- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πού θα βρεις σπάνια τροπικά φυτά στη Θεσσαλονίκη;
Σπάνια και λιγότερο σπάνια, συλλεκτικά (!) και μη, όμορφα όμως και ασυνήθιστα φυτά, ξεκινούν από ένα πολύ περιποιημένο ανθοπωλείο και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Ο Γιάννος Ξηρός άνοιξε το «My tropical plant» στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο φυσικό κατάστημα στην Ελλάδα αποκλειστικά για σπάνια, ποικιλόμορφα, και τροπικά φυτά.
Το ανθοπωλείο λέγεται «My tropical plant» και ειδικεύεται στα εξωτικά φυτά: μικρές και μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες, κρεμαστές, καθιστές, κλασσικές και μη, γεμίζουν το καταπράσινο φυτώριο, ή όπως αλλιώς ονομάζουμε ένα μαγαζί που μοιάζει με τροπικό παράδεισο. Μέσα στο «My tropical plant», μπορεί να βρίσκεσαι στην Πολυνησία, ή στη Χαβάη, ή στη Φλόριντα – αν είσαι άσχετη από φυτά (καλή ώρα) δεν έχεις ιδέα τι είδους φυτά είναι όλα αυτά τα εντυπωσιακά, αλλά σου φαίνονται πανέμορφα έτσι κι αλλιώς. «Τα φυτά μεταμορφώνουν τους χώρους», λέει ο νεαρός ιδιοκτήτης του «My tropical plant», Γιάννος Ξηρός, «εμπλουτίζουν τις ζωές μας και φέρνουν μια πινελιά από την ομορφιά της φύσης στους εσωτερικούς χώρους. Με τα χρόνια έχω βελτιώσει τις γνώσεις μου πειραματιζόμενος με διαφορετικά τροπικά είδη, καταλαβαίνω τις μοναδικές τους ανάγκες και ελπίζω ότι τελειοποιώ τις ρουτίνες φροντίδας που τα κάνουν να ευδοκιμούν».
Ανάμεσα στα σπάνια είδη που φιλοξενεί το «My tropical plant» περιλαμβάνονται μέχρι και «albino plants», για συλλέκτες σπάνιων φυτών – ναι, υπάρχει κόσμος που συλλέγει φυτά από μακρινές γωνίες της γης, και βρίσκει τη χαρά του στο μαγαζί. Ο Γιάννος, με σοβαρές σπουδές ψυχολογίας (όχι πολύ) πίσω του, είχε μανία με τα φυτά από μικρός και αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που ως πριν μερικά χρόνια ήταν χόμπι του – την ανθοκομία, ή φυτολογία, ή ανθοκομική, ή τέλος πάντων με τα εξωτικά φυτά.
Όταν πρωτο-άνοιξε το «My tropical plant», δεν περίμενε να βρει την ανταπόκριση που έχει σήμερα, ούτε φανταζόταν ότι θα του παραγγέλνανε γλάστρες από τη Ρόδο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Σιγά-σιγά τα εξωτικά φυτά δημιούργησαν ένα είδος κοινότητας, ή μπορεί να υπήρχε από πριν η κοινότητα, και ο Γιάννος απλώς να παρείχε το σημείο, τον τόπο σύνδεσης – το ανθοπωλείο του. Ο ίδιος είναι πια ειδικός στα εξωτικά, τροπικά, σπάνια φυτά, στα οποία έχει αποκτήσει εξπερτίζ. Με αποχαιρετάει πίσω από περίεργες, φανταιζί φτέρες και φίκους που όμως δεν είναι καθόλου απλοί φίκοι, και λουλούδια που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής του Πωλ Γκωγκέν*, με ένα αγαπημένο του γιαπωνέζικο ρητό: «Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο, είναι πριν 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή, είναι τώρα».
«My tropical plant», Μπιζανίου 23, Φάληρο, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2314080660, 6932479350, info@mytropicalplant.com, mytropicalplant.com/blog
*Πωλ Γκωγκέν (7/6/1898-1903), Γάλλος ζωγράφος ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή το 1891 και αργότερα στα νησιά Μαρκέζας. Δημιούργησε εκεί εξωτικά, μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα που επηρέασαν την μοντέρνα Τέχνη και εντυπωσιάζουν πάντα με την αισθησιακή, πολύχρωμη τροπική τους θεματολογία.