Πολιτισμος

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της KOA ο Στέφανος Τσιαλής

Μετά τη μη ανανέωση της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67635-136376.jpg

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τοποθετήθηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου ο Στέφανος Τσιαλής. Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων στον Στέφανο Τσιαλή γίνεται μετά την ολοκλήρωση της θητείας στην ίδια θέση, του Βασίλη Χριστόπουλου. Πριν από έξι μήνες ο Βασίλης Χριστόπουλος εξέθεσε τα κρίσιμα θέματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, του ζήτησε να λάβει άμεσα την απόφαση της ανανέωσης ή αντικατάστασής του. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8/5  για τον απολογισμό της τριετούς θητείας του ο κ. Χριστόπουλος είχε δηλώσει πως «αν λυθούν τα προβλήματά της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μπορεί να μεγαλουργήσει» εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το μέλλον της Ορχήστρας.  «Φεύγω με βαριά καρδιά αλλά ήσυχη τη συνείδησή μου» συμπλήρωσε, διερωτώμενος ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο κ. Τσιαλής, είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν είχε την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Ο Στέφανος Τσιαλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Μετά από σπουδές στο πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter.

Η πρώτη του ανάθεση έργου τον οδήγησε στο Κρατικό Θέατρο του Meiningen ως Διευθυντή Σπουδών και Βοηθό Μαέστρου. Στο θέατρο αυτό επέστρεψε με επιτυχία από το 2005 ως το 2009 ως μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1995 διηύθυνε στο Meiningen τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Μεταξύ 1997 και 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας.  Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha.

Στις καλλιτεχνικές περιόδους από το 2001 έως το 2004, ο Στέφανος Τσιαλής ήταν μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου.  Το Δεκέμβριο του 2014 θα ηχογραφήσει έργα του Γερμανού συνθέτη Hans Pfitzner για την εταιρία ΝΑΧΟS ενώ τον ερχόμενο Ιούλιο θα έχει το ντεμπούτο του με την ορχήστρα τής Όπερας της Μπολόνιας.

 «Πιστεύω πως αν λυθούν τα προβλήματά της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μπορεί να μεγαλουργήσει». Με αυτή τη φράση, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το μέλλον της ΚΟΑ, έκλεισε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον απολογισμό της τριετούς θητείας του, ο Βασίλης Χριστόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, ο οποίος μέσα στα τρία αυτά χρόνια έφερε την πολυπόθητη αναγέννηση στην πρώτη ορχήστρα της χώρας. Χθες μίλησε για τελευταία φορά ως διευθυντής της, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Από σήμερα λήγει επισήμως η θητεία των διευθυντών των κρατικών ορχηστρών της χώρας κι έτσι η ΚΟΑ είναι πλέον ακέφαλη και συν τοις άλλοις σε οικονομικό αδιέξοδο. Και να θέλει ο Βασίλης Χριστόπουλος νομικά δεν μπορεί να κυβερνήσει άλλο την Ορχήστρα, η οποία θα συνεχίσει με «αυτόματο πιλότο» έως τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ για τη νέα σεζόν όλα είναι στον αέρα, αφού κανονικά, όπως ενημέρωσε ο Χριστόπουλος, η Ορχήστρα θα έπρεπε να διακόψει και να ξαναξεκινήσει από το 2015 τις δραστηριότητές της λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οταν πριν από έξι μήνες ο Βασίλης Χριστόπουλος εξέθεσε τα κρίσιμα θέματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, του ζήτησε να λάβει άμεσα την απόφαση της ανανέωσης ή αντικατάστασής του. Μέχρι χθες δεν είχε λάβει καμιά απάντηση... Σε αντιπαράθεση με τα όσα συμβαίνουν, ο Β. Χριστόπουλος εξέφρασε χθες στη συνέντευξη Τύπου τις απόψεις του, μεταξύ των οποίων το πιστεύω του ότι τα τρία χρόνια θητείας είναι λίγος χρόνος για να ολοκληρώσει κανείς το έργο του, την αναγκαιότητα έγκαιρης ενημέρωσης της ανανέωσης ενός διευθυντή και ύπαρξης επιτροπής που να αποφασίζει, η οποία να συμπεριλαμβάνει μουσικούς της ορχήστρας.

Πώς είναι δυνατόν η ΚΟΑ παρά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια επί Χριστόπουλου (αλλαγή της εικόνας της, εξωστρέφεια, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, μεγάλη οικονομία, εισπρακτική επιτυχία και κυρίως άνοδος του καλλιτεχνικού επιπέδου της Ορχήστρας) να βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση; Λογικό, όταν η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί στα βασικά, όταν οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν με ένα απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, οι κενές θέσεις μόνιμων μουσικών έχουν πολλαπλασιαστεί και επιπλέον το Μέγαρο Μουσικής στο οποίο η ΚΟΑ θα μπορούσε να λειτουργεί ως resident orchestra (πρόταση του Χριστόπουλου) κρατάει από τον Μάρτιο του 2012 τα έσοδα από τις συναυλίες της ΚΟΑ. «Φεύγω με βαριά καρδιά αλλά ήσυχη τη συνείδησή μου» λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος, διερωτώμενος και ο ίδιος ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ