Πολιτισμος

Ο Τάσος Αποστολίδης διδάσκει την τεχνική γραφής σεναρίου

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom και μπορούν να τα παρακολουθήσουν κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεμινάρια για την τεχνική γραφής σεναρίου από τον Τάσο Αποστολίδη
Ο Τάσος Αποστολίδης

Σεμινάρια για την τεχνική γραφής σεναρίου από τον Τάσο Αποστολίδη - Οι θεματικές ενότητες και η διαδικασία συμμετοχής και παρακολούθησης.

Η τεχνική γραφής σεναρίου είναι η ίδια, είτε πρόκειται για κινηματογραφική ταινία είτε για κόμικ, είτε για τηλεοπτική σειρά και αποτελείται από ένα σύνολο κανόνων και διαδικασιών που εξασφαλίζουν κατά το δυνατό ένα αισθητικά, τεχνικά και δομικά άρτιο σενάριο. Στα σεμινάρια που θα παραδίδει ο Τάσος Αποστολίδης, κάθε Σάββατο από τις 20 Νοεμβρίου, πέρα από την τεχνική της σεναριογραφίας, τονίζεται η επιμονή, η αποφασιστικότητα, η πίστη στον εαυτό μας και δίνεται μεγάλη προσοχή στις πρακτικές εφαρμογές της θεωρίας. Tα διά ζώσης μαθήματα λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Συνεπώς μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

ΣΚΕΛΕΤΟΣ - ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η ύλη φέτος αναπροσαρμόστηκε, δίνοντας έμφαση στη γραφή σεναρίου για τηλεοπτικές σειρές, λόγω της υποχρεωτικής μετάδοσης ελληνικών σειρών από όλα τα κανάλια, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες για σενάρια.

  1. Εισαγωγή. Τι είναι: Δημιουργική διαδικασία. Δημιουργική και Καλλιτεχνική φαντασία. Ταλέντο. Έμπνευση. Προσωπική ευθύνη του δημιουργού.
  2. Ορισμός και χαρακτηριστικά σεναρίου για κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά, κόμικς. Δραματική δομή: Δέση, Σύγκρουση, Λύση, Κρίσιμες σκηνές. Εργασία: Πρώτη απόπειρα σεναριογραφής.
  3. Θέμα: Δράση, Ήρωας/ες. Πώς βρίσκουμε το θέμα του σεναρίου. Πώς βρίσκουμε το υλικό του. Η σημασία της έρευνας. Εργασία: Γραφή μικρού σεναρίου με δοσμένο θέμα.
  4. Ο Ήρωας/ήρωες. Γνωριμία με τον ήρωα/ες. Προσεναριακή και μετασεναριακή ζωή των ηρώων. Αλληλεπιδράσεις των ηρώων. Οι τρεις τομείς της δράσης των ηρώων. Εργασία: Γραφή μικρού σεναρίου με ελεύθερο θέμα.
  5. Φτιάχνοντας τους ήρωες. Βιογραφία. Ανάγκες του κάθε ήρωα. Σεναριακή ζωή. Άποψη. Στάση ζωής. Προσωπικότητα. Συμπεριφορά. Αποκάλυψη. Ταυτότητα. Εργασία: Δημιουργία ηρώων.
  6. Ξετυλίγω τον μύθο. Γραμμική και παράλληλες αφηγήσεις. Αρχή, τέλος, σεκάνς, ανεξάρτητες σκηνές, κρίσιμες σκηνές. Αυτοτέλεια επεισοδίου και ενωτικές σκηνές τηλεοπτικής σειράς. Εργασία: Ανάλυση κιν/φικού σεναρίου, τηλεοπτικού επεισοδίου.
  7. Οικοδόμηση του σεναρίου. Η μέθοδος του ψαροκόκαλου - Κάρτες. Η ‘’Διασκευή’’ ένα αυτοδύναμο έργο. Εργασία: Διασκευή ενός διηγήματος ή ποιήματος σε σενάριο με την παραπάνω τεχνική.
  8. Η γραπτή μορφή του σεναρίου (επαγγελματική). Η δράση ως κινούσα αιτία της σκηνής. Εργασία: Εφαρμογή της μεθόδου στο σενάριο της 4ης ενότητας.
  9. Τα τρία τελικά βήματα για το γράψιμο του σεναρίου. Διάλογοι. Συνεργασίες. Εργασία: Τελική μορφή σεναρίου με 5+ σελίδες.
  10. Οι τρεις ιώσεις της σεναριογραφής. Εξομολογήσεις. Κριτική των μαθημάτων. Εργασία: Προαιρετική γραφή σεναρίου και αποστολή, για παρατηρήσεις, σε εύλογο χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εργασίες ετοιμάζονται και παρουσιάζονται στο επόμενο μάθημα.

Τάσος Αποστολίδης | Τεχνική Γραφής Σεναρίου | Δημιουργική Γραφή | Φθινόπωρο 2021 | IANOS

INFO
Διάρκεια μαθημάτων

Δέκα τρίωρα πρωινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρες και ώρες
Σάββατο 10:30-13:30
Δίδακτρα
340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
Βρείτε την αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ


Ποιος είναι ο Τάσος Αποστολίδης

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και υπηρέτησε, για 42 χρόνια, στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, από τα οποία τα 36 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως καθηγητής, διευθυντής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων.
Το, ίσης περίπου διάρκειας, συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν στις δεκαετίες του 1980 και 1990 σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ευθυμογραφήματα για κατηφείς».
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 γράφει σενάρια και διασκευάζει σε κόμικς, κλασικά έργα της αρχαιότητας (ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.α) συνεργαζόμενος με κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές.
Από τα 32 βιβλία του, επτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τρία στα γαλλικά, δύο στα γερμανικά, δύο στα τουρκικά και ένα στα κινέζικα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης.
Ειδικά οι διασκευές σε κόμικς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις, στην Ελλάδα, το 1.000.000 αντίτυπα, βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013» με την παραγωγή "DHE DUTY OF COMEDY". Ακόμη η «Λυσιστράτη» ήταν ένα, από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον «Παρθενώνα των βιβλίων», το εμβληματικό αυτό έργο της Μarta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας.
Έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και stand-up comedy. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A, καθώς και της Ιnternational Federation M.E.I.
Διετέλεσε διοργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων σχετικών με σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία. Διδάσκει «Τεχνική Γραφής Σεναρίου» σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ