karathanos.jpg

Δημήτρης Καραθάνος

O Δημήτρης Καραθάνος αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά από το 2002. Εργάζεται στην Athens Voice από το 2005. Παίζει ροκ εν ρολ και κυκλοφορεί δίσκους με τους Dread Astaire, τρέχει μαραθωνίους και διαβάζει πολύ, προπάντων John le Carré. Ζει στη Θεσσαλονίκη. twitter: @dkarathanos

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

24142-56896.jpg
Ολυμπιακοί 2012: εγκαταλείπει το «κρύο και υγρό» Λονδίνο ο Λιού Ξιάνγκ

Ο κινέζος εμποδιστής των 110 μέτρων, εκ των μεγαλύτερων ηρώων του αθλητισμού στην πατρίδα του, ταξιδεύει για το Λεβερκούζεν, όπου θα πραγματοποιήσει το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, απόφαση που πήρε έπειτα από τις καιρικές συνθήκες που συνάντησε στη βρετανική πρωτεύουσα.

24112-56857.jpg
Λονδίνο 2012: η μεγαλύτερη εκστρατεία αντι-ντόπινγκ στην ιστορία των αγώνων

Οι μισοί από τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πρόκειται να υποστούν εξέταση για χρήση απαγορευμένων ουσιών, στο πλαίσιο της εντατικότερης καμπάνιας για έλεγχο του ντόπινγκ στην ιστορία των αγώνων.

24108-56853.jpg
Ποινικοποιείται η διαδικτυακή δυσφήμιση στη Ρωσία

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου η διαδικτυακή δυσφήμιση συνιστά ποινικό αδίκημα, δίνοντας στις αρχές την ευχέρεια φραγής ιντερνετικών τόπων. Το αρχικό νομοθέτημα εμπεριείχε πρόταση φυλάκισης των παραβατών, η οποία μεν απορρίφθηκε, ωστόσο οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδίκαση προστίμων που θα ανέρχονται μέχρι τα 5 εκατομμύρια ρούβλια (130.000 ευρώ). Παράλληλα ο κρατικός έλεγχος του ίντερνετ προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας που θα επιτηρεί την κίνηση του διαδικτύου και θα συντάσσει «μαύρη λίστα» ιστοσελίδων.

24115-56860.jpg
Ένοπλοι απήγαγαν τον πρόεδρο της Ολυμπιακής επιτροπής της Λιβύης

Ο Ναμπίλ Ελαλέμ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και κουβέντιαζε με συνάδελφο, όταν προσεγγίστηκε από δύο οχήματα επανδρωμένα από εννέα ενόπλους ντυμένους με στρατιωτικές στολές, οι οποίοι τον απομάκρυναν. Ήταν μέρα – μεσημέρι Κυριακής, στην Τρίπολη. Έκτοτε τα ίχνη του προέδρου της Ολυμπιακής επιτροπής της Λιβύης αγνοούνται.

24110-56855.jpg
Κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία, σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό

Η συριακή πρωτεύουσα δοκιμάζεται από τις βιαιότερες συγκρούσεις που έχουν πλήξει έως σήμερα τη χώρα, και ενώ έχει ξεπεραστεί το στάδιο που ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» παρέμενε άρρητος, θεωρούμενος ως ταμπού από τις διεθνείς οργανώσεις. Το επίκεντρο της βίας εντοπίζεται στις περιοχές Μιντάν και Ζαχέρα, νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας πέριξ παλαιστινιακών οικισμών προσφύγων, στις οποίες ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί με άρματα μάχης και ρίψη όλμων.

24102-56846.jpg
Το γλυκόπικρο φινάλε ενός ιστορικού τουρνουά για την εθνική Νέων (video)

Καμιά φορά κερδίζει εκείνος που το θέλει περισσότερο, πράγμα που δεν θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί απόψε, στον τελικό του Euro U19 που διεξήχθη στην Εσθονία μεταξύ του συγκροτήματος της χώρας μας και της Ισπανίας, η οποία κέρδισε 1-0 με κοντινό πλασέ στο 80΄του Χεσέ Ροντρίγκεζ.

24100-56844.jpg
Λονδίνο 2012: στο σκοτάδι η Tate Modern για το πρότζεκτ «Little Sun»

Επί δύο χρόνια προετοιμάζει ο δανο-ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson το πρότζεκτ «Little Sun», το οποίο θα φιλοξενηθεί από την Tate Modern στα πλαίσια του φεστιβάλ Λονδίνο 2012, ανάμεσα στα υπόλοιπα 12.000 πολιτιστικά event που επιφυλάσσουν οι Βρετανοί σε όσους επισκεφτούν την πρωτεύουσα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

24099-56843.jpg
Συνελήφθη και κρατείται μέλος της ΕΤΑ στο Εδιμβούργο

17 μέλη της ΕΤΑ έχουν συλληφθεί φέτος στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγουν από κοινού Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία. Το νέο πρόσωπο της οργάνωσης που κρατείται είναι ο 36χρονος Benat Atorrasagasti Ordonez, ο οποίος παραδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από επιδρομή σώματος μελών της αστυνομίας Λόδιαν εντ Μπόρντερς, στην περιοχή του Λιθ.

24097-56841.jpg
Σβάστικα σε συναυλία της Madonna στο Παρίσι, με μήνυση απαντά η Μαρίν Λεπέν

Πρόκειται ουσιαστικά για μια προαναγγελθείσα δίωξη. Η ρίζα της διαμάχης ανάμεσα στη Madonna και την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ανιχνεύεται στη συναυλία της 54χρονης τραγουδίστριας τον προηγούμενο μήνα στο Τελ Αβίβ.