Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Συγχρονο

«Χιροσίμα, αγάπη μου» στο Θέατρο Σημείο

«Χιροσίμα, αγάπη μου» στο Θέατρο Σημείο

Η παράσταση στηρίζεται στο αριστούργημα της Μαργκερίτ Ντυράς « Χιροσίμα Αγάπη μου » πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ιστορική ταινία του Αλαίν Ρεναί. Εξερευνά τον απόλυτο μοναχικό και καταστροφικό έρωτα .Στέκεται στο σημείο που οι εραστές διαλύονται και ξαναγεννιούνται.

Εκείνη είναι μια ηθοποιός που γυρίζει στη Χιροσίμα μία ταινία για την ειρήνη. Εκείνος είναι ένας αρχιτέκτονας που, ενώ πολεμούσε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε την τραγωδία στην ίδια πόλη μέσα από τα μάτια της οικογένειάς του. Αυτή είναι η σύντομη και απελπισμένη ερωτική τους συνάντηση.

Το «Χιροσίμα Αγάπη Μου» ξεκινά και τελειώνει ουσιαστικά με μια περιπλάνηση. Η Χιροσίμα είναι η ιστορία μιας καταστροφής, η ιστορία μιας τραγωδίας, η απόλυτη συντριβή και ο απόλυτος έρωτας. Η παράσταση τοποθετημένη μέσα σε ένα θέατρο ,σε  ένα τόπο που δεν αναπαριστά και δεν περιγράφει δημιουργείται χειροποίητα  ανάμεσα και πολύ κοντά στους θεατές.

Ποιες είναι, οι σημερινές καταστροφές που εξακολουθούν να διχάζουν την ανθρωπότητα;

Ποιες προηγούμενες καταστροφές εξακολουθούν να μας χωρίζουν; 

Η παράσταση χρησιμοποιεί την επανάληψη και την μνήμη για να ψάξει με τόλμη και να ανακαλύψει την αλήθεια. Αλλοτε με μικρές παραλλαγές, άλλοτε με αντιφάσεις, χωρίς να βασίζεται τόσο στα ίδια τα γεγονότα όσο στον αντίκτυπο που αυτά αφήνουν, αναζητά το αποτύπωμα του έρωτα. Οι επαναλήψεις αυτές έχουν την μορφή μιάς  σπείρας που ολοένα βαθαίνει στην ανθρώπινη ανάγκη, την μοναξιά και τον έρωτα. Οι ιστορίες επεκτείνονται και συνδέουν  τις προσωπικές ιστορίες των δύο χαρακτήρων με την ιστορική μνήμη αλλά ακόμη ευρύτερα, τη μοίρα και τη συλλογική ιστορία. Ακριβώς όπως ο νέος απαγορευμένος έρωτας προκαλεί την επιστροφή από το παρελθόν της αντίστοιχης ανάμνησης. Εκείνη φαίνεται πεπεισμένη ότι η καταστροφική ιστορία τής Χιροσίμα είναι καταδικασμένη να συμβεί και πάλι από την αρχή, ίσως κάποτε στο μέλλον, ίσως σε κάποια άλλη πόλη, όμως με μαθηματική, τραγική σιγουριά και ακρίβεια. Οι ήρωες, δημιουργήματα της Μαργκερίτ Ντυράς, δεν είναι πια ανώνυμοι, φέρουν  το όνομα της πόλης τους και μαζί το βάρος όχι μόνο μιας ιστορίας αλλά μιάς επαναλαμβανόμενης, οικουμενικής αλήθειας.

Χιροσίμα αγάπη μου είναι το θεμέλιο μιας μεταφυσικής  ερωτικής ιστορίας.

Χιροσίμα αγάπη μου είναι η είσοδος στον άρρητο κόσμο Εκείνου κι Εκείνης. 

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Διαμαντής
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Μακρή, Λητώ Μεσσήνη, Ομηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαργκερίτ Ντυράς

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Καλλιθεα Σημείο
Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)

2109229579

«Χιροσίμα, αγάπη μου» στο Θέατρο Σημείο
«Χιροσίμα, αγάπη μου» στο Θέατρο Σημείο
από 27/01/2023 έως 26/02/2023

κάθε Παρασκευή, Σάββατο 20:30

από 29/01/2023 έως 26/02/2023

κάθε Κυριακή 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 12 € Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 και την Κυριακή στις 7.30