Tip of the day

Πού θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε τσάτνεϊ και αυθεντικά εγγλέζικα τρόφιμα

Εκείνη τη Lemon curd, τα περίεργα μπισκότα, τα σοκολατάκια…

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The British food store Athens

Το “The British food store Athens” έχει εγγλέζικα, σκωτσέζικα και ουαλλέζικα είδη διατροφής… και κάμποσα ρώσικα, αλλά ας επικεντρωθούμε στα εγγλέζικα γιατί αλλιώς δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Τα δύο αδέρφια μου έζησαν και δούλεψαν πολλά χρόνια στο Λονδίνο, οπότε είχα την ευκαιρία να τους επισκέπτομαι, άλλο που δεν ήθελα. Είχα επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσω εγγλέζικα μπισκότα, τσάγια, σοκολατάκια, πιτάκια, κεκάκια και πατατάκια που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα ‘80ς και ‘90ς, καθώς και κινέζικα, ινδικά, ταιλανδέζικα, γιαπωνέζικα και πακιστανικά σνακ επίσης άγνωστα ακόμα στην Αθήνα, ή έστω, σπάνια. Δεν μου έμεινε κανένα κουσούρι, τα αδέρφια μου μετακινήθηκαν βαθμηδόν, η μία στην Αθήνα και ο άλλος στην Ιρλανδία, οπότε έπαψα να πηγαίνω στο Λονδίνο… αλλά μια μέρα η αδερφή μου ανέφερε ότι δεν βρίσκει ζάχαρη muscovado, μια πολύ σκούρα, κάπως λασπερή πλην όμως υπέροχη ζάχαρη, την οποία είχε πάρει το μάτι μου στο “The British food store”. Την είχε πάρει το μάτι μου επειδή έτυχε να περάσω απέξω, και μετά έτυχε να μπω μέσα.

Το μαγαζί είναι μικρό αλλά στα ράφια και τα ψυγεία του φιλοξενεί γύρω στα 3-3.500 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από την Αγγλία την ίδια, κάμποσα από τη Σκωτία, μερικά από την Ουαλία: Mince Pies της  “Iceland”, ένα σωρό είδη της Fray Bentos αλλά κυρίως κοτοπουλόπιτες, Wright’s Cornish pastry, ποικιλία ειδών της (εταιρείας) Gregg’s, μπισκότα Hills Ginger nuts, και τα πιο σπάνια της Mc Vitties, Mackay’s Cranberry sauce, την περίεργη ξινή ημι-κρέμα που λέγεται Lemon curd, μουστάρδες και σάλτσες της Colman’s, της Bisto, πενήντα διαφορετικές Chutney, την κλασική και ακατανόητη Marmite, το επίσης θολό Vegemite, αλλά και το μαγικό Lemsip για το κρυολόγημα – δηλαδή τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος που έζησε λίγο ή πολύ στην Αγγλία και νοσταλγεί, αν όχι την κουζίνα της, τότε τα σνακ, ή μπορεί τον αέρα της;

Κι επειδή η Αγγλία ήταν αυτοκρατορία κάποτε, ένα σωρό ινδικά τρόφιμα έχουνε βρει το δρόμο τους στο μαγαζί, με πρώτα τα Patak’s spice paste, δηλαδή paste για Curry, για Tikka Masala, για Korma, όπως και ποπάντουμ, σάλτσες, ρύζια κι άλλα πολλά.

Ο Γιώργος Μιαούλης, ιδιοκτήτης του “The British food store”, έχει γεννηθεί στη Σκωτία από γονείς ελληνικής καταγωγής, μετακόμισε στην Αθήνα το ΄87, κι έστησε το μαγαζί του από νοσταλγία. Περιλαμβάνει και κάμποσα ρώσικα προϊόντα στην συλλογή του, επειδή εξυπηρετούσε παραδοσιακά τους Ρώσους πελάτες της πρεσβείας, αλλά και μερικά Ποντιακά – είτε νοσταλγείτε, είτε ψάχνετε περίεργα συστατικά, μπαχαρικά, κατεψυγμένα, τυριά, λουκάνικα και σας αρέσει να ταξιδεύετε με το νου, μερικές φορές και με το πιάτο σας, στο «The British food store» θα βρείτε τον μάστορά σας -  τέλος πάντων έναν Ινδό, Σκωτσέζο ή Άγγλο μάστορα πολύ νόστιμο, και με τη σωστή σάλτσα. 

“The British Food store Athens”, Τζαβέλα 27, Χαλάνδρι, 213 0246012. Το μεσημέρι κλείνει, τσεκάρετε τις ώρες που είναι ανοιχτό, www.brfoods.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ