Tip of the day

Το καφενείο με ατμόσφαιρα “back to 1960” που σε σερβίρει μέσα σε πάρκινγκ

Βρήκαμε καφέ στη χόβολη, υποβρύχιο και εφημερίδες παλιάς εποχής

Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Πανελλήνιον έχει μουσικές από jukebox, σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του ’60 και βρίσκεται μέσα σε ένα κεντρικό πάρκινγκ

Μέσα στο καφενείο του σταθμού αυτοκινήτων Πανελλήνιον στο Μεταξουργείο πίνεις καφέ στη χόβολη και μαζί ακούς μουσική από jukebox ξεφυλλίζοντας θρυλικά 60s περιοδικά μπροστά σε μια παλιά ξύλινη τηλεόραση. Το πάρκινγκ αυτό άνοιξε το 1958 και το καφενείο του στέκει ακόμα με μενού αναλλοίωτο από τότε. Μαστίχα υποβρύχιο, λεμονάδα, σφολιατοειδή που υπήρχαν μόνο την δεκαετία του 1960, όπως παραδοσιακή τυρόπιτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γλυκό βύσσινο του κουταλιού και κανταΐφι.

Ξεκινάς με τον καφέ στην χόβολη με καϊμάκι και μπόλικες φουσκάλες που θα στον προσφέρει το προσωπικό με την vintage ποδιά εργασίας (που φορούν και οι παρκαδόροι). Όση ώρα τρως ή πίνεις το jukebox παίζει ελληνικούς και ξένους δίσκους από 0,50€ μέχρι 2 ευρώ… Στράτο Διονυσίου, Olympians, Elvis Presley. Oι εφημερίδες και τα περιοδικά που θα βρεις στα μαρμάρινα τραπεζάκια γράφουν για τις μίνι φούστες, για τον χορό twist που ξετρελαίνει τη νεολαία, για το Όσκαρ που κέρδισε ο Μάνος Χατζιδάκις για «Τα παιδιά του Πειραιά» και για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν τότε όπως το VW Beetle του 1963, του Herbie, (Το κατσαριδάκι) που πρωταγωνιστούσε στις κινηματογραφικές ταινίες του Disney. Ταυτόχρονα ρίχνεις τις ματιές σου κι απέξω μια και στο πάρκινγκ φιλοξενείται μια συλλογή από ιστορικά αμάξια όπως Ford Cortina Mark I του 1965, Mercedes Benz  W115 του 1971 κ.ά.

Τα κουφώματα, το μωσαϊκό δάπεδο, τα πλακάκια στο wc του καφενείου έχουν ανακαινιστεί με βάση παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του τότε για να μην αλλάξει η ρετρό ατμόσφαιρα. Ακόμα και οι σαπουνοθήκες ή οι χαρτοθήκες αγοράστηκαν από αποθήκες καταστημάτων ειδών υγιεινής, που είχαν στοκ από παλιά είδη. Τα έπιπλα έχουν γίνει σε συνεργασία με μικρό εργοστάσιο χειροποίητων επίπλων και τα αντικείμενα διακόσμησης, είναι αυθεντικά παλιά και τα περισσότερα αγοράστηκαν από παλαιοπωλεία και επισκευάστηκαν. (Στο instagram story γράψε «back to 1960»).

Πανελλήνιο Athens Experience Car Services, Αχιλλέως 65, Μεταξουργείο