 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, Imany, Nick Waterhouse, Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, ταινίες του Όλιβερ Ρέσλερ, Athens Gardens Festival και τα φεστιβάλ για παιδιά Generations, Big Bang 6 και Bobos art festival

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 829
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
Generations στο ΚΠΙΣΝ: έρχεται με δράσεις για τα παιδιά © Νίκος Καρανικόλας

Συναυλίες, ταινίες, φεστιβάλ, δράσεις για παιδιά: 13 προτάσεις για πολιτιστικές εξόδους αυτή την εβδομάδα (26 Μαΐου-1 Ιουνίου)

Από τον Βιβάλντι στον Τζένκινς
Οι παρτιτούρες θα ανοίξουν τον μουσικό ορίζοντα από το ύστερο μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή στη συναυλία-αφιέρωμα στον Άρη και στη Λίλιαν Βουδούρη που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι και, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το «Stabat Mater» του Καρλ Τζένκινς, όπου η κλασική αρμονία εμπλουτίζεται με παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής. Στο μικρόφωνο η κλασική μονωδός Αγγελική Καθαρίου και η τραγουδίστρια Σαββίνα Γιαννάτου και στη μουσική διεύθυνση ο Δημήτρης Μπουζάνης και ο Σίμος Παπάνας.
Μέγαρο Μουσικής, 28 Μαΐου, στις 20:30

Δημήτρης Μπουζάνης

Αβανγκάρντ στη μεγάλη οθόνη
Με την ταινία «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν, που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ανοίγει στις 26 Μαΐου το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Έως τις 15 Ιουνίου φέρνει 110 ταινίες, αλλά και συζητήσεις με τη φιλοδοξία να αναδείξει ρηξικέλευθες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εννέα πολυβραβευμένα έργα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, κλασικές, αλλά και ξεχασμένες ταινίες που προβάλλονται αποκατεστημένες –όπως δύο βωβά φιλμ της δεκαετίας του 1920 από Γαλλίδες σκηνοθέτριες– και ποικίλα αφιερώματα (σε γυναίκες δημιουργούς και στους Μπαμπέτ Μανγκόλτ, Σατγιαζίτ Ρέι, Αντόνιο Ρέις και Μαργκαρίντα Κορντέιρο, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Ροβήρο Μανθούλη κ.ά.).
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 26 Μαΐου-15 Ιουνίου

"Οι ροδακινιές του Αλκαράς" της Κάρλα Σιμόν
12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: αυλαία έναρξης με τις "Ροδακινιές του Αλκαράς" της Κάρλα Σιμόν

Η Imany με τα Vodoo Cello της
Η γήινη φωνή της μας ταξίδεψε σε soulful μονοπάτια μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες «Don’t Be So Shy» και «You Will Never Know». Αυτή τη φορά, όμως, η Γαλλίδα τραγουδίστρια έρχεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη παρέα με 8 τσέλο. Αντλώντας από σπουδαίες μουσικές στιγμές, ετοιμάζει μια βραδιά γεμάτη τραγούδια των Nina Simone, αλλά και Radiohead, Cat Stevens, Donna Summer, Madonna, Ed Sheeran και Bob Marley που υπόσχεται να ερμηνεύσει με τη δική της γυναικεία δύναμη, καταργώντας σύνορα και αντιλήψεις.
Μέγαρο Μουσικής, 27 Μαΐου, στις 20.00

Imany
Imany

Πολιτισμός στο πράσινο ξανά
Τι κρύβουν οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου; Πώς δουλεύουν οι συντηρητές αρχαιοτήτων στον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς; Τι έχει να πει στα μικρά μας ο Άρης το βατραχάκι στο Λύκειο του Αριστοτέλη; Τι ήχο έχει ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά; Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστρέφουν στις 26-29 Μαΐου με εκπαιδευτικές δράσεις και θεματικές περιηγήσεις από την καρδιά της πόλης και τη Μονή Καισαριανής ως τα αρχαία μεταλλεία της Λαυρεωτικής στη Σούριζα και το φρούριο των Αιγοσθένων. Ακολουθήστε τες.

Στο μελωδικό σύμπαν του Nick Waterhouse
Αγαπά τη vintage αισθητική και ηχογραφεί μονοφωνικά γιατί αυτός ο ήχος ταιριάζει καλύτερα με τον ήχο της ψυχής του. Ο τραγουδοποιός από το Λος Άντζελες επιστρέφει στην Ελλάδα. Στις αποσκευές του φέρνει τις μελαγχολικές, λυρικές μελωδίες από το καινούργιο του άλμπουμ «Promenade Blue» σε μια συναυλία που θα έχει άρωμα 50s και 60s και ήχο rhythm and blues.
Piraeus Club Academy (Lou Lou is Present), 26 & 27 Μαΐου

Οικολογικός ακτιβισμός στο Κουκάκι
Γνωστός στα μέρη μας από τη σειρά «Occupy, Resist, Produce» που πραγματεύεται τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης του 2007-2008, ο Όλιβερ Ρέσλερ συμμετέχει στο δεύτερο επεισόδιο του προγράμματος Waste/d Pavilion με ταινίες που εξετάζουν ζητήματα κλιματικού ακτιβισμού. Με την κάμερά του θα βρεθούμε στα δάση Hambacher και Ende Gelände στη Γερμανία, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν την εξόρυξη λιγνίτη, αλλά και στη Νάντη της Γαλλίας, στην ακτιβιστική δράση κατά της δημιουργίας ενός νέου αεροδρομίου. Παράλληλα, στον χώρο προβάλλεται μια μικρού μήκους ταινία της Elsa Brès, εμπνευσμένη από τις ιδέες του οικο-φεμινισμού.
State of Concept, 27 Μαΐου -24 Σεπτεμβρίου

Ταινία του Όλιβερ Ρέσλερ
Wasted Pavillion στο State of Concept: από τη σειρά φιλμ "Everything’s coming together while everything’s falling apart: The ZAD" (2017) του Όλιβερ Ρέσλερ

Τα παιδία παίζει σε τρία φεστιβάλ
Μπουγέλα και βαρκάδες, συναυλίες και παραστάσεις, τρία φεστιβάλ βάζουν μπρος τις μηχανές με φουλ πρόγραμμα για τα πιτσιρίκια αυτό το Σαββατοκύριακο. Στο ΚΠΙΣΝ το Generations (28-29 Μαΐου, από τις 11.00) υπόσχεται δωρεάν διασκέδαση σε όλους με DJs και ζογκλερικά, ζωγραφική α λα Λίχτενσταϊν και χούλα χουπ, ποδηλατοεπισκευές και βόλτες με πατίνια.  Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Πάρκο Δουργουτίου το Big Bang 6 (28-29 Μαΐου, 11.30-19.30) ανεβάζει τον τόνο με ένα τσίρκο τρελών επιστημόνων, την ιστορία της Σταχτοπούτας στην πιο ηχηρή εκδοχή της και μουσικά ταξίδια με χάλκινα πνευστά. Το «Καμπαρέ των ζώων» του μουσικού Γιώργη Χριστοδούλου, «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χ. Κ. Άντερσεν και η νέα μουσική περφόρμανς του δίδυμου Κοσμίδης-Ιωάννου των Burger Project ζωντανεύουν στο Bobos Arts Festival στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής (29 Μαΐου, 11.00).

Big Band Festival 6
Big Band Festival 6 από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μουσικές στα πάρκα
Την κουβερτούλα μας για στρωματσάδα, άνετα παπούτσια για χορό και ραντεβού στο Athens Gardens Festival με τάνγκο και κουβανέζικα, τραγούδια της αγάπης και σουινγκ. Στις 26 Μαΐου (στις 20:00) οι Tanguerissimo θα μας περιμένουν για μιλόνγκα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στις 27 Μαΐου (στις 19:30) το Marios Strofalis Quartet και η Ειρήνη Τουμπάκη τραγουδούν την αγάπη στο Πάρκο Ελευθερίας. Στις 28 Μαΐου (στις 20:00) η Martha Moreleon σκορπά λάτιν ευφορία στο βουναλάκι του Σταθμού Λαρίσης (Σάμου 75), ενώ στις 29 Μαΐου (στις 20:00) παραδινόμαστε στη gypsy jazz των Manouchedrome στο Άλσος Παγκρατίου.

Απρόσμενα μουσικά ντουέτα στην Κοτζιά
Η Μαρίνα Σάττι συναντά τον ηχητικό καλλιτέχνη και συνθέτη Jeph Vanger και η Καίτη Γαρμπή τη γυναικεία μπάντα Someone Who Isn't Me, η Λένα Πλάτωνος και ο Die Arkitekt παρουσιάζουν κομμάτια από τη δισκογραφία τους, ο κρουστός Νίκος Τουλιάτος συνυπάρχει στη σκηνή με τον πειραματιστή Στέλιο Γιαννουλάκη, ο DJ Rico και η σοπράνο Κάτια Πάσχου προσφέρουν έναν συνδυασμό όπερας και χιπ χοπ. Είναι κάποια από τα απρόσμενα Music Doubles στο φετινό Athens Digital Arts Festival. Στην καρδιά της πόλης, με ελεύθερη είσοδο και projection mapping show πάνω στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.
Πλατεία Κοτζιά, 25-29 Μαΐου

Οι νέοι θεατρίνοι κατεβαίνουν στη Λένορμαν
Εδώ και 11 χρόνια μας έχει συστήσει 308 ομάδες και 1.958 καλλιτέχνες της σκηνής. Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων Off Off Athens επανακάμπτει με δύο παραστάσεις κάθε βραδιά που διηγούνται περιπέτειες βγαλμένες από το διαμέρισμα της διπλανής πόρτας, την μεγάλη Ιστορία αλλά και από τη δεξαμενή της παγκόσμιας δραματουργίας.
Θέατρο Επί Κολωνώ, 25 Μαΐου - 22 Ιουνίου

"Swell" στο Off Off Athens
"Swell" στο Off Off Athens

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY