Visual Browsing

Ο Μάκης Προβατάς συζητά με τον Σταμάτη Κριμιζή

Ο Μάκης Προβατάς και ο Σταμάτης Κριμιζής
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.
  • A-
  • A+
0
Ο Μάκης Προβατάς συζητά με τον ακαδημαϊκό διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή στη δράση «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού».

Ο δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός του Athens Voice 102.5 και συγγραφέας Μάκης Προβατάς θα συντονίσει μια σειρά από μηνιαίες διαδικτυακές συζητήσεις που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Η θεματική των συζητήσεων έχει τίτλο «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» και οι καλεσμένοι που θα συμμετάσχουν είναι διακεκριμένα πρόσωπα που θα αναλύσουν ζητήματα πάνω στη Γλώσσα, τη Φιλοσοφία, την Ιστορία, τις Επιστήμες και τις Τέχνες.

Ο Μάκης Προβατάς θα συντονίσει τις συζητήσεις με θέμα «Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού»
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της δράσης και δήλωσε: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, γιατί προσωπικότητες διεθνούς κύρους μάς τιμούν με την παρουσία τους και δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τον τρόπο σκέψης τους και τις αξίες με τις οποίες πορεύθηκαν προς την πνευματική και κοινωνική καταξίωση. Επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουν πρότυπα ζωής, ιδιαίτερα για τους νέους της πατρίδας μας».

Καλεσμένος της πρώτης συζήτησης που ξεκινά αύριο, Πέμπτη είναι ο σπουδαίος ακαδημαϊκός διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής. Ο κ. Κούκης θα απευθύνει χαιρετισμό στη διαδικτυακή συνάντηση, ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή και μέλος του ΕΙΠ. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο γραφείο του Πρόδρομου Μποδοσάκη, γραφείο του εκάστοτε Προέδρου του ΕΙΠ.

Σχετικα
NASA: Το Voyager 1 άκουσε τον βόμβο του μεσοαστρικού διαστήματος
NASA: Το Voyager 1 άκουσε τον βόμβο του μεσοαστρικού διαστήματος

 

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Σταμάτης Κριμιζής. Επιστήμη του Διαστήματος [Θεωρία και Εφαρμογές]

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU/APL). Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991. Ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 - 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013). 

Σχετικα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πόσο mainstream είναι η βιωσιμότητα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πόσο mainstream είναι η βιωσιμότητα

Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons. Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. 

Ο πρώτος καλεσμένος Σταμάτης Κριμιζής
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου "Saturn from Cassini", Springer, 2009. Έχει τιμηθεί με το  Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και New Horizons, μεταξύ άλλων. Είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA),πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU). Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα, του απένειμε το βραβείο COSPAR Space Science Award 

Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011). Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο Laurels Award for Team Achievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012). Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών του απένειμε το Jean Dominique Cassini Μετάλλιο (2014),η ΑΙΑΑ το  James Van Allen Space Environment Award (2014), το Smithsonian National Airand Space Museum το Trophy for Lifetime Achievement (2015) και η American Astronautical Society το Space Flight Award for 2015 (2016). 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5