Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Αρχαιο θεατρο

Ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Γκλόρια

Διάρκεια: 70'
Ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Γκλόρια
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Άρης Μπινιάρης μετά την πρόσφατη αναμέτρησή του με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021), επιχειρεί να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου αυτού μύθου και των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας. 

Στο πρωτότυπο κείμενο της παράστασης απεικονίζεται ένας δυστοπικός κόσμος, στον οποίο κυριαρχεί ένα καθεστώς δογματισμού και κοινωνικής καταπίεσης.  

Η σύγχρονη, αυτή, ανάγνωση, εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας αυταρχικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων. 

Στην καρδιά του έργου βρίσκονται οι αμείλικτες επισκέψεις των εκπροσώπων του καθεστώτος στον κρατούμενο Προμηθέα, συνθέτοντας μια στοιχειωμένη καταβύθιση σε μια εποχή που δεσπόζουν απολυταρχικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Στην παράσταση ενσωματώνονται, επίσης, στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας, ο οποίος είναι γνωστός για το αντιδογματικό του ύφος και το κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο των τραγουδιών του. Αυτές  οι λυρικές συνεισφορές, σε συνδυασμό με τον κορμό ενός νέου  κειμένου, αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια  σκηνική αλληγορία με όχημα τη μουσικότητα του λόγου, τις ψυχολογικές σημάνσεις και τη σκηνική χρήση της μάσκας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πολυδιάστατου παραστασιακού γεγονότος.  

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άρης Μπινιάρης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Μαντά
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άρης Μπινιάρης

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Κεντρο Γκλόρια
Ιπποκράτους 7

2103600832

Ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Γκλόρια
Ο «Προμηθέας» του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Γκλόρια
από 27/11/2023 έως 13/02/2024

κάθε Δευτέρα, Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15-20€