Tip of the day

Πού θα βρεις (και τι είναι) το Μουσείο Συναισθημάτων;

Ένα, μοναδικό στον κόσμο, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Μουσείο Συναισθημάτων στου Φιλοπάππου απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και αφορά τη βελτίωση στην έκφραση συναισθημάτων

Πόση επαφή έχουμε με το συναίσθημά μας; Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουμε τη χαρά μας; Ενδεχομένως περισσότερο από τη λύπη μας. Πώς μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας; Ερωτήματα στα οποία, αν και ο κόσμος της ψυχολογίας έχει εμβαθύνει, η καθημερινότητά μας δυσκολεύεται να αγγίξει.

Το Μουσείο Συναισθημάτων βρίσκεται στου Φιλοπάππου

Εμείς βρήκαμε ένα μέρος που πιθανόν να σε κάνει να νιώσεις περισσότερα απ’ ό,τι νόμιζες στο άκουσμα της λέξης «μουσείο». Δεν είναι ούτε αφιερωμένο στην ιστορία, ούτε θα δεις εδώ έργα της Αναγέννησης. Είναι ένα μουσείο με τελείως διαφορετική θεματική, αφιερωμένο στην εξερεύνηση και δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων, μέσα από τον συμβολικό κόσμο των παραμυθιών, του παιχνιδιού, του θεάτρου, των εικαστικών και της σωματικής έκφρασης. Μαθαίνεις να έρχεσαι πιο κοντά στο τι νιώθεις μέσα από ειδικές δράσεις, που ταυτόχρονα είναι και διασκεδαστικές. Στο Μουσείο Συναισθημάτων κάθε έκθεμα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, ένα «εργαλείο» που μας βοηθάει να εξερευνήσουμε -αυτό που λέμε- «τα άδυτα της ψυχής μας».

Σκοπός του πρωτότυπου αυτού μουσείου είναι να προσφέρει ένα χώρο ασφαλή, ευχάριστο και δημιουργικό που ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους. Θέση όμως σε αυτόν τον κόσμο έχουμε και εμείς -και ας έχουμε συμπληρώσει τα 18 και ας έχουμε (υποτίθεται) ξεπεράσει την ευάλωτη φάση. Έτσι, το Μουσείο Συναισθημάτων είναι φτιαγμένο για να βοηθάει και τους ενήλικες να ασχοληθούν σε βάθος με τη συναισθηματική τους ανάπτυξη- ένας «παιδότοπος» από 5 έως 105 ετών, στην κυριολεξία.

Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους τα ΣΚ, ετήσια παιδικά εργαστήρια και επιμορφωτικά βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, το μουσείο μετατρέπεται σε ένα χώρο δημιουργικής επικοινωνίας με στόχο τη συναισθηματική υγεία.

Αυτόν τον καιρό τρέχει η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!», αφιερωμένη, όπως ήδη κατάλαβες, στον θυμό. Γιατί όμως σε αυτόν; Ενώ είναι ένα καθολικό συναίσθημα που δυσκολεύει τις σχέσεις μας, ταυτόχρονα μας χαρίζει βοηθητικά μηνύματα για τα όρια και τις επιθυμίες μας. Είναι συναίσθημα που έχει δύναμη ικανή να κυμαίνεται από την καταστροφή έως τη δημιουργικότητα. Μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τις παρορμήσεις που προκαλεί ο θυμός στο σώμα μας για να τις αποδεχτούμε και να τις ξεχωρίσουμε από τις πράξεις και να καταλάβουμε πώς ο θυμός μπορεί να γίνει πηγή καταστροφής ή πηγή ζωτικότητας. Παράλληλα, μέσω της διαδικασίας προσπαθούμε να μπούμε σε διαφορετικούς ρόλους για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων – χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα στο παιχνίδι.

Στην ομάδα του μουσείου θα συναντήσεις ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, ηθοποιούς, μουσικούς, εργοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές, και άλλους ειδικούς που θα κάνουν την όλη εμπειρία ακόμη καλύτερη.

Για το πρόγραμμα του μουσείου μπορείς να ενημερωθείς από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.

Info
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, Αθήνα, +30 210 92 18 329

Σαββατοκύριακα:
είσοδος στην έκθεση: 5 ευρώ
είσοδος στα εργαστήρια: 10 ευρώ
στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση 
10 π.μ. έως 2 μ.μ.

Καθημερινές:
εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες: 8 ευρώ
9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Το Μουσείο Συναισθημάτων Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «Hands On International» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.