Life in Athens

18o Athens Digital Arts Festival: Έρχεται κι εξερευνά το «FutuRetro»

Περισσότερα από 600 έργα, περφόρμανς, απρόσμενες συναντήσεις κι εργαστήρια στην πόλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα

Athens Digital Arts Festival (ADAF): Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης που επιστρέφει στην Πλατεία Κοτζιά, 25-29 Μαΐου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοτζιά, από τις 25 έως τις 29 Μαΐου 2022, στο κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome. Η φετινή διοργάνωση εξερευνά τη θεματική «FutuRetro» και μας καλεί να δούμε το σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος.

Πολυσυλλεκτικό, όπως κάθε χρονιά, το πρόγραμμα του Athens Digital Arts Festival θα αποτελείται από περισσότερα από 600 μοναδικά έργα που θα εμπίπτουν στις ήδη γνώριμες κατηγορίες του: video art, διαδραστικά και οπτικοακουστικά installation, live performances, animation, έργα εικονικής, επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας (VR/AR/XR), games, digital image, web art, δημιουργικά εργαστήρια, ομιλίες και το παιδικό πρόγραμμα ADAF KIDS, για το πάντα ανήσυχο παιδικό κοινό.

Ταυτόχρονα, μία από τις πιο αγαπημένες κατηγορίες του φεστιβάλ, το ADAF MUSIC, επεκτείνεται φέτος και στον αστικό ιστό και συγκεκριμένα στο ADAF Stage, την σκηνή που θα στηθεί στην Πλατεία Κοτζιά ειδικά για να φιλοξενήσει μοναδικές performance, μουσικές και μη, σε συνδυασμό με Projection Mapping Show πάνω στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

18th ADAF | FutuRetro - Teaser

Το Athens Digital Arts Festival καλλιεργεί γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και έργων με άλλα φεστιβάλ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ερευνώντας και παρουσιάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις στις ψηφιακές τέχνες.

ADAF MUSIC: Τι θα συμβεί στη σκηνή του 18ου Athens Digital Arts Festival στην Πλατεία Κοτζιά

Το ADAF Music είναι μία από τις πιο αγαπημένες κατηγορίες του φεστιβάλ που όπως δηλώνει και το όνομα της είναι αφιερωμένη στην μουσική, αγαπημένοι Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν είτε live, είτε προηχογραφημένα το έργο τους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Οι μουσικές performance που θα πραγματοποιηθούν στο  ADAF Stage θα συνοδεύονται με 3D Projection Mapping Show πάνω στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα του θα έχουν τα What's Up Music Doubles, ένα πρότζεκτ του φεστιβάλ που γεννήθηκε υπό το πρίσμα της φετινής θεματικής του «FutuRetro», με πειραματική και αναστοχαστική διάθεση προς τη σύγχρονη ελληνική μουσική και τα κύρια χαρακτηριστικά της. Τι θα γινόταν αν μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική σταδιοδρομία συναντούσαν τη νέα γενιά μουσικών της Ελλάδας; Πώς υπάρχουν στην ψηφιακή εποχή, πιο παραδοσιακά ακούσματα και ήχοι; Ποια η σχέση της προ-ηλεκτρονικής μουσικής με την παραγωγή του σήμερα; Τα What's Up Music Doubles φέρνουν στο ADAF Stage απρόσμενες και μοναδικές συνεργασίες μεταξύ μουσικών από διαφορετικά είδη και χρονικές περιόδους, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο κράμα από τις μουσικές αναφορές της Ελλάδας.

Μαρίνα Σάττι
Μαρίνα Σάττι: Η τραγουδίστρια με τη μελωδική φωνή που θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision 2024 © Instagram/ marina_satti

Στο πλαίσιο των What's Up Music Doubles θα εμφανιστούν στη σκηνή του ADAF Stage τα εξής μουσικά ζεύγη:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

21:00 | Μαρίνα Σάττι x Jeph Vanger

Η Μαρίνα Σάττι θα παρουσιάσει live μουσικά κομμάτια από τον πρώτο της δίσκο, YENNA, και θα την ακούσουμε για πρώτη φορά σε συνδυασμό με ηλεκτρονική μουσική, αφού μαζί της στη σκηνή θα βρίσκεται ταυτόχρονα και ο Jeph Vanger. Μαζί θα παρουσιάσουν μία νέα ηχητική προσέγγιση στα μουσικά κομμάτια της Σάττι, ένα κράμα παράδοσης, σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής και μπάσου.

Καίτη Γαρμπή

22:00 | Καίτη Γαρμπή x Someone Who Isn't Me

Μία μοναδική συναυλία με την κορυφαία ελληνίδα σταρ του πενταγράμμου Καίτη Γαρμπή και τις αγαπημένες του εναλλακτικού κοινού Someone Who Isn't Me θα πραγματοποιηθεί στο ADAF Stage.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

21:00 | IOTA PHI x VASSIŁINA

H IOTA PHI, γνωστή και ως Ilia Darlin, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσικός παραγωγός και βραβευμένη σκηνοθέτις μουσικών βίντεο. Στο παρελθόν, έχει ανοίξει συναυλίες για τους Orbital, τη Florence and the Machine, Marina and the Diamonds και Muse. Στο πλαίσιο των What’s Up Music Doubles, θα μοιραστεί την σκηνή με τη VASSIŁINA, την εξίσου ταλαντούχα μουσικό και παραγωγό, που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις avant pop - electronica μελωδίες της και τα υπέροχα φωνητικά της.

23:00 | good job nicky x Misogi

Ένα What's Up Music Doubles - Special Edition, όπου ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης good job nicky θα πλαισιώσει την live εμφάνιση του με το εντυπωσιακό digital visual show του εικαστικού καλλιτέχνη Misogi.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

21:00 | Pan Pan x Καλλιόπη Μητροπούλου

Ένα live mixtape με επιλογές από τη δισκογραφία του Pan Pan, της Καλλιόπης Μητροπουλου, κλασικές συνθέσεις 17ου αιώνα και ποπ επιτυχίες του 20ου, όλα ενορχηστρωμενα με live sequencing, synths, βιολιά, turntables, φωνές και θόρυβο.

Λένα Πλάτωνος

22:00 | Λένα Πλάτωνος x Die Arkitekt

Η Λένα Πλάτωνος και ο Die Arkitekt ανεβαίνουν στο ADAF Stage και παρουσιάζουν κομμάτια από τον νέο δίσκο του Die Arkitekt, καθώς επίσης και διασκευές σε κλασικά τραγούδια της Λένας Πλάτωνος από το σύνολο της δισκογραφίας της.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

21:30 Νίκος Τουλιάτος x Στέλιος Γιαννουλάκης

Ο Νίκος Τουλιάτος ένας μουσικός με μεγάλο ταλέντο στην τεχνική διαφόρων κρουστών και των drums, που έχει παίξει παντού, τα πάντα, με όλους, σε όλα τα είδη τέχνης τα τελευταία 50 χρόνια της μουσικής του περιπέτειας, θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πειραματιστή μουσικό, συνθέτη και σχεδιαστή ήχου, Στέλιο Γιαννουλάκη σε ένα εκρηκτικό αυτοσχεδιαστικό μουσικό υπερθέαμα.

23:00 DJ Rico x Κάτια Πάσχου

Ο Βαγγέλης Σερίφης, γνωστός και ως DJ Rico θα συναντήσει τη σοπράνο Κάτια Πάσχου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας στο κοινό έναν εκρηκτικό και πρωτοπόρο συνδυασμό όπερας και hip hop. Η τεχνική που θα χρησιμοποιήσουν, θα παρουσιαστεί νωρίτερα την ίδια μέρα, στο εργαστήριο Classic (And) Hip Hop: Element Of An Innovative Creation (Κυριακή 29 Μαΐου 2022, 19:00, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο workshops@adaf.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Ακόμη, στο πλαίσιο του ADAF Music θα παρουσιαστούν στη σκηνή της Πλατείας Κοτζιάς εξαιρετικοί μουσικοί καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε μία σειρά συναυλιών:

O Στέλιος Γιαννουλάκης, συνθέτης και σχεδιαστής ήχου, αυτοσχεδιάζει χρησιμοποιώντας modular συνθεσάιζερ, παιχνίδια με μία δημιουργική προσαρμογή κυκλωμάτων σε ηλεκτρονικές συσκευές παραγωγής θορύβου DIY και μηχανές τυμπάνων στο Disco Accuracy (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, 20:00).

Το minimal synth duo, Incirrina θα παρουσιάσει τη μουσική performance Positronic Brains, μια ενιαία σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής όπου τα ambient ηχοτοπία εναλλάσσονται με κομμάτια και τραγούδια εμπνευσμένα από τρία ανθρωπόμορφα ρομπότ, δημιουργήματα ενός από τους μετρ της επιστημονικής φαντασίας, του Isaac Asimov (Σάββατο 28 Μαΐου 2022, 20:00).

To darkwave-electro, synthwave, post punk σχήμα των Meat Injection παρουσιάζει στη σκηνή του 18ου Athens Digital Arts Festival το πρώτο του album με τίτλο System Anomaly (Κυριακή 29 Μαΐου 2022, 20:00).

18thadaf_1x1.jpg

18o Athens Digital Arts Festival: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Η performance της Myriam Bleau είναι εμπνευσμένη από τα γραπτά της Donna Haraway και τη μεθοδολογία του speculative architecture, το έργο «Unsculpt» εξερευνά με την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τις σκηνές της φύσης και της πόλης που δημιουργούνται από τον συνδυασμό των ανθρώπινων και μηχανικών στοιχείων.

museum_of_the_moon_by_luke_jerram._white_night_riga_lativia_2017._photo_by_robert_sils.jpg
Museum of the Moon by Luke Jerram. White Night Riga, Lativia, 2017 © Robert Sils

To εντυπωσιακό outdoor installation «Museum of the Moon», του βρετανού καλλιτέχνη Luke Jerram. Το φεγγάρι προσγειώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Με διάμετρο 7 μέτρα, το έργο απαρτίζεται από φωτογραφίες σε 120 dpi από την επιφάνεια της σελήνης όπως τις έβγαλε η NASA.

Η εγκατάσταση «Wave» της ομάδας Squidsoup

Η εγκατάσταση «Wave» της ομάδας Squidsoup στην Πλατεία Κοτζιά, ένα πείραμα φωτός στη μορφή ενός δυναμικού γλύπτου κύματος.

Το «SUPERSELFIE», μια διαδραστική εγκατάσταση του Χιλιανού Felipe Prado στις βιτρίνες του notos στην Αιόλου, θα δώσει την ευκαιρία στους θεατές να δουν πώς δημιουργείται για ένα λεπτό «ένα κοινωνικό δίκτυο εκτός σύνδεσης».

lumen-lowres.png

To «LumenII», των Πολωνών IPGroup, μια μοναδική εμβυθιστική εμπειρία στο υπόγειο του πρώην notoshome, που αψηφά την έννοια του χώρου και παίζει με τις ψευδαισθήσεις.

Στην ολοήμερη Cinemateque, έργα Video Art και Animation θα προβάλλονται όλη μέρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολών, με θεματικές συλλογές έργων, αφιερώματα και συνεργασίες.

Τα ADAF εργαστήρια διδάσκουν τα πάντα για τα NFT έργα τέχνης από τους ειδικούς και πώς να φτιάξουν οι συμμετέχοντες το δικό τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μέρος στο μουσικό OpenLab για τη σύντμηση της δραματουργίας με την τεχνολογία. Δείτε το εργαστήριο Classic (and) hip hop: element of an innovative creation με τεχνικές sampling από τον DJ Rico.

Η απονομή των ΑDAF Awards την Κυριακή 29 Μαΐου στις 21:00.

To «Aeternitas and Persephone» του Stuart Ward είναι ένα έργο animation κυκλικής διάρκειας, το οποίο συνδυάζει την αρχαία αισθητική με τη σύγχρονη τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα όραμα για το μελλοντικό παρελθόν.

distributive-intelligence-walcheturm.jpg

Οι εντυπωσιακές καινοτόμες και διαδραστικές εγκαταστάσεις της κεντρικής έκθεσης. ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι: «Distributive intelligence | Agroupmind», του Lukas Truninger, μια χορευτική πίστα για ρομποτάκια. Το «INTERPOLATE» της Αγγελίνας Παπαχατζάκη, ένα εντυπωσιακό wearable που αναπαράγει κιναισθητικά τις κινήσεις μιας χορεύτριας μέσω της τεχνολογίας pneumatics. Το «Do you Feel Connected?» μια μοναδική εγκατάσταση των infuture.institute εμπνευσμένη από την κουλτούρα του internet και το πώς τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τη ζωή μας. Το «Orbis Tertius» είναι μια εγκατάσταση για την χαρτογράφηση του πλανήτη Άρη, και τα μεγάλα δεδομένα τα οποία ταξιδεύουν από την επιφάνειά του ως τον γεννητικό απεικονιστή που βρίσκεται στην έκθεση.

cristian-rizzuti-amnesia.jpg

ADAF Kids: Το παιδικό πρόγραμμα του 18ου Athens Digital Arts Festival

Το φετινό παιδικό πρόγραμμα του Athens Digital Arts Festival, το ADAF Kids, αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο των μικρών φίλων, όσο και των επισκεπτών κάθε ηλικίας. Έργα animation γεμάτα χρώματα, περιπέτειες και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, εργαστήρια, installations, games, 3D περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, καινοτόμα φιλικά ρομπότ, καθώς και ένα διαδραστικό 360° παραμύθι για παιδιά.

H 18η διοργάνωση στοιχηματίζει να σχηματίσει χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, καθώς επίσης να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να οξύνουν την κριτική τους σκέψη.

Τρία ρομπότ
© Paweł Szarzyński

To «Line Wobbler», ένα παιχνίδι μονοδιάστατου hardware του Γερμανού Robin Baumgarten, με ένα χειριστήριο, φτιαγμένο από ένα σιδερένιο ελατήριο και μία μακριά LED ταινία. Πρόκειται για ένα πείραμα, που έχει βραβευτεί για τον μίνιμαλ σχεδιασμό του, για τη χρήση πρωτότυπων μηχανικών εισαγωγής (input), καθώς και την ενσωμάτωση του φυσικού χώρου στο παιχνίδι.

Το «Floooor» του Σουηδού μουσικού Håkan Lidbo, ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με 36 αισθητήρες που συνδέονται με ένα μουσικό πρόγραμμα και ηχεία. Ένα χαλί, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του φεστιβάλ με σκοπό να φτιάξουν, μέσω μιας ομαδικής αυτοσχέδιας χορογραφίας, μία νέα μουσική σύνθεση και να εξερευνήσουν διαφορετικά ηχητικά μοτίβα.

Δύο έργα εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, που θα αλλάξουν τον τρόπο που παρακολουθούν μια ταινία, αφού θα τους δώσουν την αίσθηση ότι μεταφέρονται τα ίδια σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο:

  • Το «Cosmogonic» του Πολωνού καλλιτέχνη Paweł Szarzyñsk είναι μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας βασισμένη στο έργο του Πολωνού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Stanisłav Lem, το οποίο ερευνά την ανθρωπότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από εικόνες μακρινών πλανητών και μηχανικών όντων.
  • Στο «Tops of Memory II Illusion», με τα VR γυαλιά, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δουν κινούμενα σχέδια ζωγραφισμένα πάνω σε υλικά ζωγραφικής που δημιουργούν μια ξεχωριστή και δυναμική εμπειρία. Τι θυμούνται οι άνθρωποι όταν κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν;

Το «Somewhere» του Florian Panzer είναι ένα διαδραστικό 360° παραμύθι με πρωταγωνιστές χαριτωμένα ζωάκια. Συνοδεύεστε τον μικρό Unrund στην πιο διασκεδαστική περιπέτεια της ζωής του! Η εγκατάσταση προσκαλεί τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με παιχνίδια νέες -και μη- οικείες καταστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να βιώσουν το άγνωστο που συχνά δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το νομίζουν.

kids_animation_tino_-_anna_lucia_perez_1.png
Σκηνή από το animation «TINO» της Anna Lucia Perez

Μικρού μήκους animation ταινίες από όλο τον κόσμο, που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά και προ-εφήβους και θα προβάλλονται καθημερινά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολών, που θα λειτουργεί στον έκτο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος πρώην notoshome.

Από το πρόγραμμά φέτος δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδιά-δημιουργοί, οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάς υπέβαλαν τα έργα τους. Παιδιά ηλικίας εννέα έως δέκα επτά ετών με φιλοδοξία και ταλέντο δείχνουν πως η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει ηλικία.

Κρατώντας ως γνώμονα τα παιδιά-δημιουργούς, το ADAF συνεργάζεται φέτος με το Animasyros - Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ για ταινίες animation, το οποίο παραχώρησε τις τελικές δημιουργίες των παιδιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχει διοργανώσει. Σε αυτά τα εργαστήρια συμμετείχαν παιδιά ή έφηβοι, δημιουργώντας με τους εκπαιδευτές ευφάνταστα animation.  

Τα εργαστήρια του ADAF Kids

Το Athens Digital Arts Festival έχει ετοιμάσει τρία μοναδικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού, που εξερευνούν τις δημιουργικές πτυχές του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού, και παράλληλα λειτουργούν ενθαρρυντικά ως μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της καινοτόμας επιστήμης και τεχνολογίας.

Εργαστήριο Ρομποτικής - Ρομποτικό Ηλιοτρόπιο: Ο κόσμος γύρω μας δουλεύει με ρομπότ και δεν εννοούμε μόνο την «ρομποτική σκούπα». Η ευρεία χρήση της ρομποτικής και του αυτοματισμού οφείλεται στο ότι τα πράγματα γίνονται έτσι πιο εύκολα, οικονομικά και πάνω από όλα οικολογικά. Δείτε από κοντά μια οικολογική εφαρμογή της ρομποτικής που σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας.

Εργαστήριο 3D Printing: Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που ήδη κατασκευάζει σπίτια και προορίζεται να κατασκευάσει χωριά στον Άρη. Πλήρως συντονισμένη με την εποχή της πληροφορίας, φτάνει απλά να δημιουργήσετε το σχέδιο και ο εκτυπωτής μπορεί να φτιάξει τα πάντα. Φανταστείτε, σχεδιάστε, διορθώστε και εκτυπώστε ό,τι θέλετε… Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα προγράμματα, τα μηχανήματα και τις βασικές αρχές, ώστε να εκτυπώνετε και σπίτι σας.

Εργαστήριο Sound Design - Design your own sound: Εισηγητής του εργαστηρίου είναι τα Αlterkids, υπό τη στέγη του Cinema alive. Ο Thin Karma, σε παράλληλη σύνδεση του επερχόμενου live του στο 18ο ADAF με αναφορά στα Interspecies του & το Workshop Sound Design for Kids, προσεγγίζει την εικονική απομυθοποίηση στην οποία έχει εισέλθει ένα παιδί με άμεση αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας και εκπαιδεύοντας το παιδί με τα ίδια εργαλεία που θα χρησιμοποιεί ο ψηφιακός ήρωάς του ή το αγαπημένο του ψηφιακό παιχνίδι.

Δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια:

Κλείστε θέση στέλνοντας το ονοματεπώνυμο του παιδιού που θέλει να συμμετάσχει, την ηλικία του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας του κηδεμόνα στο workshops@adaf.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

18o Athens Digital Art Festival - Info:

  • Τοποθεσία κεντρικής έκθεσης: Κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome | Κρατίνου 3-5, Πλατεία Κοτζιά
  • Eίσοδος: Στρέιτ 1
  • Ώρες λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: 11:00 - 22:30
  • Ώρες λειτουργίας ADAF Stage : 20:00 - 24:00
  • Όλες οι εκδηλώσεις του 18ου Αthens Digital Art Festival πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Το 18ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ