Tip of the day

Πού θα βρεις το βασίλειο της καρύδας στην Αθήνα;

Καρύδες φωτιστικά, ανθοδοχεία, μολυβοθήκες και ότι άλλο φανταστείς

Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο 75χρονος Χριστόδουλος Δαλαβέρας δημιουργεί δεκάδες χρηστικά αντικείμενα από καρύδες 

Τις καθαρίζει, τις σκαλίζει, τις γυαλίζει και δημιουργεί με αυτές χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά και μικρά έργα τέχνης. «Καλωσορίσατε στον κόσμο της καρύδας, περάστε» θα μας πει ο 75χρονος συνταξιούχος, Χριστόδουλος Δαλαβέρας, ανοίγοντας την εξώπορτα της αυλής του στο Περιστέρι. Μια αυλή, γεμάτη από καρύδες σε όλα τα μεγέθη.

Χριστόδουλος Δαλαβέρας

«Μου άρεσε από μικρός να κάνω πατέντες και πρωτότυπα χειροποίητα πράγματα. Πριν λίγα χρόνια βρήκα μια μισή καρύδα έξω στο δρόμο και σκέφτηκα να τη μετατρέψω σε φωτιστικό. Δεν είχα δει κανέναν στην Ελλάδα να το κάνει αυτό με τις καρύδες και αποφάσισα να ασχοληθώ εγώ, να πρωτοτυπήσω. Όταν παίρνω μια καρύδα, αρχικά την κουνάω για να καταλάβω αν έχει γάλα. Γι' αυτούς που θέλουν να τη φάνε είναι άχρηστη, για μένα που θέλω να χρησιμοποιήσω το εξωτερικό της είναι χρήσιμη!» θα μας πει ο γλυκύτατος και ταλαντούχος κύριος Χριστόδουλος. 

Η επεξεργασία τους είναι μια πολύωρη διαδικασία αλλά από τα επιδέξια χέρια του όλες οι καρύδες μπορούν να αποκτήσουν μια νέα πνοή: «Με τις μεγάλες φτιάχνω φωτιστικά, με τις μακρόστενες ανθοδοχεία ή μολυβοθήκες. Φτιάχνω πολλά και διάφορα φωτιστικά εδώ στην αυλή μου. Μικρά, μεγάλα, πιο μεγάλα, ολόκληρη ρόδα ποδηλάτου, φλυτζανάκια, τασάκια, βαζάκια, αλατοπιπεριέρες, έναν καλόγηρο… Κάποιος με ρώτησε μια μέρα «Και με μαλλιά μπορείς να κάνεις;» Βεβαίως του λέω, κι έφτιαξα μια καρύδα με μάτια, μύτη, χείλη, σκουλαρίκια και πρόσθεσα 130μετρα μαλλιά! Για τη δημιουργία της κάθε μιας θέλω περίπου 5 ώρες. Θέλει το κόψιμο, το ξύσιμο, μετά δεύτερο ξύσιμο, να βγάλω από μέσα το φαγητό. Όλα αυτά δεν τα πουλάω, ήθελα να κάνω μια έκθεση πριν 2,5 χρόνια για να τα δείξω στον κόσμο αλλά έπεσα πάνω στον κορωνοϊό. Τα χαρίζω λοιπόν σε φίλους, μου λένε ότι είναι πολύ καλές και έτσι ευχαριστιούνται κι αυτοί κι εγώ».

Τίποτα δεν πάει χαμένο, το μυστικό της ζωντάνιας του καλλιτέχνη είναι το γάλα καρύδας όπως μας λέει: «Το ζουμάκι από την καρύδα το πίνω πάντα από όλες τις καρύδες, όσες και να έχω! Δεν το πετάω με τίποτα γιατί είναι δυναμωτικό και πολύ νόστιμο! Πολλοί μου λένε ότι κάποιος πρέπει να συνεχίσει την τέχνη μου, οι κόρες ή τα εγγόνια μου. Μα… αφού δεν θέλουν τους απαντάω, δεν γίνεται με το ζόρι. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να δείξεις αγάπη πολλή!». 

Τον κύριο Δαλαβέρα και την αυλή με τις καρύδες θα βρείτε στο 6979812342