Tip of the day

Πού θα βρεις την αυθεντική αμοργιανή ψημένη ρακή

Ένα μεζεδοπωλείο στην Καλλιθέα σε ταξιδεύει μέχρι την Αμοργό

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμοργιανό Πέρασμα

Αμοργιανό Πέρασμα: Το μεζεδοπωλείο στην Καλλιθέα που σερβίρει παραδοσιακή ψημένη ρακή από την Αμοργό

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Αμοργό είναι μια ιδιαίτερη και αλησμόνητη εμπειρία. Το απέραντο γαλάζιο από την Παναγία Χοζοβιώτισσα, οι βουτιές από τα βράχια του Μούρου, οι βόλτες στα στενά της Χώρας του κυκλαδίτικου νησιού με την απίστευτα ήρεμη ενέργεια που αποπνέει, είναι εικόνες και στιγμές που αναπολώ από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο λιμάνι του Πειραιά γυρνώντας από το νησί. Και μαζί με την παρέα μου μνημονεύουμε συχνά πυκνά τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια στο Καφενείο του Πάρβα, τους παραδοσιακούς μεζέδες και τα γλυκά που απολαμβάναμε στην Καλλιστώ. Μα αυτό που έψαχνα απεγνωσμένα στην Αθήνα ήταν η ψημένη ρακή, το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού.

Ρώτησα, έμαθα, δοκίμασα και βρήκα. Στο Αμοργιανό Πέρασμα, το μεζεδοπωλείο που βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τον σταθμό του τρένου στην Καλλιθέα και έχει αγαπηθεί όσο λίγα στην περιοχή, γεύτηκα ξανά την ψημένη ρακή του αγαπημένου μου νησιού. Η ψημένη ρακή είναι ενδιαφέρουσα, μέσα από την αρωματική αψάδα και τη σιροπιαστή γλύκα που αφήνει στον ουρανίσκο και οδηγεί γρήγορα στο αναψοκοκκίνισμα και την ευθυμία. Την σερβίρουν στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, από όπου και είναι η «μυστική» συνταγή.

Φυσικά, οι ψημένες ρακές έρχονται με την απαραίτητη συνοδεία από μεζέδες: ντακάκι αμοργιανό, κολοκυθοκεφτέδες, τυροπιτάκια με σουσάμι και μέλι, πανσετούλες και άλλες νοστιμιές που θα βρεις στον κατάλογο του ρακάδικου. Αυτό που επίσης διακρίνει το μαγαζί και το κάνει να «τιμά» το όνομα του, είναι η παρεΐστικη διάθεση που θα συναντήσεις, όπως αυτή που βιώνεις στο νησί. Μπορεί να πετύχεις έντεχνα και παραδοσιακά live που θα απογειώσουν τη βραδιά σου. Πολύ πιθανό να ανταμώσεις με γνωστά πρόσωπα που βρεθήκατε μαζί στο πλοίο για το λιμάνι των Καταπόλων ή της Αιγιάλης. Σίγουρα, θα νιώσεις ευτυχία που βρήκες ένα στέκι που φέρνει την Αμοργό στην Αθήνα.

Αμοργιανό Πέρασμα, Σιβιτανίδου 51, Καλλιθέα, 210 9592080

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ