Tip of the day

Πού θα βρεις τους καλύτερους χουρμάδες της Αθήνας και πολλά ακόμα αιγυπτιακά προϊόντα;

Νοστιμιές που σε ταξιδεύουν από το Κάιρο ως το Ασουάν

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλεοπάτρα, αιγυπτιακό παντοπωλείο

Η Κλεοπάτρα, στην πλατεία του Δημαρχείου, θα σε ταξιδέψει βασιλικά και φαραωνικά, σε ό,τι καλύτερο διαθέτει η γεύση της Αιγύπτου

Η κουζίνα της Αιγύπτου διαφέρει αλλά και πόσο μοιάζει με τη δική μας! Τις δεκαετίες που η ελληνική γαστρονομία άρθρωνε τις πρώτες της λέξεις, οι αιγύπτιοι μάγειρες αντιμετωπίζονταν σαν κελεπούρι και πολύ καμάρωνε όποιο εστιατόριο τους είχε στην κουζίνα του. Αν ταξιδέψεις στην Αίγυπτο, θα βάλεις για πάντα στην καρδιά σου πολλές από τις νοστιμιές της, που θα στοιχειώνουν για καιρό το μυαλό σου. Το έχω πάθει και ξέρω τον δρόμο. Αυτόν που κατά καιρούς με βγάζει στην Κλεοπάτρα, να γεμίσω τα ντουλάπια μου, κυρίως όμως να χαθώ στους διαδρόμους της ανιχνεύοντας το κάτι καινούργιο στα ράφια. Σ' αυτούς τους διαδρόμους που συναντιούνται οι έσχατοι εναπομείναντες κομψοί Αιγυπτιώτες με τους νέους μετανάστες, εκεί που κάθε φορά θα πιάσω φιλίες με ευγενέστατες νοικοκυρές που θα με καθοδηγήσουν και θα μου δώσουν άλλη μια συνταγή για μολοχία, τη σούπα που λατρεύει ανυπερθέτως όλη η χώρα.

Κλεοπάτρα, αιγυπτιακό παντοπωλείο

Μην σε τρομάξει το ολίγον χαοτικό τοπίο. Έτσι είναι οι Αιγύπτιοι. Έχουν το ταλέντο της αναμπουμπούλας. Και την πιο καλή καρδιά από όλους τους βορειοαφρικάνους. Υπάρχει λοιπόν, μια σαλάτα που λατρεύω, φούλια -τα αιγυπτιακά κουκιά- που τα παίρνεις σε κονσέρβα και τα συμπληρώνεις με ντοματίνι, σφιχτό αβγό, αγγουράκι και φρέσκο κόλιανδρο. Στη σος, ταχίνι με λεμόνι και ναι, εδώ θα βρεις το φτηνότερο ταχίνι της αγοράς, σε εξαιρετική ποιότητα.

Κλεοπάτρα, αιγυπτιακό παντοπωλείο

Από τα καλούδια του μαγαζιού, θα σου συστήσω ένθερμα τους βασιλικούς χουρμάδες από την όαση της Σίβα, εκ των καλυτέρων του πλανήτη, και αυτοί σε τιμή με πολλά θαυμαστικά. Ολόγλυκοι, τεράστιοι, αφράτοι, αρωματικοί. Ο χουρμάς είναι ο σύγχρονος Φαραώ της Αιγύπτου και εδώ θα τον συναντήσεις σε πολλές ποικιλίες, συσκευασίες και τιμές.

Άλλο μαγικό καλούδι, το μικρό αιγυπτιακό μοσχολέμονο, μια μαγεία που μοσχοβολά κίτρο και λιβάνι, τίποτα ιδανικότερο για την πιο λεμονάτη, εξωτική λεμονάδα. Από το ψυγείο, αξίζουν οι φλογέρες με παστουρμά, το μπαμπαγκανούς και η διάσημη σούπα μολοχία αλλά και τα έτοιμα φαλάφελ, που μοσχοβολούν κύμινο. Τα μπαχαρικά από τα καλύτερα της αγοράς, ιδιαίτερα το ολόφρεσκο κύμινο που συντηρείται έντονο και αρωματικό για πάνω από ένα χρόνο.

Κλεοπάτρα, αιγυπτιακό παντοπωλείο

Οι Αιγύπτιοι, επίσης, κάνουν υπέροχο πιλάφι και αυτό το χρωστούν στη δική τους ποικιλία, του αιγυπτιακού ρυζιού, που μοιάζει λίγο με καρολίνα, αλλά διαθέτει μοναδική νοστιμιά. Να πάρεις και χυμό γουάφα, τον «πατάνε» λίγο στη ζάχαρη αλλά το άρωμα αυτού του εξαίσιου φρούτου, κάτι ανάμεσα σε αχλάδι, λάιμ και μάνγκο, απλά, δεν υπάρχει! Κοντά στο ταμείο, περιμένοντας, θα εντοπίσεις και την αραβική λαγάνα, πλάι στις κλασικές πίτες. Ένα ιδιαίτερο, νόστιμο ψωμί, που αντικαθιστά την τσαπάτα στα σάντουιτς και ταιριάζει υπέροχα με όλα τα ντιπς και τις αλοιφές.

Ταξίδι εξωτικό και ταξίδι ταυτόχρονα, στον χρόνο εκείνου του Κάποτε, τότε που όλα ήταν φτηνά και δεν παθαίναμε σοκ με την τιμή του γιαουρτιού στο σούπερ-μάρκετ.

Κλεοπάτρα, Κρατίνου 11-13, πλ. Δημαρχείου, 2105227975

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ