Tip of the day

Πού θα μαζέψεις ελιές μέσα στην Αθήνα; (…γίνεται!)

Έχει και η πρωτεύουσα τους δικούς της ελαιώνες

Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε όλη την Ελλάδα τέτοιο καιρό μαζεύουν ελιές. Μάθαμε πού μπορείς να «τινάξεις» ελιές στην Αθήνα

Έχετε δει ποτέ λιομάζεμα μέσα στην πόλη μας; Στους δρόμους και τα στενά δίπλα στα σπίτια και τα καταστήματα; Ε λοιπόν ο Δήμος του Αλίμου μαζεύει τις ελιές από δένδρα που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της πόλης, όπως άλση, πάρκα και πεζοδρόμια. Από τις ελιές αυτές -κορωνέικης ποικιλίας όπως πληροφορηθήκαμε- παράγεται λάδι σε συνεργασία με ελαιοτριβείο στο Κορωπί κι έπειτα οι άνθρωποι του δήμου το μοιράζουν δωρεάν σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πέρυσι μάλιστα η παραγωγή του Δήμου ήταν πολύ ποιοτική καθώς το ελαιόλαδο ήταν εξαιρετικά παρθένο, έφτασε τον ένα περίπου τόνο και διανεμήθηκε σε 400 σπίτια που το είχαν ανάγκη.

© Athens Voice

Το λιομάζεμα αυτό όμως έχει κι άλλα οφέλη, αφού τα ελαιόδεντρα του δήμου κλαδεύονται και περιποιούνται ενώ αποτρέπεται και η ρύπανση των πεζοδρομίων από τις ελιές που θα έπεφταν κάτω, προκαλώντας κίνδυνο ατυχημάτων στους πεζούς. Το μάζεμα ξεκινά νωρίς το πρωί, οι υπάλληλοι του Δήμου στρώνουν τα δίχτυα περιμετρικά των δέντρων ώστε κατά το τίναγμα με τις ειδικές χτένες οι καρποί να συγκεντρώνονται πάνω τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο το μάζεμα μέσα στις κλούβες και να έχουν απαλλαχθεί από το χώμα. Η διαδικασία έχει μια όμορφη, νοσταλγική ατμόσφαιρα που μεταφέρει νοερά τους περαστικούς με καταγωγή από την επαρχία πίσω στο χωριό τους, εκεί που ολόκληρες οικογένειες με φίλους και εργάτες σπεύδουν από το ξημέρωμα μέχρι να νυχτώσει να μαζέψουν τους καρπούς για το πολύτιμο λάδι της χρονιάς.

Φέτος η συγκομιδή του Δήμου Αλίμου ξεκίνησε νωρίτερα εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Στην δράση αυτή μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά και όποιος πολίτης επιθυμεί ώστε να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία και να βιώσει την εμπειρία του λιομαζώματος. Δεν έχει παρά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Τμήμα Πρασίνου του Αλίμου, στο 210 9810445. Καλή σοδειά!

©Αthens Voice